Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Όχι, αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει τον κτηνίατρο Κωνσταντίνο Τερζάκη που έσωσε τον κακοποιημένο σκύλο στα Χανιά

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναθεωρημένη έκδοση του αρχικού άρθρου που γράφτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020 και είχε τίτλο: Κωστής Τερζάκης: Ο κτηνίατρος ήρωας που έσωσε αφιλοκερδώς τον βασανισμένο σκύλο της Κρήτης.

Η αναθεώρηση έγινε στις 12 Οκτωβρίου 2020. Ο τίτλος άλλαξε σε: Όχι, αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει τον κτηνίατρο Κωνσταντίνο Τερζάκη που έσωσε τον κακοποιημένο σκύλο στα Χανιά

Και αυτό άλλαξε διότι μια φωτογραφία που δείχνει τον κτηνίατρο που έσωσε τον σκύλο στα Χανιά στις 5 Οκτωβρίου του 2020 υκλοφορεί στο Διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2011 και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΤΙ ισχύει πραγματικά:

Πριν από μερικές ημέρες γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού σύμφωνα με το οποίο ένας άνδρας στην Κρήτη βασάνισε και τραυμάτισε τον σκύλο του. Ο σκύλος επιβίωσε αφού χειρουργήθηκε από τον κτηνίατρο Κωνσταντίνο Τερεζάκη. Τους δύο πρωταγωνιστές του περιστατικού τους βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.


Στο άρθρο μας για τον γιατρό χρησιμοποιήσαμε από λάθος μία φωτογραφία που δεν απεικονίζει τον κ. Τερεζάκη με το κακοποιημένο σκύλο.

Πρόκειται για μία τυχαία εικόνα που αλιεύθηκε από το Διαδίκτυο και μάλιστα εντοπίζεται να κυκλοφορεί τουλάχιστον από το έτος 2011

Ετσι, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι εφικτό να απεικονίζει τους πρωταγωνιστές του γεγονότος που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2020. Τη φωτογραφία βλέπουμε παρακάτω:

Η ανακυκλωμένη φωτογραφία που χρησιμοποιείται για την αναφορά στο περιστατικό
Η ανακυκλωμένη φωτογραφία που χρησιμοποιείται για την αναφορά στο περιστατικό

Συνοψίζοντας, η φωτογραφία χρησιμοποιείται σε λάθος χωροχρονική πλαισίωση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.
Με πληροφορίες από ellinikahoaxes.gr

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί η συγκεκριμένη φωτογραφία.

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Ο κτηνίατρος ήρωας που έσωσε αφιλοκερδώς τον βασανισμένο σκύλο της Κρήτης. 

Ο Κωνσταντίνος Τερεζάκης είναι ο κτηνίατρος που έσωσε αφιλοκερδώς τον σκύλο που κακοποιήθηκε βάναυσα από τον ιδιοκτήτη του στα Χανιά, το απόγευμα της Δευτέρας και περιγράφει τις στιγμές της επιτυχημένης επέμβασης.

Ειδικότερα, η επομένη από την παγκόσμια ημέρα ζώων, ήταν απλά η απότομη επιστροφή στην οδυνηρή, ωμή πραγματικότητα, όσο ωμή είναι και η βία σε βάρος αναρίθμητων ζώων, αδέσποτων και μη, που κακοποιούνται συστηματικά, σχεδόν καθημερινά, σε δρόμους και σπίτια.

Το νέο περιστατικό της βάναυσης κακοποίησης του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του στα Χανιά προστέθηκε στα αμέτρητα περιστατικά που, είτε βλέπουν, είτε όχι, το φως της δημοσιότητας.

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Απαρνήθηκε κάθε ηρωική προέκταση του καθήκοντος

Ο κ. Τερεζάκης, αφού απαρνήθηκε με περίσσεια σεμνότητα κάθε “ηρωική” προέκταση του καθήκοντος, λέγοντας πως “δεν θεωρώ πως έχω κάνει κάτι”, δέχτηκε να μιλήσει στο News 24/7. Να περιγράψει τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο Κτηνιατρείο του στα Χανιά το απόγευμα της Δευτέρας. Τότε που ο ιδιοκτήτης του τραυματισμένου ζώου, μετά την αυστηρή προτροπή ενός Γερμανού που τον “συνέλαβε” να το κακοποιεί, μετέφερε τον σκύλο σε κάκιστη κατάσταση.

Οι περιγραφές του Κωνσταντίνου Τερεζάκη συγκλονίζουν, εξηγώντας και την κοινωνική κατακραυγή στο πρόσωπο του 55χρονου άντρα που βασάνισε το ζώο, επειδή “εκείνο ήθελε παιχνίδια και δεν τον άφηνε να κάνει τις δουλειές του”, όπως φέρεται να κατέθεσε η σύζυγός του.

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Ο ιδιοκτήτης φώναζε “πάρτο θα μου φέρει την αστυνομία”

“Το περιστατικό έγινε χθες το απόγευμα περίπου στις 6 μ.μ.. Το έφερε ο ιδιοκτήτης του γιατί τον είχε παροτρύνει ένας Γερμανός που τον πέτυχε να βασανίζει το ζώο. Του είπε “πήγαινέ τον σκύλο στον κτηνίατρο αλλιώς θα πάω στην αστυνομία”.

Ο συγκεκριμένος κύριος είναι από τη Γερμανία και απ’ ό,τι γνωρίζω βοηθάει αρκετά τα αδέσποτα. Με το που ήρθε ο ιδιοκτήτης του και άφησε το σκυλάκι φώναζε “πάρτο θα μου φέρει την αστυνομία”, εννοώντας τον Γερμανό και έπειτα θέλησε να φύγει. Ρώτησα τους συνεργάτες μου αν έχει αφήσει τα στοιχεία του και μου είπαν όχι. Είδα την πινακίδα του και του είπα ότι την έχω άρα δεν έχει νόημα να μη μου αφήσει έστω το τηλέφωνό του, όπως και έκανε πριν φύγει”, λέει ο Κρητικός κτηνίατρος.

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Έδωσε μάχη για να κρατήσει στη ζωή τον σκύλο

Αναφορικά με τη χειρουργική διαδικασία, οι περιγραφές του κ. Τερεζάκη, αποδίδουν με ακρίβεια τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία ήταν το τραυματισμένο ζώο: Το σκυλάκι ήταν σοκαρισμένο. Είχε χάσει αρκετό αίμα. Ο ιδιοκτήτης του είχε χρησιμοποιήσει κάτι σαν ψαλίδι, κλαδευτήρι τανάλια δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αυτό και του είχε κόψει τον ένα όρχι, είχε σημάδια από σκοινί στον λαιμό και κάποια τραύματα στο κεφάλι, τα οποία δεν ήταν από τσιγάρα όπως λανθασμένα έχει γραφτεί. Δεν ξέρω γιατί το έγραψαν αυτό, δεν ισχύει, ίσως μπερδεύτηκαν γιατί στις πληγές βάλαμε ένα σπρέι που ήταν επουλωτικό και αφήνει ένα γκρι σημάδι”, περιγράφει ο Κωνσταντίνος Τερεζάκης, εξηγώντας και τη μάχη που έδωσε ο ίδιος ο σκύλος για να κρατηθεί στη ζωή:

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Το δύσκολο ήταν να επιβιώσει ο σκύλος, όχι να φτιαχτεί το τραύμα

“Η επέμβαση ήταν κάπως ζόρικη, ειδικά για το ζώο. Εμείς τέτοια χειρουργεία κάνουμε συνέχεια. Το να διορθώσω ένα λάθος είναι αρκετά εύκολο, αλλά για το σκυλί ήταν ζόρικο γιατί ήταν σοκαρισμένο. Το θέμα δεν είναι να διορθώσεις το λάθος αλλά να το κάνεις και να επιβιώσει το ζώο. Δεν ήταν δύσκολο να φτιάξουμε το τραύμα, το δύσκολο ήταν να επιβιώσει ο σκύλος. Αφού σταματήσαμε με λαβίδες την αιμορραγία, έπειτα το κοιμίσαμε, οπότε δεν υπέφερε στη διάρκεια της επέμβασης, η οποία κράτησε λιγότερο από μία ώρα και χρειάστηκε και άλλη μία ώρα για να συνέλθει. Από χθες το βράδυ ήταν πάρα πολύ καλά το σκυλάκι, πράγμα αξιοθαύμαστο, γιατί δεν είχε ούτε κακία, ούτε έχει διάθεση να πάει για παράδειγμα να σε δαγκώσει”.

Μάλιστα, ένας χρήστης ανέβασε στο Facebook δύο φωτογραφίες του γιατρού με το τυχερό μέσα στην ατυχία του σκυλάκι να φορά κολάρο και έγραψε:

Αυτός είναι ο γιατρός και πάνω από όλα άνθρωπος που εγχειρησε το άτυχο πλάσμα που κακοποιήθηκε βάναυσα από το κτήνος στο…

Gepostet von Victoras Tsikos am Montag, 5. Oktober 2020

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Δεν κλήθηκε πρώτη φορά να σώσει ένα κακοποιημένο ζώο

Για τον Κωνσταντίνο Τερεζάκη, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα ενός κακοποιημένου ζώου και κλήθηκε να το σώσει. Σε παλαιότερο περιστατικό που επίσης είχε δει το φως της δημοσιότητας, είχε πραγματοποιήσει επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για ένα αδέσποτο σκυλάκι που είχε βρεθεί κακοποιημένο στην περιοχή του Γαλατά, φέροντας τραύματα και μία μεγάλη τομή στην κοιλιά.

Όπως μας είπε ο ίδιος, όμως, για έναν κτηνίατρο, τέτοια περιστατικά είναι ρουτίνα, πράγμα που χρήζει αναφοράς και ιδιαίτερης προσοχής, όχι μόνο για να συγχαρούμε τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για να προβληματιστούμε:

Κωνσταντίνος Τερεζάκης: Η σημασία του “επ’ αυτοφώρω” για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών

“Δεν έχει νόημα να μιλάω γι’ αυτό που έκανα. Είναι κάτι που κάνουμε κάθε μέρα. Συχνά μας φέρνουν ζώα κακοποιημένα ή νεκρά, αλλά είναι η πρώτη φορά που μου φέρνουν σκύλο σε τέτοια κατάσταση και μπορεί να ζήσει. Το σημαντικό είναι ότι έχει γίνει κάτι που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και έχει αξία αυτό γιατί η δικαιοσύνη μπορεί να το αξιοποιήσει για να αποτρέψει τέτοια περιστατικά”.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τερεζάκης, ήδη έχει βρεθεί προσωρινή κατοικία για τον σκύλο, αρκετές Φιλοζωικές ασχολούνται, ενώ έντονο είναι και το έμπρακτο ενδιαφέρον του απλού κόσμου που έχει προθυμοποιηθεί να τον υιοθετήσει.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News