koronoios-trechoyn-na-emvoliastoyn-sto-amp-8230-kai-pente-oi-ygeionomikoi-gia-na-min-chasoyn-tin-doyleia-toys-39484
16:27

Κορωνοϊός: «Τρέχουν» να εμβολιαστούν στο… και πέντε οι υγειονομικοί για να μην χάσουν την δουλειά τους

16:27
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

«Τρέχουν» να εμβολιαστούν στο… και πέντε οι υγειονομικοί για να μην χάσουν την δουλειά τους

Μεγάλος αριθμός υγειονομικών σπεύδει να εμβολιαστεί, προκειμένου να αποφύγει την αναστολή καθηκόντων. 

Κορωνοϊός: «Τρέχουν» να εμβολιαστούν στο… και πέντε οι υγειονομικοί

Σύμφωνα με το voria.gr, άρχισαν να επιδίδονται οι αποφάσεις αναστολής στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε νοσοκομεία όπως στο «Γεννηματάς» και στο ΄«Άγιος Δημήτριος».

Ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί, τονίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου θα λειτουργούν κανονικά.

Αναφορικά με όσους εμβολιαστούν σήμερα, θα μπορέσουν αύριο να προσέλθουν στην εργασία τους.

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».

Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται για την εφαρμογή σχεδίου κάλυψης των κενών σε τρεις άξονες:

  • Εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων της ίδιας περιοχής
  • Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τρεις μήνες
  • Κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από το μειωμένο προσωπικό ειδικών εργαστηρίων από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια ή από ιδιωτικά.

Πλεύρης για αναστολές σύμβασης υγειονομικών: Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί

«Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε»,  δήλωσε κατά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός, Θάνος Πλεύρης.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα». 

Παγώνη: Μεγαλύτερα τα προβλήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας την ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ανέφερε ότι, «με το μέτρο της αναστολής εργασίας, μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς διαθέτουν με λιγότερο γιατρούς και νοσηλευτές» και πρόσθεσε ότι με τα στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή, τα οποία δεν είναι όμως τελικά, «το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά είναι 94,75% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου στο 90%».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν πρώτα από όλα για τη δική τους υγεία αλλά και των ασθενών τους.