Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας – Τα «κλειδιά» που κρίνουν την «έξοδο»

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και το Πάσχα.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Πολλοί αναρωτιούνται για το τι πρόκειται να συμβεί το Πάσχα. Δηλαδή, τον τρόπο που πρόκειται να το περάσουν, οι Έλληνες. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για να ανοίξει το λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα για να ανοίξει άμεσα από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο έχει «κλειδώσει» ως επόμενο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με το Πάσχα να είναι ημερομηνία ορόσημο για έστω μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Απριλίου οι μολύνσεις θα είναι αυξημένες και σταδιακά θα αρχίσει η σταθεροποίηση. Παράλληλα επισήμανε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια πτώση των κρουσμάτων τα οποία θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες στις 5 ή στις 12 Απριλίου. Για την εστίαση ο στόχος παραμένει να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια εντός τους Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, με πιθανή ημερομηνία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία θα καθοριστεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι στόχος είναι η αγορά να μη χάσει την εορταστική περιόδο.

Όσα ανέφερε ο Νικόλαος ΘωμαΐδηςQ

«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης στο Mega αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Για να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις και να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί πριν η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» για να πάμε στα χωριά μας. Την ίδια ώρα, το σενάριο του self testing αποτελεί μονόδρομο για ένα πιο ασφαλές άνοιγμα της αγοράς.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι επεσήμανε η Ματίνα Παγώνη

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και το Πάσχα.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κυρία Παγώνη στο Mega.

Ματίνα Παγώνη: Οι δηλώσεις της στην τηλεόραση του «Mega» και την εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega»

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News