nea-omorfi-aristoychos-poia-einai-i-nea-voithos-toy-sotiri-tsiodra-evita-fragkoy-39424
11:51

Νέα, όμορφη, αριστούχος: Ποια είναι η νέα βοηθός του Σωτήρη Τσιόδρα, Εβίτα Φράγκου

11:51
Newsroom

Εβίτα Φράγκου: Πρόκειται για μία νέα και αριστούχο επιστήμονα, με πολλές διακρίσεις την τελευταία δεκαετία. Το όνομά της είναι Παρασκευή Εβίτα Φράγκου. Η ίδια έχει αφοσιωθεί στο κλινικό έργο της, καθώς και στο ερευνητικό έργο της. Μάλιστα, αυτό έχει να κάνει με την Παθολογία και της Λοιμώξεις.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η 35χρονη γιατρός είναι συνοδοιπόρος των επιστημόνων της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Σε μια διαδρομή στις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του κορωνοϊού, εξελίχθηκε σε ένα δύσκολο και γεμάτο ανατροπές αγώνα δρόμου για την επιστήμη και τη δημόσια υγεία. Αυτό ισχύει τόσο για τη χώρα μας, όσο και για όλο τον κόσμο.

Advertisement

Η κυρία Φράγκου βρίσκεται στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ως ακαδημαϊκή υπότροφος. Έχει γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία – Μονάδα Λοιμώξεων» τους τελευταίους πέντε μήνες. Αυτή ήταν η διάρκεια της σύμβασης εργασίας της, όπως ορίστηκε από τη συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τις 20 Απριλίου 2020, όμως, το αντικείμενό της είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο. Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. «Για τις ανάγκες υποστήριξης του Επιστημονικού Υπευθύνου Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο “Αττικόν” για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», όπως αναγράφεται στη νέα απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.

Advertisement

Εβίτα Φράγκου: Υποτροφία ακαδημαϊκού χαρακτήρα

Τη δεύτερη εβδομάδα του περασμένου μήνα, το ΕΚΠΑ προκήρυξε την πλήρωση μιας θέσης ακαδημαϊκού υποτρόφου για τις ανάγκες υποστήριξης του κ. Τσιόδρα στο Αττικόν. Ως γνωστικό αντικείμενο της θέσης αναφερόταν η Παθολογία. Αντίθετα, οριζόταν πλήρης απασχόληση σε κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στη Δ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Αττικόν.

Advertisement

Δεν ήταν άγνωστο το πεδίο στην επίμονη ερευνήτρια. Στο Νοσοκομείο Αττικόν είχε κάνει την ιατρική της ειδίκευση. Από το 2014 έως το 2018, η κυρία Φράγκου ήταν επιμελήτρια στην κλινική. Παράλληλα, ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Παθολογία. Στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπονεί πλέον και τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τις λοιμώξεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει καθημερινή παρουσία στο νοσοκομείο. Σε αυτό θα παραμείνει έως και τις 31 Ιουλίου. Τότε, ολοκληρώνεται η νέα της σύμβαση ως ακαδημαϊκού υποτρόφου.

Βάσει της νομοθεσίας, οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι μπορεί να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, υποψήφιοι διδάκτορες ή επιστήμονες με εξαιρετική τεχνική εμπειρία. Οι θέσεις χρηματοδοτούνται από πόρους που εξασφαλίζει το Τμήμα. Εναλλακτικά, χρηματοδοτούνται από πόρους από ΝΠΙΔ. Επίσης, οι επιστήμονες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου.

Εβίτα Φράγκου: Αιτήσεις και αξιολόγηση

Για τη συγκεκριμένη θέση, κατά πληροφορίες, υποβλήθηκαν τη Δευτέρα 13 Απριλίου εννέα αιτήσεις. Τα τυπικά κριτήρια της προκήρυξης αλλά και τα ουσιαστικά, ότι δηλαδή οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν Ειδικότητα Παθολογίας με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, και κυρίως στις Ειδικές Λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, όπως αυτά αποδεικνύονται από το βιογραφικό και την προϋπηρεσία τους σε Μονάδα Λοιμώξεων, αξιολογήθηκαν από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα.

Advertisement

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αξιολόγησε τις αιτήσεις και υπέβαλε εισήγηση με τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων προς το Ειδικό Επταμελές Οργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΚΠΑ. Αυτή παράλληλα κοινοποίησε προς τον διευθυντή της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, Δημήτριο Μπούμπα. Το δικαίωμα των υποψηφίων για ένσταση δεν ασκήθηκε. Ο πίνακας κατάταξης οριστικοποιήθηκε. Η κυρία Φράγκου κατέλαβε την πρώτη -και μοναδική- θέση, βάσει της μοριοδότησης.

Με αυτή τη διαδικασία βρίσκεται στο Αττικόν. Πλέον, το αντικείμενό της συσχετίζεται με τον κορωνοϊό. Έναν ιό-πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Ως ακαδημαϊκός υπότροφος η κυρία Φράγκου έχει την ευθύνη: α) της παρακολούθησης σε καθημερινή βάση των ασθενών της Μονάδας Λοιμώξεων και στο τμήμα νοσηλείας των ασθενών με λοιμώξεις, β) συμμετοχή σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες με θέμα λοιμώξεις (καταγραφή ασθενών, μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων, παρακολούθηση αντιμικροβιακής αγωγής) και γ) τη διδασκαλία φοιτητών της Ιατρικής Σχολής για θέματα λοιμώξεων.

Advertisement

Εβίτα Φράγκου: Ενασχόληση πολλών επιπέδων

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για πολυεπίπεδη ενασχόληση. Ιδίως σε κλινικό και ερευνητικό έργο θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν ιδανικό για κάθε επιστήμονα λοιμωξιολόγο. Η κυρία Φράγκου βρίσκεται στον πυρήνα ενός νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό και μιας πανεπιστημιακής ομάδας. Εκείνη πρωτοστατεί στις επιστημονικές εξελίξεις σε σχέση με τη μελέτη του.

Συνεργάζεται και εισφέρει βεβαίως από τη δική της πλευρά. Όχι μόνο ό,τι απαιτείται, αλλά πλεόνασμα χρόνου και εργασίας. Είναι συνεργάτιδα του λοιμωξιολόγου που αφήνει το πιο ισχυρό αποτύπωμα αυτή την περίοδο στη χώρα μας και παγκοσμίως, του κ. Τσιόδρα. Η ίδια, σύμφωνα με συναδέλφους της, δεν βλέπει την επιστημονική πρόκληση που πιθανόν κάποιοι άλλοι να βλέπουν σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και τη μελέτη του, αλλά έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αγωνιά δε για το αν θα μπορέσει με το όποιο έργο της, τη συμβολή της, να φανεί χρήσιμη στη χώρα της και σε όλο τον κόσμο σε αυτή τη φάση. Για όσους γνωρίζουν την κυρία Φράγκου και τη διαδρομή της τα τελευταία 17 χρόνια, η θέση του ακαδημαϊκού υποτρόφου, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη φάση της διαχείρισης της πανδημίας από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, δεν αποτελεί έκπληξη. Συνάδελφοί της δηλώνουν με βεβαιότητα ότι το έργο της αυτή την περίοδο στο Αττικόν αποτελεί έναν μόνο σταθμό σε μια επιστημονική πορεία που προβλέπεται μακρά και γόνιμη.

Εβίτα Φράγκου: Η αριστεία

Αυτή την πορεία διανύει σταθερά και αποφασιστικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Πάτρας. Η αγάπη της για την Ιατρική και την έρευνα την είχε οδηγήσει με εξαιρετική βαθμολογία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις -το 2003- στη συγκεκριμένη σχολή. Έγινε δε, λόγω της αγάπης και της προσήλωσης στον στόχο της, η αριστούχος φοιτήτρια που διάβασε τον όρκο του Ιπποκράτη, καθώς πήρε το πτυχίο της με βαθμό 8,12.

Η αγάπη της για τη γνώση ήταν -και είναι- τρόπος ζωής. Η αριστεία της επιβραβεύτηκε με υποτροφίες ήδη από τη σχολική της ζωή, από την περίοδο που φοιτούσε στο Λύκειο του Μαρκόπουλου Αττικής, όπου και μεγάλωσε. Ως αριστούχος των Πανελληνίων είχε πάρει υποτροφία από την τράπεζα Eurobank, ενώ τη διδακτορική της διατριβή για τις λοιμώξεις την εκπονεί ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

«Σε ό,τι αφορά τη σταδιοδρομία μου, ο απώτερος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνω ένας επιτυχημένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ειδικά στο αντικείμενο της Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα ήθελα τα πορίσματα της δικής μου ερευνητικής εργασίας να αποδειχτούν χρήσιμα. Αυτό, για να επηρεάσουν τόσο την προσωπική μου κλινική πρακτική όσο και αυτή των συναδέλφων μου. Ιδανική για εμένα θα ήταν μια θέση η οποία να περιλαμβάνει εξίσου ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα.

Εβίτα Φράγκου: Έρευνα

Πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξακολουθήσω να έρχομαι αντιμέτωπη με ερευνητικά ζητήματα, τα οποία έχουν πραγματικό και χειροπιαστό κλινικό αντίκτυπο. Ονειρεύομαι ότι η ερευνητική εργασία μου θα είναι παγκοσμίου επιπέδου ως προς την ποιότητα και την επιρροή της στο πώς θα αξιολογούμε και θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον βαριά νοσήματα», περιγράφει η ίδια στο βιογραφικό της τους στόχους της.

Για να τους υπηρετήσει έχει αφιερώσει πολλές ώρες και σε κλινικό έργο και σε έρευνα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πήρε υποτροφία για το «ΥΓΕΙΑ» και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2016. Ακολούθησε μια γόνιμη διετία, από το 2012 ως το 2014, όπου ξεκίνησε την ειδικότητα στην Παθολογία στο Αττικόν και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Συγκεκριμένα, εργάστηκε στην Καρδιολογική Κλινική του Βασιλικού Νοσοκομείου της επαρχίας του Σάσεξ (Royal Sussex County Hospital), στο τμήμα Γηριατρικής του νοσοκομείου Croydon Health Services, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο νοσοκομείο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων στο νοσοκομείο Barts and The London.