Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Νέα Μέτρα: «Αστακός» η χώρα από το Σάββατο με σαρωτικούς ελέγχους και 8.000 αστυνομικούς στους δρόμους

Τα νέα μέτρα φέρνουν αυστηρούς ελέγχους

Τα νέα μέτρα φέρουν εντατικότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους, από το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να σταματήσει η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, για τους ελέγχους θα επιστρατευτούν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπoυργείου Ανάπτυξης, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων, με σκοπό να ελεγχθεί η τήρηση των νέων μέτρων που βασίζονται στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου, με τη συμμετοχή υπουργών, αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν να κάνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους για τα νέα μέτρα να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Από που θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για εφαρμογή των νέων μέτρων

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί, ενώ ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας. Εκεί εντοπίζουμε ένα μεγάλο κενό. Η ιστορία με τους ανοιχτούς χώρους που κλείνονται με διαφόρους τρόπους (π.χ. υαλοπετάσματα), δεν είναι ανοιχτοί χώροι. Είναι καθαρά κλειστοί χώροι για την τήρηση της νομοθεσίας και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Αυτή η μηχανή που έχουν βρει κάποιοι να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους και να νοθεύσουν την υγιή ανταγωνισμό τελειώνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης στην κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τα νέα μέτρα, ο ίδιος επεσήμανε ότι “οι έλεγχοι θα γίνονται κατά προτεραιότητα στα καταστήματα που έχουν ήδη παραβιάσει τη νομοθεσία” και υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα διπλασιάζονται με κλείσιμο καταστημάτων για 15 ημέρες και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα με τους 50 πρώτους στόχους επιχειρήσεων, δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος και σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Τα νέα μέτρα φέρνουν αυστηρούς ελέγχους

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα και 15μερα λουκέτα.

Δύο οι στόχοι της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα

Με τα νέα μέτρα που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία της πανδημίας, ώστε να μην αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, που ήδη έχουν αρχίσει να γεμίζουν ξανά, με τους γιατρούς να βρίσκονται στα όρια των των αντοχών τους, ενώ επιχειρείται να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν στάσιμοι.

Ήδη κινητοποιήθηκαν οι ανεμβολίαστοι σε δύο κατευθύνσεις, με κάποιους να επιλέγουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό – αυξήθηκαν κατά περίπου 50% τα ημερήσια ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιους άλλους να κλείνουν ραντεβού στο κομμωτήριο, προκειμένου να γλιτώσουν -έστω προσωρινά- το έξοδο του rapid test.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News