Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν στην προοπτική της Ελλάδας μας»

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ξένους επενδυτές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ξένοι επενδυτές ήταν το σημείο αναφοράς του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο ίδιος τόνισε πως πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας. Ο ίδιος μίλησε σε διαδικτυακή τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή έκδοση ομολόγων 30ετούς διάρκειας.

Η συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 875 εκατ. ευρώ, αφορά την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης “Ηλέκτρα” για την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων “Αντώνης Τρίτσης”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

«Καθώς βλέπουμε το τέλος της πανδημίας με την αύξηση των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε το μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, δηλαδή η ενεργειακή απόδοση και η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων στους Δήμους, εντάσσονται στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ξένους επενδυτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, γι’ αυτό που υπέβαλε η Ελλάδα με πολύ θετική ανταπόκριση από την ΕΕ. Επίσης, υπογράμμισε πως θα υπάρξουν ευκαιρίες και περαιτέρω συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Η αναφορά του Βέρνερ

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, συνεχάρη την κυβέρνηση για τα επιτεύγματα που υπογραμμίζονται, όπως είπε, από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου. Σημείωσε πως το 2020 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας (άνω των 2,8 δισ. ευρώ). Το 44% των οποίων κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αναφερόμενος στις συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμανε πως το ύψος της χρηματοδότησης αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και το όραμα της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα υποστηρίξει επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδική ασφάλεια, διαχείριση νερού κ.ά. Το Ηλέκτρα θα μειώσει την ενεργειακή δαπάνη και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα γίνει, με ενεργειακές επενδύσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως οι δύο νέες συμβάσεις θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση εκατοντάδων τοπικών έργων. Αυτά θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως η συνεργασία της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναδεικνύει τον αναπτυξιακό ρόλο του τελευταίου. Ειδικά, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το 30ετές ομόλογο πιστοποίησε την απόλυτη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης, συνδυάζεται με το σημερινό καλό νέο που θα προσθέσει αναγκαίους πόρους στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αναβάθμιση 600.000 κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%.

Τι τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών – Οι χαιρετισμοί

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία. Προκειμένου οι Δήμοι να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως η επιτυχής υλοποίηση των επενδύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News