mas-petoysan-karekles-mas-afinan-nistikes-vasanistiria-kai-kakopoiiseis-stis-athlitries-tis-enorganis-100418
14:32

«Μας πετούσαν καρέκλες, μας άφηναν νηστικές»: Βασανιστήρια και κακοποιήσεις στις αθλήτριες της ενόργανης

14:32
Newsroom

Αθλήτριες της ενόργανης: Βασανιστήρια και κακοποιήσεις που υπέστησαν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες έγιναν πρόσφατα γνωστά. Τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους καταγγέλλουν 22 καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής. Πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αθλήτριες από την ενόργανη: Επιστολή στην ΠτΔ

Με επιστολή που έστειλαν χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Σκοπός είναι να εξυγιανθεί το άθλημα τους. Δηλαδή, «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».

Advertisement

Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985. Καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Όμως, οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού. Συγκεκριμένα, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς. Ακόμη και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Advertisement

Αθλήτριες της ενόργανης: Τι ανέφεραν αρχικά στην καταγγελία τους

Οι αθλητές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν, με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα. Επίσης, οι μέθοδοι περιλάμβαναν και κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια. Τα έσερναν από το σημείο προσγειώσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, Μάλιστα, αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Advertisement

Όπως γράφουν στην επιστολή τους οι αθλητές, προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα. Αυτά ήταν καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους. «Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια. Το συγκεκριμένο γεγονός μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα», αναφέρουν.

Περιγράφοντας τη σκληρή δίαιτα που τους υποχρέωναν αναφέρουν ότι κάποιοι αθλητές, είχαν φτάσει στο σημείο να τρώνε την οδοντόκρεμα. Αυτό, διότι δεν άντεχαν την πείνα. Έψαχναν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.

Αθλήτριες της ενόργανης: Τι δήλωσαν στη συνέχεια της καταγγελίας τους

Οι αθλητές καταγγέλλουν επίσης περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο. Το έκαναν, ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή. Πρόσχημα ήταν η βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη γα να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

Advertisement

Όπως αναφέρουν οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Όλα αυτά συνέβησαν με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Ουσιαστικά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας ελέγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη τη δράση τους.

Advertisement