Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Μπουζούκια: Τέλος πίστες και σπάσιμο πιάτων – Πως και πότε θα γίνει το άνοιγμα

Μπουζούκια στον κορωνοϊό: Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μία σειρά από αλλαγές. Σε αυτές της αλλαγές για την πανδημία του COVID-19 συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης. Δηλαδή, σε αυτά που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ως μπουζούκια. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για την επόμενη μέρα στα μπουζούκια:

Μπουζούκια στον κορωνοϊό: Οι αλλαγές στο ξεκίνημα

Τα μπουζούκια έχει ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργήσουν με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε βράδυ τα μαγαζιά θα μπορούν να υποδεχτούν περίπου τους μισούς θαμώνες σε σχέση με το παρελθόν καθώς επιβάλλονται οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων θα επιτρέπεται να περνά την πόρτα της εισόδου, πράγμα που συνεπάγεται… αναμονή αρκετών λεπτών μέχρι να τακτοποιηθούν όλοι στα τραπέζια τους.

Στην είσοδο θα βρίσκεται υπάλληλος με απολυμαντικό χεριών προκειμένου να βεβαιωθεί πως όλοι όσοι εισέρχονται στον χώρο έχουν απολυμάνει τα χέρια τους. Όλα αυτά μέχρι να καταφέρεις να μπεις στον χώρο. Τι γίνεται όμως μετά; Απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια και πλαστικά ποτήρια. Μιλάμε για τα μη διαπραγματεύσιμα μέτρα. Εκείνα που είναι ξεκαθαρισμένο πως θα ισχύσουν.

Όλο το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να υποδέχεται τον κόσμο με μάσκα και γάντια, «αξεσουάρ» που επιβάλλεται να φορούν συνεχώς. Εργαζόμενοι στην υποδοχή, τη γκαρνταρόμπα, το μπαρ, το σέρβις, την κουζίνα, τα λουλούδια, τις φωτογραφίες και τις τουαλέτες απαγορεύεται να αποχωριστούν τη μάσκα και τα γάντια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, της προετοιμασίας και της καθαριότητας μετά το φινάλε. Το ίδιο και οι μετρ.

Φυσικά, μετά από κάποια ώρα, αυτά θα αντικαθίστανται, όχι όμως μπροστά στους πελάτες αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Τα τραπέζια θα απολυμαίνονται σχολαστικά (και όχι με ένα απλό wetex!) και πριν την είσοδο του κοινού και αμέσως μετά την αποχώρηση κάποιας παρέας, προκειμένου οι επόμενοι πελάτες να βρουν το τραπέζι τους καθαρό. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της χρήσης πλαστικών δίσκων λουλουδιών, προκειμένου να συλλέγονται και να πετιούνται και όχι να επαναχρησιμοποιούνται όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Τα ποτά θα σερβίρονται πλέον σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης -σαφώς πιο… κυριλέ από το κλασσικό του εμπορίου- και υποχρεωτικά με καλαμάκι. Ακόμα, συζητήσεις γίνονται με τις ποτοποιίες, προκειμένου να κλείσουν deals για συσκευασμένους ξηρούς καρπούς και όχι χύμα, οι οποίοι θα δίνονται σφραγισμένοι στο κοινό. Η διαφορά στο κόστος; Σε αυτήν την περίπτωση είναι τεράστια…

Μπουζούκια στον κορωνοϊό: Plexiglass, τουαλέτες, πίστα

Πρόκειται για μέτρο που οι επιχειρηματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποφύγουν. Πέρα από το σχεδόν αβάσταχτο κόστος, είναι κατανοητό πως η παραμονή των θαμώνων μέσα σε plexiglass συνεπάγεται προβλήματα στον ήχο και δυσφορία των ίδιων, κυρίως όταν μιλάμε για κλειστούς χώρους και δεδομένου πως το συγκεκριμένο «πλαστικό κουβί» θα πρέπει να κλείνει στα πλάγια και πιθανόν από πάνω για μέγιστη ασφάλεια.

Δεν είναι ψέμα πως στις γυναικείες κυρίως τουαλέτες γίνεται κάθε βράδυ πατείς με, πατώ σε. Πλέον, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θαμώνων στον χώρο και μόνο για χρήση της καμπίνας. Τέλος το «φρεσκάρισμα» λοιπόν. Η ορχήστρα και οι καλλιτέχνες -οι οποίοι σημειωτέον θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν σε σημαντική μείωση των απολαβών τους- «γλιτώνουν» τη χρήση μάσκας επί πίστας, κάτι που όμως πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να αποφύγει το μπαλέτο.

Πολλοί καλλιτέχνες στα προγράμματά τους επιλέγουν κάθε σεζόν πολυπληθές μπαλέτο, με τους επιχειρηματίες και τους στυλίστες να εξετάζουν την περίπτωση οι χορευτές να φορούν μάσκες σε στυλ εικαστικής παρέμβασης. Σα να λέμε, δηλαδή, πως αποκλείεται να τους δούμε με χειρουργικές μάσκες. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν υφασμάτινα προϊόντα προστασίας για κάθε χορευτικό τα οποία φυσικά επιβάλλεται να αντικαθίστανται μετά από κάθε χρήση.

Μπουζούκια στον κορωνοϊό: Πίστα και καμαρίνια

Όλοι γνωρίζουμε τι επικρατεί πάνω στην πίστα στο δεύτερο κυρίως πρόγραμμα των μεγάλων ονομάτων. Για την ασφάλεια όλων, η πίστα θα χωρά πλέον μόνο μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές, μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση (και) σε αυτό είναι ανυποχώρητη.

Όλοι οι εργαζόμενοι στα μπουζούκια -με εξαίρεση τα πρώτα ονόματα- μοιράζονται μικρά καμαρίνια. Πολλές φορές χωρίς εξαερισμό. Δωμάτια ακόμα και 15 τ.μ φιλοξενούν κάθε βράδυ 3-4 καλλιτέχνες μαζί με κομμωτές και μακιγιέρ. Κάτι που απαγορεύεται να συνεχιστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών θα είναι απαραίτητη και στο backstage. Κάπως έτσι, πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να μείνουν κλειστές, αφού δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο τη μείωση του τζίρου, μα και το επιπλέον κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού. Όσες τελικά λειτουργήσουν, είναι αναγκασμένες να κινηθούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ελπίζουμε μόνο τα μέτρα να τηρηθούν και από τους θαμώνες, οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται επαναστάτες.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News