kleidose-telos-i-ritra-anaprosarmogis-sto-reyma-amp-8211-anadromikes-epidotiseis-gia-toys-teleytaioys-6-mines-44201
10:04

«Κλείδωσε»: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα – Αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους 6 μήνες

10:04
Νίκη Μουλά

Μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως το τέλος στην ρήτρα αναπροσαρμογής και τις αναδρομικές επιδοτήσεις σε καταναλωτές, αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα και σήμερα, Πέμπτη, για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές για το Εθνικό Σχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο Πέμπτη».

Advertisement

Επίσης, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις 16-18 Μαΐου.

Advertisement

Advertisement

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής, που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς, αλλά και έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία.

Advertisement

Επιπροσθέτως, βασικός στόχος για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να μειωθούν αρκετά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το τέλος στην ρήτρα αναπροσαρμογής θα έρθει τον Ιούλιο και μάλιστα θα δοθούν υψηλότερες επιδοτήσεις από τον Μάιο, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 80% της αύξησης.

Advertisement

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η παρέμβαση θα είναι σε τρία επίπεδα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου παραμένει η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν σκέψεις για υβριδικές λύσεις, όπως η παράλληλη συνέχιση της επιδότησης στις κύριες κατοικίες, με διεύρυνση των μηνιαίων ορίων κατανάλωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται και η κοστολόγηση του μέτρου της αναδρομικής αποζημίωσης των καταναλωτών ρεύματος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με στοχευμένες ενισχύσεις στις μεγάλες καταναλώσεις κύριας κατοικίας, που αυτό το διάστημα λαμβάνουν εκκαθαριστικούς.

Επιπλέον, η στήριξη θα είναι για όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο για πρώτη κατοικία και 300 κιλοβατώρες το μήνα).

Πηγές αναφέρουν ότι η παρέμβαση θα έχει εξάμηνο ορίζοντα – δηλαδή το τέλος του 2022 – και το ύψος θα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τονίζεται ότι το 1 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Χθες, Τετάρτη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε την παρέμβαση με μια ανάρτηση και φωτογραφία ενός ψαλιδιού:

Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά, που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Μαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα δοθούν αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή και το οποίο θα στηριχτεί στην έρευνα που έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή Ολομέλεια.

Η μακροπρόθεσμη εθνική παρέμβαση που η κυβέρνηση δρομολόγησε μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και είχε προαναγγελθεί για τον Ιούνιο, μετατίθεται ένα μήνα αργότερα, καθώς απαιτείται χρόνος για να οριστικοποιηθεί στις λεπτομέρειές του και να εγκριθεί από την Ε.Ε., αφού προβλέπει επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «πράσινο» φως της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο βασικό περίγραμμα του μακροπρόθεσμου αυτού μηχανισμού μείωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που με την εφαρμογή του θα βάλει τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρισμού πιθανή δικαίωση των δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και θα εκτονώσει την πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο).

Στόχος είναι τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφωθούν σε ποσοστό 30%-35% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα των 150 με 160 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 300-350 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα. Η μείωση θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές.