i-1i-kata-paraggelia-dolofonia-stin-ellada-o-parkadoros-poy-skotose-tin-eygeniki-odontiatro-apo-oikto-58921
21:12

Η 1η κατά παραγγελία δολοφονία στην Ελλάδα: Ο παρκαδόρος που σκότωσε την ευγενική οδοντίατρο από οίκτο

21:12
Νίκη Μουλά

Στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1994  ο Ματθαίος Μονσελάς παρκαδόρος στο επάγγελμα συνδέει το όνομά του με ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Με έναν φόνο. Το θύμα είναι η Γιόλα Βαγενά, οδοντίατρος στο επάγγελμα η οποία βρίσκεται πυροβολημένη.

Ματθαίος Μονσελάς – Το χρονικό της υπόθεσης

Advertisement

Όλος ο κόσμος και το σύνολο του τύπου ασχολείται με το άψυχο κορμί της 40χρονης οδοντιάτρου, που βρέθηκε πυροβολημένη. Η δολοφονία της επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη είδηση. Το έγκλημα εξιχνιάζεται γρήγορα από την Ελληνική αστυνομία, και η ελληνική κοινωνία παγώνει από το λόγο και το κίνητρο του εγκλήματος.

Η Γιόλα Βαγενά ήταν μια πολύ επιτυχημένη οδοντίατρος, δυναμική, όμορφη, με άριστη οικονομική κατάσταση, παντρεμένη με τον γιατρό Π. Κ. Όλα όμως αλλάζουν, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της, διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με μια νεαρή νοσοκόμα.

Advertisement

Η Γιόλα καταρρέει, χάνει τον έλεγχό της. Ο γάμος της διαλύεται, παρακολουθείται από ψυχίατρο, στηρίζεται από την οικογένεια της, και ενώ δείχνει κάποια βελτίωση, δεν έχει καταφέρει να συνέλθει. Έχει πεθάνει ψυχικά και έχει αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή της.

Advertisement

Δεν έχει όμως τη δύναμη να το κάνει μόνη της, και ζητάει τη βοήθεια φίλων και συγγενών. Φυσικά δεν βρίσκει ανταπόκριση, και η οικογένειά της κάνει τα πάντα για να τη προστατεύσει από το άρρωστο πλέον μυαλό της. Η αδελφή της δήλωσε πως της ζητούσε επίμονα να την πετάξει από την ταράτσα του πατρικού τους.

Μετά το έγκλημα που αποκαλύφθηκε, και άλλες τέτοιες ιστορίες βγήκαν στο φως, η πιο χαρακτηριστική είναι ότι είχε ζητήσει από ηλεκτρολόγο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στο σπίτι της, ώστε να πεθάνει από ηλεκτροπληξία.

Οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο συνεχίζονται, και έτσι η Γιόλα επιστρέφει στη δουλειά γιατί θα την βοηθούσε στη βελτίωση της ψυχικής της υγείας. Απέναντι από το ιατρείο της υπάρχει ένα υπαίθριο πάρκινγκ όπου αφήνει το αυτοκίνητό της.

Advertisement

Ματθαίος Μονσελάς – Πως μπήκε στην ζωή της Γιόλας

Σε εκείνο το πάρκινγκ φύλακας και παρκαδόρος ήταν ο Ματθαίος Μονσελάς . Συνομήλικος και μοναχικός, αμέσως βρίσκουν κοινά σημεία. Προσφέρεται να του φτιάξει την οδοντοστοιχία και εκεί του εξομολογείται την πρόθεση της να αυτοκτονήσει. Ξεκίνησαν μια ιδιαίτερη σχέση, κάνοντας βόλτες αμέτρητες ώρες, μιλώντας για τις προσωπικές του ζωές.

Εκεί του ζητάει να τη σκοτώσει για να λυτρωθεί. Έχει αγοράσει και όπλο και αρχίζουν να κάνουν πρόβες τη σκηνή του φόνοτ. Κάπως έτσι φτάσαμε στο έγκλημα, σε μια από τις συνηθισμένες τους βόλτες σε μια ερημική τοποθεσία, μετά από μια φορτισμένη στιγμή όλα τελειώνουν.

Ο Ματθαίος Μονσελάς την πυροβολεί και η Γιόλα πέφτει νεκρή στο έδαφος

Ο Ματθαίος Μονσελάς την επόμενη πηγαίνει κανονικά στην δουλειά του, αλλά η αστυνομία δεν αργεί να φτάσει στα ίχνη του. Και τότε ξετυλίχθηκε όλη δραματική ιστορία της Γιόλας. Στη δίκη ο  Ματθαίος Μονσελάς κατηγόρησε τον σύζυγό της, σαν ηθικό αυτουργό, την είχε καταστρέψει και αδιαφορούσε.

Το δικαστήριο βρισκόταν σε σύγχυση, ήταν η πρώτη κατά παραγγελία δολοφονία στην Ελλάδα. Ο τύπος διχασμένος. Πολλοί ζητούν τη παραδειγματική τιμωρία του Μονσελά, αλλά από την απολογία του φάνηκε ότι νοιαζόταν το θύμα και του είχε γίνει πλύση εγκεφάλου.

Advertisement

Η ποινή 12 χρόνια φυλακή, αλλά αποφυλακίστηκε στα 4, λόγω πρότερου έντιμου βίου. Προσπάθησε να ενταχθεί ξανά στη κοινωνία, αλλά τα πράγματα ήταν δύσκολα για αυτόν. Παντού πόρτες κλειστές. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Μονσελά να ζει σε σπηλιές εκτός Αττικής.