loimoxiologoi-gia-koronoio-paratasi-toy-lockdown-eos-ton-aprilio-amp-8211-den-ginetai-arsi-me-2-000-kroysmata-imerisios-107583
21:11

Λοιμωξιολόγοι για Κoρoνοϊό: «Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο – Δεν γίνεται άρση με 2.000 κρούσματα ημερησίως»

21:11
Newsroom

Εκτίμηση για εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων κάνουν οι επιστήμονες, καθώς θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταγραφούν περισσότεροι από 600. Ακόμη, απίθανη θεωρείται από τους ειδικούς η έναρξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Παράλληλα, ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων -υπό την αίρεση ότι έχει σταθεροποιηθεί και μειωθεί η πανδημία μέσα στα νοσοκομεία– μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων, που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί με δεδομένη την ταχεία κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν αυξήσει κατά 20% τις μεταδόσεις. Έτσι, το ευρύτερο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μετατίθεται από τον Απρίλιο και έπειτα.

Advertisement

Κορύφωση στις 12 Μαρτίου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ’’Ελεύθερο Τύπο’’ της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «την Καθαρά Δευτέρα η πανδημία θα βρίσκεται στο τωρινό ίσως και ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με σήμερα». Το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ερευνητικού κέντρου Heracles του ΑΠΘ δείχνει κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων περί τις 12 του μήνα. Επομένως, έως τις 16 που έχουν ισχύ τα νέα μέτρα δεν θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση. Επιπλέον, για να πέσουν τα κρούσματα στα 1.000 χρειάζονται ημέρες και εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί προς το τέλος Μαρτίου.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η σωστή λύση για να αντέξουμε ανοιχτοί. Να καλέσει η κυβέρνηση για συζήτηση τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να εξεταστούν τα μέτρα. Να έχουν, για παράδειγμα, τα καταστήματα συσκευές απολύμανσης. Να γίνονται τεστ», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Advertisement

Μεταλλάξεις

Η επίπτωση των μεταλλάξεων στο τρίτο κύμα είναι ραγδαία και σε αυτές οφείλεται η έξαρση που σημειώνεται στη χώρα. Η πανδημία, άλλωστε, φούντωσε εν μέσω περιοριστικών μέτρων. Εάν, μάλιστα, δεν ήταν σε ισχύ πολλοί περιορισμοί, η επιδημιολογική καμπύλη θα είχε ξεφύγει πολύ περισσότερο και ο δείκτης αναπαραγωγής Rt θα είχε φτάσει στο 2, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Advertisement

Ειδικά το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται ότι επικρατεί σταδιακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσκολία διαχείρισης της πανδημίας. Σε Αττική και Κρήτη το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στη «βρετανική» μετάλλαξη. Μάλιστα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, τολμά να πει ότι «εάν δεν είχαμε τη “βρετανική” μετάλλαξη, δεν θα υπήρχε τρίτο κύμα».

Πιο συγκεκριμένα, για να γίνει κατανοητή η επίδραση του μεταλλαγμένου στελέχους, ο δείκτης αναπαραγωγής Rt βρίσκεται περίπου στο 1,2. Αυτό σημαίνει ότι 100 νοσούντες γίνονται 120 σε πέντε ημέρες. Εάν δεν υπήρχε διασπορά της μετάλλαξης, το Rt θα βρισκόταν ενδεχομένως στο 0,98.

Συνολικά έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά δείγματα στη «βρετανική» μετάλλαξη και 48 στη «νοτιοαφρικανική». Στην περίπτωση της δεύτερης η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα 41 κρούσματα, δύο έχουν εντοπιστεί στα Ιωάννινα και πέντε στην Αττική. Το «βρετανικό» στέλεχος έχει… απλωθεί σε πολύ περισσότερες περιοχές, με τα περισσότερα περιστατικά να είναι στην Αττική και ειδικά στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο. Ο αριθμός θετικών δειγμάτων σε όλες τις μεταλλάξεις στη χώρα μας είναι 1.755.

Advertisement

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί

Ελπίδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προσφέρουν οι εμβολιασμοί, καθώς οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες από τον επόμενο μήνα. Ετσι, σύμφωνα με όσα έχει ήδη κάνει γνωστά το υπουργείο Υγείας, μόνο από την Pfizer αναμένονται περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις τον Απρίλιο, όπως επίσης και περίπου 400.000 δόσεις από την Johnson & Johnson. Σε ενημέρωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει ανακοινώσει πως συνολικά για το δεύτερο τρίμηνο η Ελλάδα θα λάβει από την J&J 1,2 εκατομμύρια δόσεις. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα έρθει στη χώρα μας στις αρχές Απριλίου. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι παραδόσεις και από την AstraΖeneca -ο ακριβής αριθμός πιθανόν ανακοινωθεί τη Δευτέρα- με τις υγειονομικές Αρχές να πατούν «γκάζι» στους εμβολιασμούς από τον Απρίλιο.

Δημόπουλος: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega τόνισε πως δεν πρέπει να συζητείται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με τόσα ενεργά κρούσματα.

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement