mono-perifania-13chroni-ellinida-mathitria-kerdise-to-1o-vraveio-ston-pagkosmio-diagonismo-logotechnias-217282
13:26

Μόνο περηφάνια: 13χρονη Ελληνίδα μαθήτρια κέρδισε το 1ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Λογοτεχνίας

13:26
Φώτης Γαλανόπουλος

Πρόσφατα έγινε γνωστή μια πολύ ευχάριστη είδηση, όταν η 13χρονη Μαρίτα Δατσέρη, μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 17ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Μαρίτα είναι η πρώτη μαθήτρια που έχει αποσπάσει μια τέτοια διάκριση ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες που έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια.

Η μαθήτρια που βγήκε πρώτη στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Η ίδια δηλώνει ότι λατρεύει το να διαβάζει βιβλία, κυρίως ιστορικά και λογοτεχνικά, ειδικά τα έργα του Γεωργίου Βιζυηνού και της ποίησης, με έμφαση στον Κωνσταντίνο Καβάφη. Όταν η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε έναν διαγωνισμό για να γιορτάσει την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, οι καθηγήτριες της, η Μαρία Μάρκου και η Χαρίκλεια Πεδιαδίτου, την ενθάρρυναν να συμμετάσχει. Η Μαρίτα συμφώνησε και εμπνεύστηκε για το κείμενό της από μια εργασία που είχε ήδη γράψει για το μάθημα Νέα Ελληνικά και από τα πορτραίτα ηρώων της επανάστασης που κρέμονταν στους διαδρόμους του σχολείου της.

Advertisement

Η νεαρή μαθήτρια λοιπόν μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) και σύμφωνα με το AthensMagazine.gr είπε τα εξής:

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αναγκαστήκαμε να την περάσουμε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Νομίζω, όμως, ότι ταξίδια μπορεί να κάνει κανείς τόσο με την σκέψη, όσο και με τη φαντασία. Εγώ τουλάχιστον έτσι προσπάθησα να ταξιδέψω. Σε αυτό με βοήθησε το διήγημα που έγραψα. Εξαιτίας αυτού, κατάφερα αρκετές στιγμές να ξεχάσω τη μουντή καθημερινότητα.

Advertisement

Στο διήγημά μου, τα πορτραίτα των ηρώων του 1821 ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Είναι ζωντανοί, στέκονται μπροστά μου και συνομιλούν μαζί μου. Περιγράφω όσα μου λένε. Με παραπέμπουν ο ένας στον άλλον κι από τα απομεινάρια της μάχης στο Σούλι, βρίσκομαι στη θάλασσα και τον Κανάρη κι αμέσως μετά δίπλα στον Κολοκοτρώνη και την Μαντώ Μαυρογένους, που κοιτάζει τον Υψηλάντη. Περιγράφω όσα βλέπω κι ακούω δίπλα τους. Δίπλα στους ήρωες του 1821 που πολέμησαν για το ιδανικό της ελευθερίας, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος.

Advertisement

Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και που είναι αυτό που μας εμπνέει το ιδανικό της ελευθερίας, είναι ότι μέσα από ένα βιβλίο ή το γράψιμο, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Δεν αλλάζει με το πείραγμα, ή με την προσπάθεια να γίνει κάποιος αγαπητός ή αρεστός σε όλους. Αν επικεντρωθούμε στη γνώση, τα βιβλία και τα θρανία, ίσως αντιληφθούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να δώσουμε τη νέα μας μάχη για την ελευθερία, ακόμη κι απέναντι στην πανδημία», ανέφερε αφοπλιστικά, παραπέμποντας στο Γιώργο Σεφέρη: «Κοινό του λαού είναι ο αγώνας για την ελευθερία».

Μέσα από ένα βιβλίο ή το γράψιμο, μπορεί να προκληθεί έστω και μια μικρή αλλαγή στον κόσμο, αλλά η πραγματική αλλαγή προέρχεται από ανθρώπους όπως οι καθηγητές και οι γονείς της Μαρίτας. Οι άνθρωποι που περιβάλλουν τα παιδιά και ασκούν επιρροή είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο,  διδάσκοντας στα παιδιά γνώσεις, παιδεία, αξίες, αγάπη για τη μάθηση και πάνω απ’ όλα αγάπη και σεβασμό για τις τέχνες, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κόσμοι μεταμορφώνονται. Είναι σημαντικό να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και στη Μαρίτα, για τις επιτυχίες τους. Ευχόμαστε να συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο και μόνο επιτυχίες και διακρίσεις!

Το μήνυμα της Μαρίτας Δατσέρη

Advertisement