Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Μάσκες KN-95 και FFP2: Τι είναι και που είναι υποχρεωτικές με τα νέα μέτρα – Τιμές

μάσκες

Μετά την ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού φαίνεται ότι οι μάσκες επανέρχονται εντατικά στις ζωές μας.

Η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να επικρατήσει έναντι της Δέλτα και στην Ελλάδα, με τη ραγδαία εξάπλωσή της να χτυπά καμπανάκια στο σύστημα υγείας.

Μάσκες υψηλής προστασίας

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πρόκειται για τις μάσκες που φέρουν πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Τεράστιο χάσμα στις τιμές: Από 0,27 έως 6,59 ευρώ η μάσκα

Όπως είναι αναμενόμενο, τις τελευταίες μέρες, η ζήτησή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με τους χρήστες των social media να καταγγέλλουν πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν.

Η αναζήτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα skroutz, έδειξε πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μέσω ίντερνετ ενισχυμένες μάσκες για ενήλικες με τις τιμές τους να ξεκινούν από 0,27 ευρώ το τεμάχιο, ενώ το ποσό πέφτει στα 25 λεπτά για τις παιδικές. Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολλά τα καταστήματα που κινούνται από τα 0,30 έως το ένα ευρώ για κάθε μία μάσκα, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς για την παραγγελία που είναι περίπου 2,50 ευρώ.

Ωστόσο, το skroutz έδειξε πως σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, με μία ΚΝ-95 ή FFP2 να κοστίζει 3,99 ευρώ, 4,67 ή ακόμη και 6,59 ευρώ!

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου έχουν ως εξής:

-Οι επιχειρήσεις σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι ανοιχτές έως τα μεσάνυχτα και μόνο με καθήμενους.
-Αν παρατηρηθούν παραβιάσεις θα σταματήσει και η μουσική. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
-Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
-Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε παράλληλα έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα. Να τηρούμε τα μέτρα, να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να κάνουν κι έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άτομα άνω των 60 ετών», είπε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News