ochi-to-loyloydi-toy-darvinoy-i-primoyla-den-poleitai-eos-50-000e-to-kilo-39514
15:25

Όχι το λουλούδι του Δαρβίνου, η πριμούλα ΔΕΝ πωλείται έως 50.000€ το κιλό

15:25
Newsroom

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο: «Λουλούδι Δαρβίνου: Το μυστικό του φυτού της Καστοριάς που κυνηγούν οι Αλβανοί και πωλείται έως 50.000€ το κιλό», στις 5 Μαΐου του 2020.

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 26 Ιουνίου του 2020 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Λουλούδι Δαρβίνου: Το μυστικό του φυτού της Καστοριάς που κυνηγούν οι Αλβανοί και πωλείται έως 50.000€ το κιλό», που ανέφερε ότι η πριμούλα πωλείται αποξηραμένη ως και 50,000 ευρώ, είναι ψευδές.

Advertisement

Ο τίτλος μας άλλαξε σε «Όχι το λουλούδι του Δαρβίνου η πριμούλα ΔΕΝ πωλείται έως 50.000€ το κιλό»

Τι ισχύει πραγματικά:

Μετά από έρευνα των ελληνικών hoaxes , αποδεικνύεται πως η τιμή των αποξηραμένων τμημάτων του φυτού της πριμούλας (κυρίως των ανθέων του) μπορεί να φτάσει τα 100 ως 400 ευρώ το κιλό (τιμή λιανικής). Για ένα κιλό αποξηραμένου φυτού απαιτούνται τουλάχιστον 5 κιλά νωπών ανθέων.

Advertisement

Το πρόβλημα της παράνομης συλλογής έχει γίνει γνωστό ακόμη και σε ξένα μέσα ενημέρωσης στα οποία όμως διαβάζουμε και τα εξής σχετικά με την τιμή τους:

Advertisement

“Τα αποξηραμένα λουλούδια και οι ρίζες πωλούνται επί του παρόντος για πάνω από 20 ευρώ ($ 24) τα 120 γραμμάρια στο eBay, ενώ μια παρτίδα 25 φυτών κοστίζει 34 ευρώ στο Amazon”

“Ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτό το φυτό για 10 έως 20 ευρώ ανά κιλό σε χονδρέμπορους στην Αλβανία, οι οποίοι στη συνέχεια το εξάγουν στη Γερμανία και τις ΗΠΑ”. 

Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο : «Όχι η πριμούλα γνωστή και ως το λουλούδι του Δαρβίνου, ΔΕΝ πωλείται 50.000 ευρώ το κιλό».

Advertisement

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, κατά λάθος, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει. σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr.

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο (hoax):

Advertisement

«Λουλούδι Δαρβίνου: Το μυστικό του φυτού της Καστοριάς που κυνηγούν οι Αλβανοί και πωλείται έως 50.000€ το κιλό». (ψευδές)

Λουλούδι του Δαρβίνου: Έπειτα από το πέρας μακράς χρονικής περιόδου, οι Αλβανοί ξεκίνησαν να λεηλατούν ξανά τα βουνά της Ελλάδας. Για κάποιο χρονικό διάστημα είχαν σταματήσει, αλλά αυτό θεωρείται πως έγινες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (σ.σ. του COVID-19). Οι Αλβανοί επιχειρούν να συλλέγουν ένα πανάκριβο αρωματικό φυτό, με θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για το «λουλούδι του Δαρβίνου». Μάλιστα, το συγκεκριμένο φυτό ονομάζεται και «δρακάκι», ενώ η εμπορική αξία του θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Σύλληψη τριών Αλβανών

Τρεις Αλβανοί πέρασαν παράνομα τη μεθόριο το πρωί της Δευτέρας και έφτασαν σε περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, όπου συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου και του τοπικού τμήματος να έχουν ξεριζώσει συνολικά 94 κιλά του συγκεκριμένου φυτού, με σκοπό να το πουλήσουν στην χώρα τους. Οι τρεις αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς που τους άσκησε δίωξη για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Το εξαιρετικό φυτό της Καστοριάς

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι πρίμουλα και σύμφωνα με το enallaktikidrasi.com πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Έχει πολλά είδη που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς. Είναι μια πολυετής πόα, με χνουδωτά, στενόμακρα φύλλα, μυρωδάτα βαθυκίτρινα λουλούδια, πλαγιαστά προς τη μία πλευρά, που μοιάζουν με καμπανούλες. Τη συναντάμε σε περισσότερα από 400 είδη στην εύκρατη ζώνη, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Τα άνθη της πρίμουλας της εαρινής είναι μικρότερα, χρυσοκίτρινα με πορτοκαλί στίγματα, ενώ τα άνθη της πρίμουλας της υψηλής είναι απαλά κίτρινα και δεν έχουν καθόλου στίγματα. Θα τη δούμε να πωλείται στα ανθοπωλεία, σε πολλά χρώματα και να στολίζει πάρκα, κήπους και μπαλκόνια. Χρειάζεται σκιερό περιβάλλον και υγρό έδαφος. Οι στεφάνες του άνθους πρέπει να συλλέγονται χωρίς τον πράσινο κάλυκα, από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και να ξηραίνονται γρήγορα στη σκιά.

Οι ρίζες πρέπει να εξάγονται είτε πριν την ανθοφορία είτε το φθινόπωρο. Η υπερσυλλογή του φυτού το έχει κάνει εξαιρετικά σπάνιο, γι΄αυτό, θα πρέπει να το μαζεύουμε όταν το βρίσκουμε σε αφθονία και ακόμη και τότε, να το συλλέγουμε σε περιορισμένη ποσότητα.

συστατικά Περιέχει (κυρίως τα φύλλα της) βιταμίνη C και μέταλλα. Περιέχει σαπωνίνες (πάνω από 10%), γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες. Η στεφάνη και το ρίζωμά της περιέχουν αιθέρια έλαια.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Η ιστορία και η παράδοση της πρίμουλας

Η πρίμουλα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και προλήψεις. Πολλοί τη θεωρούν φυτό της νιότης και της τύχης, όμως, χρησιμοποιείται και σε έθιμα του θανάτου. Τη συναντούμε σε πολλούς θρύλους με ξωτικά, μάγισσες και νεράιδες. Έχει αναφερθεί από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και έχει παίξει σημαντικό ρόλο, μαζί με άλλα τελετουργικά φυτά, στη Μυθολογία των Κελτών και των Δρυίδων, σαν συστατικό, για την παρασκευή μαγικών φίλτρων.

Κατά το Μεσαίωνα, η πρίμουλα ήταν γνωστή σαν βότανο του Αγίου Πέτρου και ήταν περιζήτητο από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

Λουλούδι του Δαρβίνου: Θεραπεία της πρίμουλας και οι χρήσεις της

– είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ηρεμιστικό βότανο. Καταπραΰνει τις αντιδράσεις στο στρες και την ένταση, χαλαρώνει τη νευρική υπερδιέγερση και διευκολύνει τον ξεκούραστο ύπνο. Δρα κατά των νευρικών πονοκεφάλων

– χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και το βήχα

– η ρίζα της χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό

– εξωτερικά, έχει αντιεκχυμωτικές ιδιότητες

– καταπολεμά τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς

– βοηθά στις δερματοπάθειες. Τα άνθη της με μορφή αλοιφής, χρησιμοποιούνται για εγκαύματα από τον ήλιο, για την ιλαρά, για κηλίδες του δέρματος κ.λ.π

– ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα

Λουλούδι του Δαρβίνου:Οι υπόλοιπες χρήσεις της πρίμουλας

– τα φρέσκα φύλλα και η ρίζα της έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου. Τα άνθη της έχουν λεπτή και γλυκιά μυρωδιά και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, γλυκά και να γίνουν ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό αφέψημα.

– από τα άνθη της παρασκευάζεται κρασί

– τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας

Λουλούδι του Δαρβίνου: Η παρασκευή και η δοσολογία

– Έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, σε 2 κ.γ πέταλα και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

– Αφέψημα: Ρίχνουμε 1 κ.γ ρίζα του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό, το βράζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

– Βάμμα πρίμουλας: 2-4 ml βάμματος, τρεις φορές την ημέρα

Λουλούδι του Δαρβίνου: Ενδιαφέροντα και προφυλάξεις

Ενδιαφέροντα:

– Για προβλήματα που έχουν σχέση με το στρες, συνδυάζεται με όλα τα χαλαρωτικά νευροτονωτικά, όπως το τίλιο ή τη σκουτελλάρια.

– Για το βήχα, μπορεί να συνδυαστεί με το βήχιο ή το γλυκάνισο.

Προφυλάξεις:

– Τα φύλλα κάποιων εξωτικών ειδών πρίμουλας μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες, σε ανθρώπους με ευαίσθητη επιδερμίδα.

– Γενικά, η πρίμουλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη, από τους αλλεργικούς στην ασπιρίνη, αλλά ούτε και σε μεγάλες δόσεις, γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή και εμετό.

– Χρειάζεται, επίσης, προσοχή στη χρήση, κυρίως, σε όσους πάσχουν από κάποια νοσήματα του γαστρεντερικού.

– Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε και στο μέρος από όπου μαζεύουμε την πρίμουλα, ώστε να μην βρίσκεται κοντά σε χωράφια που μπορεί να είναι ραντισμένα με επικίνδυνα φυτοφάρμακα.