methana-to-agnosto-ekklisaki-poy-einai-amp-8220-krymmeno-amp-8221-sta-vrachia-kai-o-mythos-piso-apo-to-onoma-toy-65285
17:32

Μέθανα: Το άγνωστο εκκλησάκι που είναι “κρυμμένο” στα βράχια και ο μύθος πίσω από το όνομα του

17:32
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Κρασοπαναγιά  Μέθανα: Η Ελλάδα είναι ξακουστή για τις ομορφιές που έχει σε όλη την έκταση της. Μια από αυτές τις ομορφιές είναι και το εκκλησάκι αυτό. Αν και δεν είναι τόσο γνωστό λόγο της δύσκολης προσβασιμότητας του αξιζει μια επίσκεψη από όλους.

Κρασοπαναγιά  Μέθανα: Ένα εκκλησάκι στα βράχια

Ο μύθος που υπάρχει πίσω από το εκκλησάκι

Το εκκλησάκι αυτό είναι γνωστό ως «Κρασοπαναγιά». Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, πριν από πολλά χρόνια, ένας ναυτικός ξεκίνησε ένα ταξίδι με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Είχε φορτώσει στη βάρκα του βαρέλια με κρασί, με σκοπό να τα πουλήσει στην Αθήνα. Φτάνοντας στη χερσόνησο των Μεθάνων, τον έπιασε μεγάλη τρικυμία.

Προσευχήθηκε στην Παναγία και έκανε τάμα. Το τάμα του ηταν πως αν εβγαινε ζωντανός από το κακό που τον βρήκε θα έχτιζε εκκλησάκι. Έτσι όταν σώθηκε λέγετε πως τήρησε το τάμα του και έτσι χτίστηκε το εκκλησάκι. Μάλιστα μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο ναυτικός ανακάτεψε το χώμα με κρασί αντί για νερό.

Έτσι προέκυψε το όνομα Κρασοπαναγιά. Υπάρχει, ωστόσο, και μία λιγότερο δημοφιλής εκδοχή.

Advertisement

Ο μύθος θέλει το εκκλησάκι να έχει χτιστεί με χώμα και κρασί.

Ο ναυτικός ήταν έμπορος κρασιού, σώθηκε και έχτισε το εκκλησάκι με τα λίγα βαρέλια κρασιού που σώθηκαν από τη φουρτούνα. Οι κάτοικοι των Μεθάνων, πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι στην Παναγία άρεσε το κρασί, γι’ αυτό προστατεύει τα αμπέλια της περιοχής, από όπου βγαίνει το περίφημο μεθανίτικο κρασί.

Advertisement

Κρασοπαναγιά  Μέθανα: Πως μπορεί κανείς να την επισκεφθεί;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Ένας είναι από τη θάλασσα, με βάρκα ή καΐκι.

Advertisement

Ο άλλος είναι με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το όμορφο χωριό της Καμένης Χώρας. Η απόσταση είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ απαιτητική και συνήθως αυτός ο τρόπος πρόσβασης, προτιμάται από λάτρεις της φύσης και γυμνασμένους πεζοπόρους.

Τα νερά γύρω από το εκκλησάκι της «Κρασοπαναγιάς», που «ανοίγονται» στο πέλαγος του Αργοσαρωνικού, είναι καταγάλανα, πεντακάθαρα και πολύ βαθιά. Κοντά στο εκκλησάκι φτάνουν περίπου τα 130 μέτρα ενώ λίγο πιο μακριά αγγίζουν μέχρι και τα 300 μέτρα βάθος.

Advertisement