Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Καρδίτσα, το Άμστερνταμ της Ελλάδας: Η πόλη παράδειγμα προς μίμηση που είναι γεμάτη ποδήλατα

Καρδίτσα: Μια πόλη φτιαγμένη για ποδήλατα. Οι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση περίπου 14 χιλιομέτρων, παρέχει στους πολίτες την ασφάλεια και άνεση που αναζητούν. Σε αυτήν την πόλη οι ποδηλατόδρομοι, αφού οι πάντες έχουν ποδήλατα ανεξάρτητα από την ηλικία.

Καρδίτσα: Δημιουργήθηκαν πριν από 10 χρόνια

Οι άνθρωποι της πόλης, ήθελαν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Για αυτό και υλοποίησαν τις υποδομές αυτές, πριν από περίπου μία 10ετία.

Καρδίτσα: Μια περήφανη ποδηλατούπολη

Σήμερα η Καρδίτσα είναι μία ποδηλατούπολη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες το ποδηλατο γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση. Το παράδειγμά της μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Ενδεχομένως έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά για την Καρδίτσα και το ποδήλατο: ότι είναι το «Άμστερνταμ της Ελλάδας». Ότι είναι μία πόλη επίπεδη, ιδανική για ποδήλατο. Καρδίτσα και Άμστερνταμ έχουν τεράστιες διαφορές αλλά στη θεσσαλική πόλη οι λάτρεις του ποδηλάτου είναι…«βασιλιάδες», όπως και στην ολλανδική πόλη. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν πετάλι με την ίδια άνεση και ασφάλεια όπως και στο Άμστερνταμ. Και μάλιστα όλοι. Νέοι, παιδιά, μεσήλικες, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Οι «ορθοπεταλιές» είχαν την ευκαιρία να ποδηλατήσουν στους ποδηλατόδρομους της Καρδίτσας. Η εμπειρία συναρπαστική. Και ανέλπιστη συνάμα. Το ποδήλατο είναι κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής για τους Καρδιτσιώτες. Είναι πανταχού παρόν μέσα στην πόλη. Το βοηθούν και οι γενναίες ποδηλατικές υποδομές που έχει φτιάξει ο δήμος. Οι ποδηλατόδρομοι. Οι θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.

Έτσι, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε κάθε τους μετακίνηση. Για να πάνε στη δουλειά. Στο σχολείο. Για τα ψώνια. Για τη βόλτα. Το αγαπούν και το χαίρονται. Χάρη στο ποδήλατο και στο δίκτυο πεζοδρόμων η Καρδίτσα έχει γίνει μία ζωντανή πόλη. Με λιγοστά αυτοκίνητα, λιγότερο καυσαέριο και ηχορρύπανση, στο κέντρο της. Αν δεν το δει κανείς όλο αυτό από κοντά δεν μπορεί να αντιληφθεί το βαθμό της εξάπλωσής του ποδηλάτου.

Πάρτε μία γεύση από το φωτορεπορτάζ στην ποδηλατούπολη της Καρδίτσας:

Καρδίτσα: Οι ποδηλατόδρομοι

Το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, συνολικά 14 χιλιομέτρων, που υπάρχει σε όλη την πόλη δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια και άνεση. Να μην κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα. Κατασκευασμένοι με ειδική επίστρωση και χρωματισμό αλλά και πιο απλοί. Οδηγούν τους κατοίκους παντού.

Ποδήλατα παντού

Από αυτή την εικόνα, μπορεί κανείς να καταλάβει το πόσο πολύ χρησιμοποιείται το ποδήλατο στην Καρδίτσα. Στις πιλοτές των πολυκατοικιών, υπάρχουν δεκάδες ποδήλατα σταθμευμένα. Τα χρησιμοποιούν όλοι! Ο μπαμπάς η μαμά, το παιδί. Ο παππούς. Ο καθένας το δικό του. Επιπλέον, είναι αρκετα εντυπωσιακό το γεγονός πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ασφάλεια στα ποδήλατα.

Καρδίτσα: Μουσείο ποδηλάτου

Ολόκληρη η πόλη της Καρδίτσας αποτελεί ένα εν δυνάμει ποδηλατικό μουσείο. Οι κάτοικοι ανέκαθεν αγαπούσαν το ποδήλατο. Οι γηραιότεροι εξακολουθούν να κυκλοφορούν με τα παλιά, ρετρό αλλά απολύτως λειτουργικά ποδήλατά τους, με τη βοήθεια των ποδηλατικών υποδομών .

Καρδίτσα: Πετάλι παντός καιρού

Νόμιζα πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο Άμστερνταμ ή την Κοπεγχάγη. Εκεί, όταν ψιλοβρέχει οι πολίτες ανοίγουν την ομπρέλα τους και ποδηλατούν. Στο ‘να χέρι το τιμόνι στ’ άλλο χέρι την ομπρέλα. Δεν κινδυνεύουν διότι βρίσκονται στον ποδηλατόδρομο. Ε, το ίδιο γίνεται και στην Καρδίτσα: Μόλις ξεκίνησε η ψιχάλα οι κοπέλες της φωτογραφίας άνοιξαν την ομπρελίτσα τους και… έφυγαν με πετάλι.

Ενοικίαση ποδηλάτων

Σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων. Πλέον υπάρχει και σε αρκετές ελληνικές (εγκαταστάθηκε και στην Καρδίτσα). Τα μπλε ποδήλατα (Karditsa easy bike) προσφέρονται προς ενοικίαση στους κατοίκους και τους επισκέπτες με ηλεκτρονική ή πιστωτική κάρτα. Εδώ ο σταθμός στην Κεντρική Πλατεία.

Όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο

Ο ηλικιωμένος κύριος στη φωτογραφία που ποδηλατεί με χαμόγελο είναι η απόδειξη. Αν προσφέρεις στους κατοίκους τη δυνατότητα να ποδηλατούν χωρίς να έχουν μπροστά τους εμπόδια, με ένα συνεχές δίκτυο ποδηλατόδρομων οι οποίοι είναι διαχωρισμένοι από τα αυτοκίνητα, τότε απλά έχεις κάνει το ποδήλατο προσιτό σε όλους!

Καρδίτσα: Ποδηλατικές υποδομές

Μία ποδηλατούπολη πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες ποδηλατικές υποδομές. Στην Καρδίτσα θα δείτε και φανάρια για το ποδήλατο.

Χαλαρές βόλτες

Για όσους είναι λάτρεις της βόλτας με ποδήλατο, υπάρχει πάντα το Παυσίλυπον. Το καταπράσινο πάρκο στην καρδιά της πόλης.

Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Διαβάστε Επίσης:

Παξοί: Το νησί που έφτιαξε ο Ποσειδώνας για να ζήσει τον έρωτά του

Τι τροφές χρειάζεται το σώμα σου, αν αισθάνεσαι συχνά εξάνλτηση

5 δροσερά γλυκά, με καλοκαιρινά φρούτα, που φτιάχνονται εύκολα

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News