mono-etsi-tha-glitosoyme-nea-karantina-kathigitis-apth-exigei-ti-na-kanoyme-gia-na-mi-xana-kleistoyme-spiti-40446
12:56

«Μόνο έτσι θα γλιτώσουμε νέα καραντίνα»: Καθηγητής ΑΠΘ εξηγεί τι να κάνουμε για να μη ξανά κλειστούμε σπίτι

12:56
Χριστίνα Προφαντή

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά για το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξε το ΑΠΘ- και βρίσκεται ήδη στα χέρια της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας- και για τις 2 ημερομηνίες που μπορούν να μας σώσουν, ώστε να μην ξαναμπούμε σε καραντίνα και να έχουμε εφ εξής κρούσματα από κορονοϊό μετρημένα στα δάχτυλα, αλλά και να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Άρση μέτρων στις 11 Μαΐου αντί για τις 4 του ίδιου μήνα

Advertisement

«Αν ξεκινήσουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου, αντί για τις 4 θα βγούμε κερδισμένοι από όλες τις απόψεις» λέει στο Dikaiologitika News o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, μιλώντας για το βασικό συμπέρασμα του υπολογιστικού μοντέλου για την πορεία των μέτρων για τον κορονoϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Advertisement

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Στις 11 Ιουλίου η πλήρης άρση του lockdown

Advertisement

Όπως μας λέει ο ίδιος πρόκειται για μια ομαδική και διεθνή εργασία που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο συμπέρασμα για την ορθότερη σταδιακή άρση των μέτρων στις 11 Μαΐου και την πλήρη άρση του lockdown στις 11 Ιουλίου, η επιστημονική ομάδα έχει ήδη καταλήξει από τις αρχές Απρίλη.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Μία εβδομάδα ισοδυναμεί με πολλές βδομάδες διαφορά στο αποτέλεσμα

Advertisement

Και παίζει όντως τόσο σπουδαίο ρόλο μια εβδομάδα καθυστέρησης; O κ. Σαρηγιάννης λέει με απόλυτη βεβαιότητα:

«Ναι. Μιλάμε για μια εβδομάδα μέσα σε ένα φαινόμενο μη γραμμικό και πολύ δυναμικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια εβδομάδα ισοδυναμεί με πολλές εβδομάδες διαφοράς στο αποτέλεσμα. Μια εβδομάδα επιπλέον στην εθνική οικονομία μπορεί να γίνει ακόμα ανεκτή, για την Δημόσια Υγεία όμως θα είναι πολύτιμη, θα είναι σωτήρια. Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο που αναπτύξαμε, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους».

Advertisement

Όσο για την τελική έκθεση με την πρόταση για τις ημερομηνίες σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων και lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης μας είπε ότι την παρέδωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στον ΕΟΔΥ, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον κ. Τσιόδρα και στον Υπουργό Υγείας. «Ξέρουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν διαβάσει την έκθεση και την έχουν βρει χρήσιμη, κι ότι χρησιμοποιείται στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Στόχος μας άλλωστε ήταν να φτιάξουμε ένα εργαλείο επικυρωμένο ώστε να διευκολύνουμε στην λήψη των αποφάσεων. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Γιατί και πως η επανεκκίνηση στις 11 Μαΐου

Από αυτή την ημερομηνία κι έπειτα τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν αλλά οι επαφές μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πως μπορεί να γίνει το υπόλοιπο restart

Στις 11 Μαΐου πρέπει να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Με περιορισμούς μόνο (αποστάσεις ασφαλείας κτλ) προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου την ίδια ημερομηνία. Οι μαθητές όλων των υπόλοιπων τάξεων πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο.

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν κλειστά με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.

Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ (π.χ μεταποιητικός τομέας, βιοτεχνίες κτλ).

Επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής πρέπει να ανοίξουν μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Γιατί είναι καλύτερο το συντηρητικό σενάριο

«Η αλήθεια είναι ότι το δικό μας σενάριο είναι το πιο συντηρητικό απ΄ όλα όσα ακούγονται» τονίζει ο κ. Σαρηγιάνης, εξηγώντας γιατί είναι οπαδός της συντηρητικής εκδοχής- «Τα άλλα σενάρια στηρίζονται στην λογική: θα έχουμε κι άλλα ακόμα κρούσματα και μερικούς θανάτους ακόμα, αλλά θα το διαχειριστούμε όπως ήδη ξέρουμε και δεν θα μας ξεφύγει. Αν υπάρξει αναζωπύρωση επαναενεργοποιούμε την καραντίνα».

O κ. Σαρηγιάννης περιγράφει το σενάριο όπου τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να χαλαρώνουν στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση έρχεται στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή όμως και διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Αν πάλι θέλουμε άρση στις 4 Μαΐου αλλά όχι δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης τότε θα πρέπει το ολικό lockdown να έρθει τέλη Ιουλίου με την σταδιακή άρση των μέτρων να διαρκεί 3 μήνες.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Το σενάριο 11 Μαΐου-11 Ιουνίου μειώνει τα κρούσματα στο ελάχιστο

«Στο δικό μας σενάριο, το 11 Μαΐου- 11 Ιουλίου, τα επιπλέον κρούσματα μειώνονται στο ελάχιστο, δεν θα φτάσουν ούτε τα 10 και δε χρειάζεται να κάνουμε διαχείριση εκ νέου το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο σιγουρεύουμε ότι δεν θα έχουμε καμία αναζωπύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθόλου νέα καραντίνα όπου και πια θα έχουμε νέες φαρμακευτικές θεραπείες κι εργαλεία αντιμετώπισης του κορονοϊού στα χέρια μας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Η κρίσιμη επιστροφή στα σχολεία

Για στόχευση στην ανοσία της αγέλης πάντως στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να γίνεται καν λόγος σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη. Όπως μας είπε: «θα γκρεμίσουμε ο, τι χτίσαμε ως τώρα, θα ακυρώσουμε την ίδια μας την επιλογή. Εμείς επιλέξαμε από την αρχή την λογική της προάσπισης της δημόσιας υγείας κι όχι της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πρέπει να επιστρέψει στα θρανία τον Σεπτέμβριο.

Δεν δέχομαι την πιθανότητα της μαζικής επιστροφής στα σχολεία και την λογική: “ας πάνε τα παιδάκια στο σχολείο, το πολύ –πολύ να κολλήσουν μεταξύ τους, να χάσουμε και 1-2 παιδάκια…” Είναι λάθος λογική. Αφού με τον δρόμο που ακολουθήσαμε κερδίσαμε, ας το δούμε πια το θέμα με όρους κέρδους-οφέλους».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ο τουρισμός κερδισμένος από το συντηρητικό σενάριο

«Τουρισμό και διακοπές είναι σωστό να ξεκινήσουμε από τα μέσα Ιουλίου και μετά, το οποίο όμως είναι ένα σημαντικό για την τουριστική περίοδο διάστημα» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης και εξηγεί γιατί: «Μια αναζωπύρωση της επιδημίας θα μας κάνει να χάσουμε και με οικονομικούς όρους μιλώντας αλλά και με όρους εμπιστοσύνης- μιας εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει διεθνώς.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Θέλουν όλοι να γίνουμε Ελλάδα

O Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε τον ξένο τουρίστα που θέλει να κάνει διακοπές στη χώρα με την ηλιοφάνεια, την θάλασσα αλλά και στη χώρα που έχει αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καλύτερα από όλους. To κέρδος της εμπιστοσύνης είναι και κέρδος χρηματικό μακροπρόθεσμα. Από εκεί που στην οικονομική κρίση όλοι έλεγαν: “δεν θέλουμε να γίνουμε Ελλάδα” τώρα λένε το ακριβώς αντίθετο: “θέλουμε όλοι να γίνουμε Ελλάδα”».