Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Lockdown και μετά τις γιορτές: Έξαρση κρουσμάτων και συνέχιση απαγορεύσεων λόγω ρεβεγιόν, λένε οι ειδικοί

Παράταση στο lockdown: Είναι γεγονός πως την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι τα Χριστούγεννα. Οι πολίτες θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια για τα ρεβεγιόν. Καλούνται λοιπόν να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Αυτό, διότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επέκταση της πανδημίας του COVID-19. Από εκεί και πέρα. προς παράταση βαίνει το lockdown. Μαζί του έρχονται και μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Παράταση στο lockdown: Περισσότερες λεπτομέρειες

Άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το ρίσκο των γιορτών είναι μεγάλο. Αυτό, διότι υπάρχουν πιθανότητες αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν αλλάζει κατά τις ημέρες των γιορτών. Επίσης, όπως αναφέρουν, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προ ημερών τόνισε πως οι πολίτες για το ρεβεγιόν πρέπει να δημιουργήσουν μία συγκεκριμένη κοινωνική φούσκα. Να συναναστρέφονται τα ίδια άτομα τις ημέρες των γιορτών για να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού. Απ’ την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι αναφέρουν «Για να αποφύγουμε πλήρες lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Δεδομένου ότι η διασπορά έχει ξεφύγει, έχει μπει μέσα στις οικογένειες. Σε κλειστό περιβάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα. Οποιαδήποτε καταστρατήγηση των μέτρων θα επιφέρει «έκρηξη» κρουσμάτων και περαιτέρω πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράταση lockdown έως το τέλος του επόμενου μήνα (σ.σ. Ιανουάριος του 2021)

Πλέον τα μέτρα φαίνεται ότι θα παραταθούν και τον Γενάρη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, οι περιπτώσεις Κοζάνης, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς και άλλες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο, ανησυχούν τους ειδικούς, και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα.

Έναρξη προγράμματος μαζικών rapid tests

H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορονοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από σήμερα το βράδυ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον. Επισημαίνεται, ότι η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19 θα κλείνονται μέσω SMS. Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης. Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού. Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News