kinezos-noikiase-spiti-sto-airbnb-kai-chreose-ton-idioktiti-3-500-eyro-amp-8211-pos-katafere-na-ton-fesosei-mesa-se-mia-evdomada-278857
19:35

Κινέζος νοίκιασε σπίτι στο Airbnb και χρέωσε τον ιδιοκτήτη 3.500 ευρώ – Πως κατάφερε να τον φεσώσει μέσα σε μια εβδομάδα

19:35
Νίκη Μουλά

Λογαριασμό τηλεφώνου ύψους 3.500 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος το νοίκιασε, μέσω Airbnb, σε έναν Κινέζο, για μία εβδομάδα.

Ο ενοικιαστής συνέδεσε ένα σταθερό τηλέφωνο στο router και τηλεφωνούσε παρανόμως στη χώρα του, επί μια εβδομάδα, αφήνοντας τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη.

Advertisement

Πρόκειται για μια από τις καταγγελίες που έφτασε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), καθώς τα φαινόμενα πληθαίνουν διαρκώς, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, με θύματα ιδιοκτήτες που τρέχουν να βγάλουν άκρη με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων και τους παρόχους τηλεφωνίας – internet.

Advertisement

Advertisement

Τουρίστες από ασιατικές και αραβικές χώρες έρχονται στην Ελλάδα με σταθερά τηλέφωνα στις αποσκευές του και αφού πηγαίνουν στο Airbnb της αρεσκείας τους, συνδέουν την συσκευή, είτε μέσω splitter, είτε απευθείας στο router και αρχίζουν τα τηλέφωνα στο εξωτερικό, μέσω της σταθερής τηλεφωνίας.

Υπέρογκο λογαριασμό τηλεφώνου καλείται να πληρώσει ιδιοκτήτης ακινητού

Advertisement

Υπέρογκο λογαριασμό τηλεφώνου καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης

Φυσικά όλα αυτά γίνονται εν άγνοια των ιδιοκτητών και των όρων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα φέσια που αφήνουν στους ιδιοκτήτες να εξαρτώνται από την περίοδο διαμονής και μπορεί να ξεκινούν από εκατοντάδες και να φθάνουν μέχρι και χιλιάδες ευρώ.

Advertisement

H ΠΟΜΙΔΑ παραπέμπει σε πακέτα internet μέσω κινητής τηλεφωνίας (5G και 4G), ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιώτη πάροχο, για να προσφέρει ασφαλές ίντερνετ, σε αυτή την λογική, όχι μόνον για τα μέλη των σωματείων της, αλλά και για τα μέλη των άλλων οργανώσεων ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.

Η ΠΑΣΥΔΑ συστήνει τους ιδιοκτήτες ακίνητων να απενεργοποιήσουν από το router την χρήση σταθερής τηλεφωνίας ή να ενεργοποιήσουν την φραγή των εξερχομένων κλήσεων.

Άσχημα νέα για όσους έχουν Airbnb στην Ελλάδα: Έρχεται οριστικό… λουκέτο – Τόσες μέρες θα μπορούν να τα νοικιάζουν

Νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς και στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb έρχονται το φθινόπωρο.

Οι αλλαγές, όπως αποκάλυψε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, θα αφορούν τα χρονικά όρια των μισθώσεων και τη φορολόγησή τους διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή η οποία ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

– Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος

– Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

– Επιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Νέες φορο-ρυθμίσεις

Στο φορολογικό πεδίο υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Τι ισχύει

Επισημαίνεται ότι με βάση το νέο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων και καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, στα ακαθάριστα εισοδήματα τους επιβάλλεται ΦΠΑ 13% ενώ φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

2. Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.

3. Στη περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

4. Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

5. Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.