mageyei-kathe-pisto-ellinikos-naos-einai-chtismenos-pano-se-spilia-kai-apo-kato-toy-trechoyn-nera-apo-piges-226223
22:41

«Μαγεύει» κάθε πιστό: Ελληνικός ναóς είναι χτισμένος πάνω σε σπηλιά και από κάτω του τρέχουν νερά από πηγές

22:41
Ορφέας

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι του Άργους αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες. Το ιδιαίτερο αυτό ορθόδοξο μνημείο διακρίνεται από δύο βασικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό.

Advertisement

Ο παλαιότερος ναός της «Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας»:

Αρχικά, ο ναός κτίστηκε στη θέση ενός παλαιότερου ναού, της «Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας», ο οποίος καταστράφηκε σε μια φονική έκρηξη στις 28 Μαΐου του 1918. Η έκρηξη αυτή, που προκλήθηκε από έκρηξη πυρομαχικών που βρίσκονταν κοντά στον ναό, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ανθρώπων και την ολική καταστροφή του παλαιού ναού.

Μετά την τραγική αυτή καταστροφή, πολλοί κάτοικοι του Άργους ενώθηκαν για να ανεγείρουν έναν νέο ναό. Η κοινή προσπάθεια αυτή συγκέντρωσε τόσο τους τοπικούς κατοίκους όσο και τους Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, και ο νέος ναός κατασκευάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, από το 1922 έως το 1924.

Advertisement

Advertisement

Η παρέμβαση του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου:

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι κατακτητές επιχείρησαν να εγκαταστήσουν ένα αντιαεροπορικό πυροβολείο στη στέγη του ναού και να κόψουν έναν μεγάλο πλάτανο που βρισκόταν δίπλα. Ωστόσο, η παρέμβαση του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ απέτρεψε αυτές τις ενέργειες.

Το κρυφό σχολειό της επανάστασης του 1821:

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μεγάλος πλάτανος είχε χρησιμοποιηθεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ως σημείο συνάντησης και οργάνωσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Advertisement

Η σπηλιά όπου βρίσκεται η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παρόλα αυτά, οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ναού συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Επιπλέον, στο εσωτερικό της σπηλιάς, σε βάθος 110 μέτρων, έχει κατασκευαστεί ένα προσκύνημα με την ονομασία “Γολγοθάς”, ενώ υπάρχει επίσης ένας βράχος που κρέμεται από την οροφή και φτάνει λίγο πάνω από το έδαφος. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1972 στην περιοχή αποκάλυψαν ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή.