Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Μυτιλήνη: Εγκαίνια της έκθεσης «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»

Μυτιλήνη

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», στο Μουσείο-Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit-Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομίας της Γερμανίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην εκδήλωση των εγκαινίωνπαραβρέθηκαν η Γερμανίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Επιστήμων και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης Dorn, Ιωάννα Κριεμπάρδη, γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, ο δήμαρχος του Μέσσελ, Andreas Larem και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα  του Απολιθωμένου Δάσους από την Μυτιλήνη που παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

εγκαίνια μουσείου φυσικής ιστορίας Μυτιλήνη

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των φυτών και ζωών που αποτελούν δείκτες των κλιματική αλλαγών του παρελθόντος. Επίσης, μίλησε για τη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και στις από κοινού δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO.

Κλιματική αλλαγή Μυτιλήνη

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, στην Μυτιλήνη.

Λέσβος εγκαίνια μουσείου

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της καταγράφει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα και πολλές χώρες του εξωτερικού, συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου.

Το έργο RURITAGE στην Μυτιλήνη

Εγκαίνια έκθεσης
Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.

Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την Μυτιλήνη καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Lesvos news».

Μουσείο Φυσικής Ιστοτίας Μυτιλήνη

Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής των αποτελεσμάτων του έργου, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που προβάλει την Μυτιλήνη.

Εγκαίνια στην Λέβο

Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Μυτιλήνη ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News