nea-metra-stirixis-stoys-neoys-epidoma-e1-000-se-spoydastes-iek-dorean-50gb-se-emvoliasmenoys-efivoys-24071
10:52

Νέα μέτρα στήριξης στους νέους: Επίδομα €1.000 σε σπουδαστές ΙΕΚ, δωρεάν 50GB σε εμβολιασμένους εφήβους

10:52
Νίκη Μουλά

Οι εμβολιασμένοι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το freedom pass με 50 GB mobile internet, ενώ την ίδια στιγμή, επεκτείνεται το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και στους καταρτιζόμενους των Δημόσιων IEK.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, επεκτείνεται το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και στους καταρτιζόμενους των Δημόσιων IEK, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση, ενεργοποιείται και το μέτρο της χορήγησης κάρτας freedom pass με 50 GB mobile internet, για νέους 15-17, οι οποίοι έκαναν τουλάχιστον την 1η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Advertisement

Τι ισχύει για τους καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ με βάση τις διατάξεις:

Advertisement

1. Το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ επεκτείνεται και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (1.Ε. Κ.) εφόσον διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.

Advertisement

Οι καταρτιζόμενοι των δημόσιων Ι .Ε.Κ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση στα δύο ( 2) εξάμηνα του έτους κατάρτισης, εκτός από το πρώτο έτος για το οποίο απαιτείται μόνο βεβαίωση φοίτησης.

Advertisement

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (+3.000 για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός) και η ακίνητη περιουσία τα 200 τμ.

Το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία. Με απόφαση που θα εκδοθεί, θα καθορίζεται η διαδικασία αίτησης του επιδόματος, ο χρόνος πληρωμής του και ο φορέας καταβολής του.

Advertisement

Οι εμβολιασμένοι έφηβοι μπορούν να ξεκινήσουν τις αιτήσεις για το δωρεάν ίντερνετ

2. Δικαιούχοι του «Freedom Pass/Data» είναι έφηβοι γεννημένοι από 1/1/2004 έως και 31/12/2006, για τους οποίους η αίτηση μπορεί να γίνει και από σήμερα στο emvolio.gov./freedomepass ή στα ΚΕΠ, εφόσον έχουν ολοκληρώσει μία τουλάχιστον δόση εμβολιασμού, ή μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι το «Freedom Pass/Data» παρέχει πακέτο δεδομένων 50 GB που παραμένει ενεργό για 5 μήνες. Ωστόσο, θα μπορεί «να καταναλωθεί με βάση τους όρους κάθε παρόχου», κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί να μην διατίθεται ως ενιαίο πακέτο διαρκείας 5 μηνών, αλλά σε μηνιαία πακέτα των 10 GB επί 5 μήνες, ανάλογα με τον πάροχο.

Η αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των εχόντων την επιμέλεια του παιδιού, με τους κωδικούς του Taxis. Εκεί θα συμπληρώσει:

· τον αριθμό κινητής τηλεφωνίας για τον οποίο αιτείται τη χορήγηση του «Freedom Pass/Data»

· τον πάροχο όπου ανήκει ο αριθμός

· τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού του εμβολιασθέντος

· τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, υποχρεωτικά τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και προαιρετικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Για τον σκοπό της επαλήθευσης του αριθμού κινητού τηλεφώνου, η Εφαρμογή αποστέλλει αυτοματοποιημένα γραπτό μήνυμα (sms) με κωδικό επιβεβαίωσης, περιορισμένης χρονικής ισχύος. Για την οριστικοποίηση της αίτησης ο κωδικός καταχωρείται στην Εφαρμογή. Φυσικά για να γίνουν οι αναγκαίες διασταυρώσεις, η Εφαρμογή αντλεί στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε οι εμβολιασμένοι έφηβοι κάνουν την αίτηση μέσω της εφαρμογής, είτε μέσω ΚΕΠ, το «Freedom Pass/Data» χορηγείται μόνο για έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά ΑΜΚΑ Εμβολιασθέντος και δεν δύναται να χορηγηθεί παραπάνω από μία φορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ενεργοποίηση δεν είναι δυνατή εάν:

· ο δηλωθείς αριθμός κινητής τηλεφωνίας δεν ανήκει ή είναι προσωρινά ή οριστικά φραγμένος ή δεν είναι ενεργός στον συγκεκριμένο πάροχο,

· έχει ήδη ενεργοποιηθεί πακέτο δεδομένων «Freedom Pass/Data» για τον ίδιο αριθμό κινητής τηλεφωνίας ή

· είναι αδύνατο να ενεργοποιηθεί το «Freedom Pass/Data» στο συγκεκριμένο αριθμό κινητής τηλεφωνίας για τεχνικούς ή λοιπούς συναφείς λόγους.

Στις περιπτώσεις που η ενεργοποίηση δεν είναι δυνατή, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για διαφορετικό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ή για τον ίδιο αριθμό σε περίπτωση που ο λόγος μη ενεργοποίησης αρθεί.

Το «Freedom Pass/Data» παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και μπορεί να καταναλωθεί εντός αυτού χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με τους όρους κάθε παρόχου. Σε περίπτωση που οι εμβολιασμένοι έφηβοι αλλάξουν ποάροχο ή μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το «Freedom Pass/ Data» απενεργοποιείται αυτόματα.