i-proti-gynaika-giatros-tis-archaias-elladas-poy-metamfiestike-se-antra-gia-na-pragmatopoiisei-to-oneiro-tis-69272
16:35

Η πρώτη γυναίκα γιατρός της Αρχαίας Ελλάδας που μεταμφιέστηκε σε άντρα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της

16:35
Newsroom

Αγνοδίκη: Αγαπούσε τόσο πολύ την ιατρική, που μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να την υπηρετήσει. Η ενασχόληση με την ιατρική απαγορεύονταν από το νόμο και τιμωρούνταν, με θανατική ποινή. Η ίδια μαθήτευσε στην Αλεξάνδρεια, δίπλα στον Ηρόφιλο. Έπειτα, επέστρεψε στην Αθήνα για να ασκήσει εκεί την ιατρική.

Κάποια στιγμή, αναγκάστηκε να αποκαλύψει πως ήταν γυναίκα. Έτσι, παραπέμφθηκε σε δίκη. Ωστόσο, αθωώθηκε με τη συμπαράσταση γυναικών και ιδιαιτέρως, πλουσίων. Μάλιστα, στη συνέχεια άλλαξε ο νόμος περί απαγορεύσεως γυναικών για την ενασχόλησή τους, με την ιατρική.

Advertisement

Αγνοδίκη – Αρχαία Ελλάδα: Τι έγραψε γι΄αυτή, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

Ο καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης, μέσα στο βιβλίο του «Αρχαίοι Ελληνες Ιατροί», έγραψε για την Αγνοδίκη: «Μαθήτρια του διάσημου ιατρού Ηρόφιλου. Ειδικεύτηκε στη Γυναικολογία. Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο απαγορευόταν η εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από γυναίκες και από δούλους. Επειδή πολλές γυναίκες ασθενείς ή επίτοκοι δεν ήθελαν, από ντροπή, να καλέσουν άνδρες ιατρούς, επέθαιναν.

Advertisement

Βλέποντας την κατάσταση αυτή η Αγνοδίκη φόρεσε ανδρικά ενδύματα και παρακολούθησε τις παραδόσεις της Ιατρικής Σχολής του Ηροφίλου. Άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα, εμπιστευόταν το μυστικό της στις ασθενείς της και εσημείωσε μεγάλες επιτυχίες».

Advertisement

Τι ανέφερε επίσης, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, για την πρώτη Ελληνίδα γιατρό

«Οι άνδρες συνάδελφοί της, νομίζοντας πάντοτε ότι είναι άνδρας, την κατηγόρησαν, πιθανώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, ότι είχε συνάψει σχέσεις με τις πελάτισσές της. Στο δικαστήριο η Αγνοδίκη αναγκάστηκε να αποκαλύψει το φύλο της και αθωώθηκε, κατηγορήθηκε όμως στη συνέχεια για παράβαση του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, αφού ήταν γυναίκα.

Στη δεύτερη δίκη, που έμεινε στην Ιστορία, η Αγνοδίκη με άριστους δικηγόρους υπερασπίσεως, επέτυχε όχι μόνον την αθώωσή της, αλλά και την αναθεώρηση του νόμου. Πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να πήρε και το όνομα Αγνοδίκη. Από τότε επετράπη στις γυναίκες να σπουδάζουν ιατρική και να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα».

Advertisement