Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου: Ψυχρολουσία για παράταση καραντίνας, SMS στο 13033 και τον Δεκέμβριο

Παράταση του lockdown φαίνεται ότι θα δώσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα να γίνει σε φάσεις τον Δεκέμβριο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αλλά και της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.

Ειδικότερα, μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να έδειξαν ότι είμαστε στη φάση της λεγόμενης «επιπεδοποίησης» της επιδημικής καμπύλης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το άνοιγμα στο τέλος του Νοεμβρίου θεωρείται ως η πιο ασφαλής επιλογή, τηρουμένων των αναλογιών.

Παράταση του lockdown: Τουλάχιστον μία εβδομάδα

Όλα τα σενάρια εξετάζονται, αλλά με τα σημερινά νούμερα, επικρατέστερο είναι η επέκταση του καθεστώτος των περιορισμών για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τις 30 Νοεμβρίου. Σε αυτό συνηγορούν οι τρέχοντες αριθμοί, καθώς, ακόμα και μείωση των κρουσμάτων να καταγραφεί τις επόμενες μέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι νοσηλείες και διασωληνώσεις «εμφανίζονται» τουλάχιστον 15 ημέρες μετά τα κρούσματα.

Παράταση του lockdown: Τις επόμενες μέρες θα καταγραφεί αξιοσημείωτη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες θα καταγραφεί μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο ήδη στη Βόρεια Ελλάδα φτάνει και ξεπερνά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα όρια του. Τις επόμενες μέρες θα δοθεί και η καθοριστική μάχη της Αττικής, με αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων, αλλά και με διακομιδές από άλλες περιοχές που θα βρίσκονται με τη σειρά τους σε κατάσταση πίεσης. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι ακόμα τις επόμενες ημέρες θα βλέπουμε τα επίχειρα των κρουσμάτων προ τουλάχιστον δύο εβδομάδων, θα πρέπει να επέλθει περαιτέρω σταθεροποίηση για την έξοδο.

Παράταση του lockdown: Στόχος της κυβέρνησης ν’ ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι καθοριστικές θα είναι οι συσκέψεις που θα γίνουν, τόσο την Παρασκευή, όσο και τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να ξεκινήσει να καταρτίζεται και ένα σχέδιο ανοίγματος της κοινωνίας, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα.

Παράταση του lockdown: Ένα πακέτο περιορισμών θα παραμείνει ανεξαρτήτως του ανοίγματος

Σύμφωνα με την κεντρική ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι, όταν η κοινωνία ανοίξει, αυτό θα γίνει σε φάσεις, όπως και τον Μάρτιο, ενώ ένα πακέτο περιορισμών (π.χ. μάσκες παντού, περιορισμός κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες) θα παραμείνει ανεξαρτήτως του ανοίγματος. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία και, γενικώς, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ληφθεί η απόφαση με βάση τη γνωμοδότηση των ειδικών. Στο δεύτερο στάδιο θα είναι το λιανεμπόριο, ήτοι τα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα και στο τέλος της χρονοσειράς θα είναι η εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα είναι ανοιχτή τα Χριστούγεννα.

Ως προς την εστίαση, τέλος, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας είναι ο μεγάλος άγνωστος, καθώς αποδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα ότι σκέλη της εστίασης λειτούργησαν ως εστίες υπερμετάδοσης. Αυτό αποτυπώθηκε, άλλωστε, ανάγλυφα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο να υπάρχουν ισχυροί προβληματισμοί.

Ολοταχώς για SMS στο 13033 και τον Δεκέμβριο

Μετά και τις χτεσινές πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς παράταση του lockdown. Συνεπώς, εκεί που περιμέναμε να τελειώσουν τα SMS στο 13033 στις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται πως θα στέλνουμε μηνύματα και τον Δεκέμβρη. Για πόσο; Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα το κρίνει.

Και επίσημα πλέον θα στέλνουμε για κάποιες μέρες του Δεκεμβρίου SMS στο 13033 για να βγούμε από το σπίτι, ενώ εδώ και λίγες μέρες ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – 5:00 το πρωί. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι για τις δουλείες τους μετακινούνται με βεβαίωση εργασίας.

Χωρίς διασκέδαση οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και καφέ… με το ρολόι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα τις αγοράς αλλά οι δηλώσεις του περιλάμβαναν μία ψυχρολουσία για τους Έλληνες. Ποια ήταν αυτή; Κλειστά τα μπαρ και τα μπουζούκια τα Χριστούγεννα λόγω του ότι στα καταστήματα αυτά υπάρχει συγχρωτισμός.

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων συνδύαζαν την περίοδο των Χριστουγέννων με επισκέψεις σε μεγάλες… πίστες ή σε μπαρ. Τα μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης ήδη αυτή την περίοδο θα συμπλήρωναν τις κρατήσεις τους και στα μαγαζιά, προ lockdown, ειδικά τις μέρες των εορτών θα γινόταν πατείς με, πατώ σε.

Ωστόσο, φέτος θα μείνουμε χωρίς διασκέδαση. Καθώς και όσοι δεν είναι φαν των κέντρων διασκέδασης πήγαιναν σε μπαρ τις μέρες των Χριστουγέννων για να απολαύσουν το ποτό τους.

Τι θα ισχύσει με την εστίαση
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των καφέ και τον εστιατορίων με αυστηρότερους κανόνες όμως σε σχέση με την πρώτη άρση του lockdown. Όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους».

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρού ωραρίου στα καταστήματα εστίασης, αναφέροντας ότι το σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News