Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Λευτέρης Λαζάρου: Το αστέρι Michelin, οι Ολυμπιακοί αγώνες, τα 3 παιδιά και ο μεγάλος του φόβος

Γεννημένος το 1952 από πατέρα καραβομάγειρα, ο Λευτέρης Λαζάρου δεν σκέφτηκε ποτέ να ακολουθήσει διαφορετική πορεία στη ζωή του. Σε ηλικία 13 ετών ζήτησε από τον πατέρα του στις διακοπές του σχολείου, να πάει μαζί του.

Της: Έπη Τρίμη

Από τότε δεν μπόρεσε ποτέ να βγάλει από τη μνήμη του το πανηγύρι της κουζίνας. Κοντά στον γεννήτορα του έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα στις κουζίνες των καραβιών.

Το ξεκίνημα της καριέρας μέχρι το αστέρι Michelin

Από τα 18 του και μέχρι τα 20 ο Λευτέρης Λαζάρου βρέθηκε στην Ιταλία κάνοντας όλες τις δουλειές μέσα στη κουζίνα.
Το 1974 βρίσκεται στην Τυνησία και στο Μαρόκο δουλεύοντας τις εθνικές τους κουζίνες. Επιστρέφει ένα χρόνο αργότερα στην Ελλάδα και φεύγει σαν πρώτος μάγειρας στα κρουαζιερόπλοια.
Το 1987 αποφασίζει να φτιάξει μια κουζίνα που δεν θα κουνά. Έτσι γεννιέται το Βαρούλκο, που παρότι δεν κουνάει, ακολουθεί πιστά τις θαλασσινές μνήμες στην δημιουργική μαγειρική.

Ο Λεύτερης Λαζάρου έχει εκπροσωπήσει την Ελληνική κουζίνα και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στην Ιαπωνία, στην Αργεντινή και στην Αμερική.

Το 2000 προσεκλήθη από το “Αθήνα 2004” και εκπροσώπησε την Ελληνική μαγειρική στους ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ.

Από το Φεβρουάριο του 2002 το Βαρούλκο έχει ένα αστέρι Michelin.

Το «Βαρούλκο», που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 17 χρόνια, κατέχει από τον Φεβρουάριο του 2002 διάκριση ενός αστεριού Michelin για την ελληνική δημιουργική του κουζίνα η οποία βασίζεται κυρίως σε προϊόντα που προσφέρει η θάλασσα, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι τρίτη γενιά Πειραιώτης

Η ζωή μου είναι όλη μνήμες και βιώματα. Γεννήθηκα στον Πειραιά, στην Ευαγγελίστρια, εκεί που λειτούργησαν, περίπου, τα δύο πρώτα Βαρούλκο. Θυμάμαι ότι τότε στην γειτονιά οι πόρτες ήταν ανοιχτές, τα κλειδιά επάνω. Το βράδυ γινόταν όλο ένας πεζόδρομος. Ζωντανά πράγματα, φιλόξενα, ευαίσθητα, τρυφερά, είχε πει ο Λευτέρης Λαζάρου.
Μεγάλωσα στην θάλασσα, με τον μεγάλο ορίζοντα μπροστά μας. Τίποτα δεν μας περιόριζε. Γι΄αυτό κι εμείς οι Πειραιώτες είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι. Είμαι τρίτη γενιά Πειραιώτης, τα παιδιά μου τέταρτη. Αργότερα, εμείς οι Πειραιώτες για να βλέπουμε την θάλασσα πήραμε τα βουνά γιατί έτσι όπως χτίστηκε άναρχα, οι μέσα γειτονιές εγκλωβίστηκαν από τις μπροστινές μέχρι που φτάσαμε στο παραλιακό μέτωπο με τα εξαώροφα και επταώροφα. Χάθηκε ο ορίζοντας. Από το πατρικό μου στην Καστέλλα βλέπαμε την θάλασσα. Έτσι οι μισοί πήγαμε στα νότια προάστια και οι άλλοι μισοί στα βόρεια. Τώρα μένω στην Βούλα, είχε αναφέρει ο διάσημος σεφ.

Θεωρώ τον φίλο ψυχολόγο, ψυχίατρο

Έχω φίλους από όλα τα στάδια της ζωής μου, ξεκινώντας από τους πιο πρόσφατους του Βαρούλκου, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια περίπου. Κρατώ αρκετούς από την παιδική μου ηλικία –ιδιαίτερα με έναν εξ αυτών είμαστε αχώριστοι από το ΄67. Για να είμαι μαζί του ακολούθησα αυτό που του άρεσε -έκανε ταξίδια με αυτοκινούμενο. Μυήθηκα σε όλο αυτό κι έτσι μπήκα στο τριπάκι να αγοράσω αυτοκινούμενο, έχει εξομολογηθεί ο Λευτέρης Λαζάρου.

Αισθάνομαι μάχιμος και έφηβος

“Θεωρώ ότι έχω ακόμα χιλιόμετρα να ρίξω στις κουζίνες”, έχει πει ο Λευτέρης Λαζάρου. “Ποτέ δεν είπα τώρα πέτυχα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αν το πεις, μετά ακολουθεί ένα τέλμα. Από την άλλη, αν κουραστείς, μην απαξιώσεις τον εαυτό σου. Σήκω και φύγε με ψηλά το κεφάλι, με ψηλά τα μαχαιροπήρουνα… Μην περιμένεις να σε αποκαθηλώσει ο κόσμος, δεν θα ξανά ησυχάσεις ποτέ. Αυτή είναι και η κατάρα των επιτυχημένων. Δεν έχω πει ποτέ ότι ήρθε η ώρα να σταματήσω. Όταν θα έρθει, θα είναι ξεκάθαρο”.

Από τα τρία μου παιδιά μόνο η Ηλέκτρα δουλεύει στον χώρο της εστίασης

“Ο γιος μου, αν και το σπούδασε ασχολείται με άλλα πράγματα –και δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Η μικρή μου κόρη είναι ψυχολόγος.
Τα παιδιά δεν θέλουν την σύγκριση. Δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία να ξεπεράσουν τον γονιό που αγαπούν και θαυμάζουν”, έχει δηλώσει ο Λευτέρης Λαζάρου.

Φοβάμαι πολύ ότι πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν

Ο Λευτέρης Λαζάρου εξαιτίας των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την πανδημία και το δεύτερο κλείσιμο της εστίασης είπε χαρακτηριστικά όταν ερωτήθη λέγοντας: “Δεν είμαστε διασκεδαστές. Προσφέρουμε στην εθνική οικονομία, χωρίς εστίαση δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Τα έχω ξαναπεί αυτά αλλά δυστυχώς γίνομαι γραφικός να τα επαναλάβω και πάλι. Είναι δύσκολη απόφαση και δεν θα ήθελα να είμαι γιατρός, δεν θα ήθελα να είμαι οικονομολόγος ή πολιτικός. Όμως, νομίζω ότι η εστίαση τήρησε όλα τα μέτρα με συνέπεια αν εξαιρέσουμε ένα ποσοστό πάρα πολύ μικρό. Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις μεταξύ των καθισμάτων, αγοράσαμε, επενδύσαμε”και αυτό επιβάρυνε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη”, είπε, προσθέτοντας πως τις προηγούμενες εβδομάδες οι παρατυπίες αφορούσαν τα μπαρ:

“Το διάστημα που πέρασε είδαμε πολλές καταστάσεις περισσότερο στα μπαρ, δυστυχώς εκεί δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, και έχουμε το φαινόμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα, ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το απαγορεύουμε.”

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News