iason-apostolopoylos-o-diasostis-symvolo-i-machi-stis-ellinikes-thalasses-kai-i-akyrosi-tis-vraveysis-toy-119330
16:50

Ιάσων Αποστολόπουλος: Ο διασώστης – σύμβολο, η μάχη στις ελληνικές θάλασσες και η ακύρωση της βράβευσής του

16:50
Newsroom

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος αποτελεί την  προσωποποίηση του ανθρωπισμού, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Κατά τη γνώμη μου όχι απλώς θα έπρεπε να έχει βραβευτεί στη χώρα μας  (κάτι που τελευταία στιγμή ακυρώθηκε) αλλά θα έπρεπε να θεωρηθεί ένας σύγχρονος άγιος καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε πίσω από το προσφυγικό να υπάρχει ανθρώπινη εκμετάλλευση και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Ο άνθρωπος είναι ένας ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής και έχει δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια και όχι να παίζει τη ζωή του κορόνα -γράμματα για μια καλύτερη ζωή. Είναι τραγικό η μεσόγειος να είναι ένα υγρό νεκροταφείο ψυχών που το μόνο «έγκλημα» των προσφύγων είναι η ανάγκη της επιβίωσης.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος όντας μέλος του «Mare Ionio», ενός ιταλικού διασωστικού πλοίου, επιχειρεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του στη Μεσόγειο, για να σώσει ταλαιπωρημένους ανθρώπους που αναζητούν μια νέα ζωή. Με αφορμή τη δράση του, ο Έλληνας «φύλακας-άγγελος» προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Advertisement

Ασχολείται με τις διασώσεις στη θάλασσα και το προσφυγικό από το 2015. Όλα αυτά τα χρόνια έχει ζήσει συγκλονιστικές εμπειρίες στη θάλασσα και έχει βοηθήσει στην διάσωση εκατοντάδων προσφύγων.

Advertisement

O ίδιος έχει πει σχετικά: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις διασώσεις στο νησί της Λέσβου, το καλοκαίρι του 2015. Στην αρχή είχαμε μόνο ένα camp και δίναμε ρούχα, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, στη συνέχεια είδαμε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ένα διασωστικό σκάφος, οπότε φτιάξαμε μια ομάδα διάσωσης» είπε μιλώντας στο One Channel.

Σε άλλη συνέντευξη έχει πει: «Πριν από αυτό εργαζόμουν κατά καιρούς ως ναυαγοσώστης. Εκείνη την περίοδο, στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, έφταναν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες. Δεν υπήρχε κανένας για να τους βοηθήσει. Ούτε ΜΚΟ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Frontex. Τίποτα και κανένας. Έτσι λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι από το ελληνικό κίνημα, κυρίως από την περιοχή των Εξαρχείων, αποφάσισαν να δράσουνε και να βρεθούνε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να βοηθήσουνε τους μετανάστες. Πολλοί από αυτούς είχαν βοηθήσει ήδη τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, το οποίο ήταν τότε σαν σημείο αναφοράς πριν από τη μετάβαση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Advertisement

Το 2015 η κατάσταση ήταν δραματική

«Το 2015 η κατάσταση ήταν δραματική. Είχαμε 1500 ανθρώπους κάθε μέρα στην παραλία. Κοιτούσες τη θάλασσα και έβλεπες 100 βάρκες να έρχονται» διευκρίνισε, κάνοντας μια αναδρομή στην έκρηξη της προσφυγικής κρίσης το 2015. «Κάτσαμε για 8 μήνες, έως ότου οι ροές σχεδόν μηδενίστηκαν. Τότε ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα διασωστικό καράβι στη Μεσόγειο για σχεδόν ένα χρόνο μέχρι που σταμάτησε και αυτό λόγω καταστολής από την Ιταλία» συνέχισε.

Advertisement

Η εθελοντική εργασία

«Τώρα συμμετέχω ως εθελοντής σε ένα νέο εγχείρημα Ιταλών πολιτών που είναι αρκετά συγκινητικό. Κάνοντας ένα τεράστιο crowd funding και με ένα δάνειο από τράπεζα ήθους, κατάφεραν να αγοράσουν ένα ιστιοπλοϊκό» είπε αναφερόμενος για τη δραστηριότητά του αυτή την περίοδο. Ερωτηθείς για την τραγική κατάσταση στα ιταλικά λιμάνια, όπου ο Ματέο Σαλβίνι δεν επιτρέπει ακόμα και σε σκάφη που ιταλικού λιμενικού που μεταφέρουν πρόσφυγες να προσεγγίσουν απάντησε πως «σου κόβουν τη διάσωση στη μέση. Δεν έχεις που να αποβιβάσεις του ναυαγούς σου. Είναι να είσαι ασθενοφόρο και να σου στερούν την πρόσβαση στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό που κάνει, αφού «για εμάς η διάσωση ανθρώπων είναι κάτι το μη διαπραγματεύσιμο».

Η ακύρωση της παρασημοφόρησης

Την παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, επρόκειτο να ανακοινώσει η κυρία Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά τελικώς ακυρώθηκε. Μάλιστα, με δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ανακοινώθηκε η ακύρωση της βράβευσης. Να σημειωθεί πως έχει βραβευθεί από τον δήμαρχο του Παλέρμο που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας του απένειμε το Ναυτικό Βραβείο 21 για τις διασώσεις του στη ζώνη της Μάλτας.

Μπράβο του! Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι .