Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Νέα μέτρα: Εισήγηση για μάσκα παντού, μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και μπαρ

νέα μέτρα

Νέα μέτρα: Ανατροπή της τελευταίας στιγμής αλλάζει τα πάντα, διότι υπάρχει εισήγηση για μάσκες παντού – Τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους.

Νέα μέτρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες και ειδικοί για την ανησυχητικά αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών. Η ανάγκη για τη γρήγορη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Την ώρα που φαίνεται πως ένα τέταρτο κύμα, ενδεχομένως να βρίσκεται και προ των πυλών.

Οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων. Στόχος να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Νέα μέτρα: Τα 3 σενάρια

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 σενάρια για την εστίαση και τη διασκέδαση στους κλειστούς χώρους, έτσι όπως θα λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου. Τα 3 σενάρια είναι:

– Να ανοίξουν τα μαγαζιά ως έχουν Δηλαδή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Αυτό το σενάριο, βέβαια, φαίνεται να μην επικρατήσει. Ο λόγος είναι η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία που υπάρχει σε κυβέρνηση και ειδικούς.
– Να ανοίξουν όλοι οι κλειστοί χώροι (μπαρ, εστίαση και μπουζούκια) μόνο για εμβολιασμένους. Αυτό φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο σενάριο.
– Να ανοίξουν οι χώροι σε εστίαση και διασκέδαση μετά τις 15 Ιουλίου, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει στο να ανοίξουν τα καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους. Και αυτή η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση – μετά τα σχεδόν 1.800 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – ανακοίνωσε ότι οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά για καθήμενους από τις 8 Ιουλίου. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού πριν το 4ο κύμα της πανδημίας και γι’ αυτό, όλα δείχνουν, ότι θα ανακοινώσει ότι στους κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν περιοριστεί η διασκέδαση για τους ανεμβολίαστους (που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι) θα αναγκαστούν οι νέοι να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η 15η Ιουλίου πλησιάζει.

Νέα μέτρα: Τι θα γίνει με την εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

νέα μέτρα

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης, είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Αυτοί πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.

Νέα μέτρα – Νίκος Θωμαϊδης: Την άλλη βδομάδα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως

Για την περίπου 65% αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και αυτό είναι μια θετική παράμετρος. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.

Χαράλαμπος Γώγος: Τι είπε για την εστίαση

Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο καθηγητής τόνισε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε. Ο ίδιος έδωσε ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση. «Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.

Νέα μέτρα: Τι άλλο ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος

Μάλιστα, ο κος Γώγος υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα. Σε περίπτωση που υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

Όπως ανέφερε, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοιού παρατηρούταν τις τελευταίες 3-4 μέρες. Εντούτοις χθες 6/7 πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια «έκρηξη».

Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον κο Γώγο κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Δέλτα στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. «Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε.

«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Νέα μέτρα – Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας»

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος μίλησε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υπογράμμισε ότι αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στη χαλάρωση των μέτρων. Στη συνέχεια αποδίδεται στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». «Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα” -η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της- είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη “Δέλτα”».

Τι άλλο επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης:

Κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown -ακόμα και σε τουριστικές περιοχές-. Αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα. «Προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει. Σκοπός είναι να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά. Δηλαδή, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό, διότι αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της. Επίσης, το στέλεχος της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News