Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Lockdown: Επιφυλάξεις των ειδικών για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης – Όλα τα πιθανά σενάρια

Lockdown - Άνοιγμα λιανεμπορίου

Lockdown – Άνοιγμα λιανεμπορίου: Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» στους ειδικούς, αλλά και στις αρχές.

Lockdown – Άνοιγμα λιανεμπορίου: Επιφυλάξεις από τους ειδικούς

Η ημερομηνία στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ώστε να προλάβουν καταναλωτές και έμποροι την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο, το σενάριο του ανοίγματος του λιανεμπορίου δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αρκετοί ειδικοί εκφράζουν δημόσια τις επιφυλάξεις τους για την άρση των μέτρων του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και αυτοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα».

Με το συγκεκριμένο σενάριο, στην περίπτωση που τα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και δεν έχει περιοριστεί η πίεση στο ΕΣΥ, κυβέρνηση και επιστήμονες εμφανίζονται έτοιμοι να μεταθέσουν το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων. Βασικός στόχος φέρεται να είναι τα όποια βήματα να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το Σάββατο 20 Μαρτίου, δήλωσε ότι το 13032 είναι έτοιμο προς χρήση όσον αφορά στο τεχνολογικό κομμάτι. «Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα «παραθυράκια» που υπάρχουν, παραδέχθηκε ότι ένας πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα και από άλλο κινητό, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα ένα 3ωρο. Όπως σημείωσε, το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης.

Lockdown – Άνοιγμα λιανεμπορίου: «Κάτω από 1.000 κρούσματα στο τέλος Απριλίου»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία στόχος για την εστίαση έχει τεθεί στις 15 Απριλίου. Εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί ώστε οι επιστήμονες να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο.

Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.

Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης σε εξωτερικό χώρο είναι μικρότερη.

Παυλάκης: «Όχι στο άνοιγμα της εστίασης»

Ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε στο Mega πως θα έχουμε 3.000 νεκρούς από κορωνοϊό τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και ως τούτου τάχθηκε ενάντια στο ανοίγμα της οικονομίας.

«Από την αρχή της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News