Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Νέα Σμύρνη: Κόσμος έτοιμος για καυγά και αυτοκίνητα σε ρόλο Dj στην πλατεία

Κορωνοπάτι στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Νέα Σμύρνη: Τα περίεργα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι σύνηθες φαινόμενο για τους κατοίκους της περιοχής.

Δύο και πλέον μήνες μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και τα απόνερα συνεχίζουν να παρασέρνουν τους κατοίκους της περιοχής. Τις τελευταίες 70 ημέρες ζουν πρωτόγνωρες – για τα δεδομένα της περιοχής τους – καταστάσεις. Το πρόσφατο περιστατικό με το μαχαίρωμα 62χρονου άνδρα, ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Όλα αυτά σε μια περίοδο ανομίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καθημερινά κορονοπάρτι. Περιλαμβάνει επίσης συμπεριφορές εκτός ορίων και μια αστυνομία που παραμένει άφαντη.

Το Reader.gr αποφάσισε να ανοίξει τον «φάκελο» Νέα Σμύρνη και να καταγράψει με αυτοψία, μαρτυρίες και συγκεκριμένα περιστατικά όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο δίμηνο στην ιστορική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από τα γνωστά περιστατικά με τον αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό και τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού της ομάδας ΔΡΑΣΗ από ομάδα τραμπούκων, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Η τελευταία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανομίας και της παραβατικότητας.

Νέα Σμύρνη: Αυτοκίνητα είχαν ρόλο DJ

Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, η αστυνομική παρουσία στην πλατεία έγινε από διακριτική έως ανύπαρκτη. Όσο περνούσε ο καιρός όλο και περισσότερος κόσμος κατέφτανε απ’ όλη την Αθήνα. Αντιμετώπιζε άπαντες την πλατεία ως ένα άτυπο στέκι για όσους ήθελαν να διασκεδάσουν παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η κατάσταση μετά το Πάσχα άρχισε ξεφεύγει από τον έλεγχο. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στο Reader.gr, αυτοκίνητα «φτιαγμένα» χωρίς πινακίδες και με μεγάλα ηχοσυστήματα, ανέβαιναν πάνω στην πλατεία. Στη συνέχεια αναλάμβαναν τον άτυπο ρόλο του DJ.

Έπαιζαν μουσική στη διαπασών μέχρι και το ξημέρωμα. Επίσης, η μουσική μπορούσε να ακουστεί σε όλα τα γύρω σπίτια με τους κατοίκους να υποχρεώνονται σε αυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πλατεία «φίσκα», σε σημείο που δημιουργούνταν το αδιαχώρητο. Οι κάτοικοι ήταν στα κάγκελα ανήμποροι να αντιδράσουν. Έβλεπαν και την έλλειψη διάθεσης από την αστυνομία να εμπλακεί στην υπόθεση, φοβούμενη προφανώς γεγονότα Μαρτίου. Τα συνεχόμενα μαρσαρίσματα από τα αυτοκίνητα και ο ήχος των εξατμίσεων από τα μηχανάκια ήταν απλά το πρώτο πιάτο ενός ξενυχτιού που κρατούσε μέχρι τις 3 το πρωί.

Μαζεύει περισσότερο κόσμο μετά τα μεσάνυχτα

Οι άνθρωποι της γειτονιάς κάνουν λόγο για μια συνεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας γύρω από την πλατεία, μετά τις 12 το βράδυ εξαιτίας των συγκεκριμένων συγκεντρώσεων. «Φωνάζαμε την αστυνομία τόσο καιρό και δεν γινόταν τίποτα, έστελναν απλά ένα περιπολικό, το οποίο ερχόταν, έβλεπε και έφευγε. Οι νεαροί για λίγη ώρα αραίωναν, αλλά πιο μετά επέστρεφαν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας. Η Μαρία υπάλληλος σε κατάστημα, πάνω στην πλατεία ανέφερε ότι: «Κάθε μέρα γίνεται αυτό, συγκεντρώνονται μόλις σουρουπώσει και άμα έρθεις μετά τις 12 δεν μπορείς να περάσεις, πλημμυρίζει η πλατεία. Πιο πολύ κόσμο έχει μετά τις 12, παρά τη μέρα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Τους περισσότερους δεν τους ξέρω, έρχονται απ’ άλλες περιοχές. Η πλατεία μας έχει γίνει της μόδας απ’ ότι φαίνεται».

Ακόμα ο κ. Θοδωρής, πολλά χρόνια κάτοικος στη συγκεκριμένη περιοχή, έθιξε και το θέμα της χρήση ναρκωτικών καθώς σημείωσε πως «Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της μουσικής. Γίνεται χρήση ναρκωτικών. Μένω πάνω στην πλατεία και αν βγω στο μπαλκόνι μου μετά τις 02:00 μυρίζει ο αέρας χασίς. Πριν το Πάσχα δεν ήταν έτσι. Υπήρχε βέβαια κόσμος, αλλά δεν είχαμε τέτοια περιστατικά. Όλοι διασκέδαζαν σε λογικά πλαίσια». «Τον τελευταίο καιρό έρχονται κάποια αυτοκίνητα με πολύ δυνατά ηχοσυστήματα. Στη συνέχεια ανεβαίνουν πάνω στην πλατεία. Το κάνουν, παίζοντας δυνατά μουσική και ξεσηκώνουν όλη τη γειτονιά. Δεν τους ενδιαφέρει τι ώρα είναι» είπε ο κ. Δημήτρης του οποίου το διαμέρισμα βλέπει πάνω στην πλατεία.

Εμφύλιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πλατεία προκάλεσαν «εμφύλιο» μεταξύ των κατοίκων με μερικούς να μιλούν κατά του πλήθους και της κατάστασης που επικρατεί και με άλλους να υποστηρίζουν τους νεαρούς. Οι τοπικές ομάδες της περιοχής στο Facebook έχουν αποτελέσει το πεδίο της αντιπαράθεσης με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν τα «πυρά» τους για το φαινόμενο. Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν από την αστυνομία να παρέμβει, άλλοι τόσοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι η κατάσταση παραμένει εντός ορίων στην περιοχή. Οι αντίστοιχες σελίδες φίλων Νέας Σμύρνης έχουν γεμίσει με σχόλια για τα περιστατικά και ανεξάρτητα από τη διαφωνία, άπαντες συμφωνούν πως η τωρινή κατάσταση στη Νέα Σμύρνη δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν πριν από τον Μάρτιο, αλλά και προ καραντίνας εποχής.

«Ψάχνονται για καυγά»

Σημαντική λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι τα αυτοκίνητα τα οποία μετατρέπονται σε κινούμενα κλαμπ και δίνουν τον ρυθμό στα «κορονοπάρτι» που γίνονταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοκίνητα αυτά είναι συγκεκριμένης μάρκας και διαθέτουν πολύ ισχυρά ηχεία για να παίζουν μουσική, όσο το δυνατόν πιο δυνατά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας και αποχωρούν το ξημέρωμα, αφού το πάρτι έχει φτάσει στο τέλος του. Για το θέμα αυτό μίλησε στο Reader.gr η αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Κλαίρη Δεληγιάννη, η οποία παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ορίων.

«Δυστυχώς είχαμε συγκεντρώσεις κόσμου μετά τις 23:00 το βράδυ, από διάφορες περιοχές. Χωρίς να μπορείς να εντάξεις το πλήθος κάπου συγκεκριμένα. Αυτά τα άτομα τα οποία ήταν κυρίως νεαρά, έφερναν μαζί τους κάποια αυτοκίνητα. Αυτά δεν είχαν πινακίδες και έβαζαν πολύ δυνατά τη μουσική. Δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα, γιατί έκαναν φασαρία μέχρι το πρωί. Η πλατεία μας είχε πάντα κίνηση και όλο το βράδυ. Όμως, το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε να μαζεύει και κόσμο που είχε διάθεση να προκαλέσει φασαρία ή καυγά και όχι να καθίσει. Φαινόταν ότι όλη αυτή η κατάσταση γινόταν επί τούτου για να προκληθεί κάποια αναταραχή».

Ακόμα η κυρία Δεληγιάννη πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα ο δήμος παρακολουθούσε το θέμα και βρισκόταν σε επαφή με τις αρχές. Χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση για μια βίαιη αστυνομική παρέμβαση. Τέλος, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην τοποθέτηση εμποδίων από μπετό. Σκοπός ήταν να μην μπορούν να ανεβαίνουν τα οχήματα που έβαζαν τη μουσική πάνω στην πλατεία.

Η αντίδραση της ΕΛΑΣ για το μαχαίρωμα

Είναι σαφές από την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο δίμηνο πως η ΕΛΑΣ δεν ήθελε να «επιστρέψει» στη Νέα Σμύρνη με βίαιο τρόπο. Πέρασε στο… ντούκου τις όποιες κλήσεις των πολιτών. Προσπαθούσε, άλλοτε με διακριτική και άλλοτε με ανύπαρκτη παρουσία, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι κάτοικοι, μιλώντας στο Reader.gr, υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να εμπλακούν στην υπόθεση. Άφηναν τα πράγματα να εξελίσσονται προκειμένου να αποφευχθούν γεγονότα Μαρτίου.

Όπως φαίνεται, το περιστατικό με τον 62χρονο που μαχαιρώθηκε από πέντε άτομα, αλλά και η κατάσταση που έχει ξεφύγει εδώ και καιρό, ανάγκασε την ΕΛ.ΑΣ να λάβει μέτρα προς το τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε. Με τη συμμετοχή της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ) και άλλων αστυνομικών δυνάμεων, η αστυνομία προσπαθεί από την Πέμπτη να «καθαρίσει» την πλατεία. Μάλιστα, λειτουργεί προληπτικά πριν ο δείκτης του ρολογιού δείξει 12!

Σύμφωνα με μαγαζάτορες που συνομίλησε, το Reader.gr το βράδυ της Παρασκευής, χάρη στην αστυνομική παρέμβαση, ύστερα από αρκετό καιρό η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και το ίδιο επιβεβαίωσε η αυτοψία του Reader τα τελευταία δύο 24ωρα που βρέθηκε στο σημείο για να διαπιστώσει την κατάσταση. Άραγε, θα κρατήσει;

* Πηγή: reader

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News