minion-o-agapimenos-proorismos-ton-athinaion-poy-katastrafike-sti-fotia-ta-kyklomata-ekviaston-kai-to-loyketo-72794
17:30

Μινιόν: Ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων που καταστράφηκε στη φωτιά, τα κυκλώματα εκβιαστών και το λουκέτο

17:30
Newsroom

Μινιόν: Δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Γεωργακά, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 στην Ολυμπία. Στα 13 του πήγε στην Αθήνα για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε διάφορες περιστασιακές δουλειές.

Advertisement

Μετά το τέλος της στρατιωτικής θητείας του συνέχισε και πάλι να δουλεύει από εδώ και από εκεί. Ο Γεωργακάς έπεισε τον Άγγελο Σεραφειμίδη να συνεταιρισθούν στο περίπτερο «Μινιόν», το οποίο υπήρχε στα Χαυτεία.

Advertisement

Ο Γεωργακάς ανέφερε για το Μινιόν στην αυτοβιογραφία του: «Πουλούσαμε πακετάκια με δέκα λάμες, αντί να πουλάμε ένα ένα τα ξυραφάκια, σε καλές τιμές. Για τον κοσμάκη, αυτό ήταν μεγάλη οικονομία. Φθάσαμε να πουλάμε χίλια πακετάκια τη μέρα!».

Advertisement

Άνοιξαν ακόμη ένα περίπτερο στη συνέχεια, αλλά και ένα κατάστημα στα Χαυτεία. Το 1944 άνοιξαν το Μινιόν στα Πατήσια, ενώ ακολούθως συνέχισε μόνος την επιχειρηματική δράση, καθώς ο Σεραφειμίδης πήγε στην Αμερική.

Ο Γεωργακάς πήρε άδεια εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και εισαγωγής ξένων προϊόντων. Μάλιστα, στη συνέχεια αγόρασε και ένα δεκαόροφο κτίριο στην Ομόνοια, αγοράζοντας στη συνέχεια και το διπλανό του.

Advertisement

Τη δεκαετία του ’70, το Μινιόν πέρασε σε άλλο επίπεδο. Έχει μετατραπεί σε μεγάλο και σύγχρονο πολυκατάστημα. Οι ετήσιες πωλήσεις άγγιξαν το 1.000.000.000 δραχμές. Η Αθήνα το αγκάλιασε και οι πολίτες της έσπευσαν κατά χιλιάδες για να αγοράσουν όλα όσα πουλούσε.

Advertisement

Πλήθος κόσμου φωτογραφίζονταν με τον Άγιο Βασίλη, ενώ ο Ιωάννης Γεωργακάς μοίραζε σοκολάτες στα παιδιά.

Το Μινιόν ήταν το πρώτο που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις. Έθεσε συγκεκριμένες τιμές, διαφημίστηκε στην τηλεόραση και την τεχνολογία, ενώ είχε ακόμη και κυλιόμενες σκάλες. Επίσης, οι εγκαταστάσεις της είχαν, κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ και ταξιδιωτικό γραφείο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1980, τα καταστήματα του πολυκαταστήματος τυλίχτηκαν στις φλόγες, έπειτα από εμπρησμό. Το μόνο που απέμεινε ήταν ο σκελετός του κτιρίου, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Η οργάνωση – φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Οι ζημιές υπολογίστηκαν πάνω από δύο δισεκατομμύρια.

Μινιόν: Το νέο πολυκατάστημα και το τέλος του

Όμως, το νέο Μινιόν φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ. Το 1983 πέρασε στα χέρια του κράτους ως προβληματική επιχείρηση για να το πάρει ξανά πίσω, ο Γεωργακάς, το 1991. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, πούλησε το μερίδιό του.

Το τέλος ήταν κοντά. Το πολυκατάστημα είχε πολλά και διάφορα προβλήματα. Έτσι, παρά το γεγονός πως απασχολούσε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους, έβαλε λουκέτο το 1998. Η Αθήνα πλέον ήταν φτωχότερη, χωρίς το δικό της Μινιόν.