Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Η αθέατη πλευρά πίσω απ’τη φωτιά στο Παλαιό Φάληρο: Η ιστορία της κυρα Αφροδίτης, μιας γυναίκας στα «αζήτητα»

Κάποιοι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας μέσα ζουν το δικό τους δράμα που πολλές φορές αν δε συμβεί ένα τραγικό γεγονός όπως η χθεσινή φωτιά σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου (επί των οδών  Πρωτέως και Μουσών) δε θα μαθαίναμε ποτέ την τραγική τους ιστορία.

Οι εικόνες της εξάπλωσης της φωτιάς όπως θα δείτε μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθεί είναι συγκλονιστικές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όπως πάντα έκαναν το καθήκον τους και με  υπέρμετρο ζήλο κατάφεραν από το μπαλκόνι να σώσουν την άτυχη γυναίκα πριν καεί ολοζώντανη.

Σύμφωνα δε με τους πυροσβέστες παρά την εν εξελίξει φωτιά μέσα στο διαμέρισμά της, όταν εκείνοι προσπάθησαν να τη σώσουν εκείνη τους έλεγε: «Μη με κατεβάσετε, μη με κατεβάσετε…».

Στάχτη το διαμέρισμα της κας. Αφροδίτης – Εκτεταμένες ζημιές στον 2ο και τον 3ο όροφο

Όπως μας είπαν από την πυροσβεστική, το διαμέρισμα της κας Αφροδίτης έχει καεί ολοσχερώς ενώ υπάλληλοι του Δήμου μας είπαν ότι έχουν αρχίσει ήδη τα τηλέφωνα για να φιλοξενηθεί σε κέντρο πυρόπληκτων. Παράλληλα ενεργοποίησαν το ΚΑΠΗ της περιοχής να συνδράμει.

Στον 2o και 3ος όροφο της πολυκατοικίας τα διαμερίσματα είναι πλημμυρισμένα και χρειάζονται αποκατάσταση.

Η ιστορία της κας. Αφροδίτης που σώθηκε μέσα από τις φλόγες τελευταία στιγμή

Οι γείτονές της αναφέρουν πως η κ. Αφροδίτη ζει ολομόναχη στο μεγάλο ιδιόκτητο πατρικό της. Όλη η οικογένεια σύμφωνα με τις δηλώσεις των περίοικων κάνουν λόγο για εύπορους ανθρώπους οι οποίοι  την εγκατέλειψαν πλήρως ενώ στο παρελθόν η κ. Αφροδίτη διέμενε στο εν λόγω σπίτι με την οικογένειά της και τα δύο της αδέρφια.

Η μαρτυρία της Αλεξάνδρας Μαυρομίχαλου – γειτόνισσας της κας. Αφροδίτης

«Στις 7 το πρωί, όταν καταλάβαμε την πυρκαγιά, άρχισα να φωνάζω κι εγώ κι η κόρη μου. Πιάσαμε να χτυπάμε τα κουδούνια στα υπόλοιπα διαμερίσματα για να βγουν όλοι έξω. Και μετά, όταν κατεβήκαμε, καλέσαμε την πυροσβεστική» περιέγραψε η Αλεξάνδρα Μαυρομίχαλου, που ζει στον 7ο όροφο με την κόρη της.

Και συνέχισε να περιγράφει: «Η Αφροδίτη ζει αφημένη, μέσα στα κουρέλια. Όταν ξέσπασε η φωτιά καθόταν στο μπαλκόνι και κοίταζε το κενό, κοίταζε τη φωτιά σαν τον Νέρωνα…».

Η ίδια η κ. Μαυρομίχαλου βρισκόταν και η ίδια αποσβολωμένη από την εξέλιξη της πυρκαγιάς αφού ήταν ήδη έξω από το διαμέρισμά της επί 2 ώρες να παρατηρεί έκβαση της φωτιά από το απέναντι ζαχαροπλαστείο.

        Αλεξάνδρα Μαυρομίχαλου, κοιτάει την πυρκαγιά από το ζαχαροπλαστείο απέναντι

Η κυρία Αφροδίτη ζούσε στην απόλυτη ένδεια

Η κυρία Αφροδίτη χωρίς την οικονομική στήριξή της οικογένειάς της ζούσε χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές όπως το νερό και το ηλεκτρικό. Προσπαθούσε να μαγειρεύει με εναλλακτικούς τρόπους  (γκαζάκι) που ίσως να είναι και η αιτία της πυρκαγιάς αν και η ίδια εικάζει πως η πυρκαγιά προήλθε από κερί που άναψε.

Η πλήρης εγκατάλειψη της 70χρονης και στο νοσοκομείο

Η γυναίκα πήγε μέσω ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, κανένας συγγενείς ή φίλος δεν της συμπαραστάθηκε ούτε τη συνόδευσε.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας θέλουν η κ. Αφροδίτη να φύγει από την πολυκατοικία καθώς τη θεωρούν επικίνδυνη

Ο κος. Παύλος Παναγιωτάκος που ζει στον 4ο όροφο με το γιο του Κωνσταντίνο είπε χαρακτηριστικά:
«Κατά καιρούς και μετά από τις καταγγελίες γειτόνων ερχόταν η αστυνομία και της έκανε συστάσεις. Δεν ήταν σε καλή ψυχολογική και πνευματική κατάσταση, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια» και συμπλήρωσε: «Πρόσφατα μάς έφεραν κάποια έπιπλα κι η κυρία Αφροδίτη επιτέθηκε στους ανθρώπους τής μεταφορικής εταιρείας. Τα κοινόχρηστα έχει να τα πληρώσει χρόνια. Οι συγγενείς της δεν θέλουν να την δουν καν. Πολλές φορές στο παρελθόν ένοικοι της πολυκατοικίας συγκέντρωναν υπογραφές για να φύγει αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους, οι γονείς μου δεν υπέγραψαν ποτέ». Κλείνοντας τη μαρτυρία του είπε:  «Όταν ήταν στα καλά της ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής κι ωραίος άνθρωπος».

Κόρη της κας. Αλεξάνδρας  Μαυρομίχαλου: «Θα κάνουμε όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας καταγγελία να φύγει πια, να την πάρουν οι συγγενείς της, είναι επικίνδυνη».

Η Γραμμάτου Λίντα, κόρη μιας ηλικιωμένης κυρίας που μένει χρόνια στον πρώτο όροφο είπε: Όταν την είδα στο φορείο την κα Αφροδίτη, την ρώτησα: “Τι έγινε Αφροδίτη;” Κι εκείνη μου απάντησε: “Ένα κερί άναψα απλώς Λίντα μου…”. Η ίδια συμπλήρωσε: «Η μητέρα μου με πήρε κλαίγοντας γύρω στις 8 παρά. Αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο».

Το ερώτημα που γεννάται είναι πως πολλοί εξ υμών ζουν μόνοι σε καθεστώς μεγάλης φτώχειας που ενώ στο παρελθόν ήταν αξιοπρεπείς η μοίρα τους έκανε απόκληρους της ζωής. Το θέμα δεν είναι να τους πετάμε όπως η μύγα από το γάλα αλλά να τους συμπονούμε και να τους συμπαραστεκόμαστε καθώς αύριο μπορεί εμείς να είμαστε στη θέση τους. Επίσης, οφείλει η πρόνοια να στέλνει βοήθεια στο σπίτι και να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στους έχοντες ανάγκη.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News