lockdown-freno-sto-anoigma-tis-agoras-meta-to-mayro-rekor-103417
09:51

Lockdown: «Φρένο» στο άνοιγμα της αγοράς μετά το «μαύρο» ρεκόρ

09:51
Newsroom

Lockdown: Το άνοιγμα της αγοράς θα είναι ο βασικό θέμα των ειδικών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021). Γενικότερα, θα συζητηθεί το θέμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, θα αποφασιστεί και η άρση ορισμένων περιορισμών του lockdown. Αναλυτικότερα:

Έντονη ανησυχία

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα 4.340 και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 741, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Advertisement

Το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται στην αποκορύφωσή του και αυτό δημιουργεί προβληματισμό στα μέλη της επιτροπής, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κάποια μέλη της επιτροπής προτείνουν να υπάρξει αναβολή μιας εβδομάδας στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αξιολογήσουν καλύτερα οι ειδικοί πώς θα κινηθεί επιδημιολογικό φορτίο.

Advertisement

Σε σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης αργά το απόγευμα της Τρίτης, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή υπουργών και συνεργατών του τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, εν αναμονή της συνεδρίασης των ειδικών.

Advertisement

Lockdown: «Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340. Εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ανεξέλεγκτη η διασπορά στην Αττική με 2.097 νέες μολύνσεις.

Σύσκεψη για το lockdown: Βασικό θέμα συζήτησης το άνοιγμα της αγοράς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Advertisement

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη). Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από τα 4.340 νέα κρούσματα τα 2.097 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων 535 στο κέντρο της Αθήνας και 350 στον Πειραιά. 535 νέα περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες:

Μέτρα θα υπάρξουν για να δοθεί ανάσα στους πολίτες, έπειτα από το πολύμηνο lockdown ανέφερε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Υπογράμμισε ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Επίσης, είναι διάχυτη η διάθεσή τους να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Η κόπωση αυτή καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες να αποζητούν μια κάποια άρση μέτρων του lockdown. «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου, θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα», δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

«Ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν. Προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», υποστήριξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν δικλίδες εκτόνωσης.

Σκέψεις για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων:

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης. Σκοπός είναι οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο. Επίσης, να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια. Από εκεί και πέρα, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων. Παράλληλα, εξετάζεται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Ωστόσο, τόνισε πως, πέραν των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Lockdown: Τα σενάρια για τα σχολεία

Με την 5η ή την 12η Απριλίου να βρίσκονται στο τραπέζι ως πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε πρόσφατα στο Star για επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να προτείνει άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας στις 12 Απριλίου ή να προκρίνει τη διά ζώσης διδασκαλία μόνο στις περιοχές που δεν βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, όπως άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Το σίγουρο είναι ότι προτάσσεται το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας σε πρώτη φάση, με την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανόν να μετατίθεται για μετά το Πάσχα. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο Παιδείας, η περίοδος των διακοπών του Πάσχα, δεν θα αξιοποιηθεί για μαθήματα, όπως είχε γίνει πέρυσι. Και η υπουργός Παιδείας αλλά και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή, πάντως, έχουν δηλώσει ότι εξετάζεται μία μικρή παράταση του σχολικού έτους, όχι τόσο για κάλυψη της ύλης, η οποία όπως λένε θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να παραμείνουν περισσότερο χρόνο γίνεται στις φυσικές τάξεις τις οποίες έχουν στερηθεί επί πολλούς μήνες.

Πελώνη: «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown»

«Κατ’ αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», δήλωσε στο Action 24η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα» είπε. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες και στο Ισραήλ που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. «Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί», κατέληξε.