Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Νεαρή με νοητική αναπηρία πήγε πεζή στο περίπτερο της γειτονιάς και οι αστυνομικοί της έριξαν πρόστιμο

Υπόθεση νεαρής με αναπηρία: Της έκοψε εξώδικο η Αστυνομία.

Νεαρή με νοητική αναπηρία: Η Αστυνομία κατήγγειλε τη νεαρή κοπέλα, η οποία πήγαινε πεζή στο περίπτερο της γειτονιάς και της έκοψε εξώδικο για μη αποστολή sms.

Νεαρή με νοητική αναπηρία: Η καταγγελία της αδερφής της

Σύμφωνα με την καταγγελία της αδελφής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γυναίκα είχε μεταβεί στο περίπτερο για να πάρει ένα σνακ. Τότε, ο αστυνομικός την σταμάτησε για έλεγχο. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί κρίση πανικού. Ωστόσο, ο αστυνομικός την κατήγγειλε για παραβίαση των μέτρων.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση, η αδελφή από τη νεαρή με νοητική αναπηρία «άτομο με νοητική αναπηρία, αποφάσισε να πάει στο περίπτερο να πάρει ένα μικρό σνακ. Στην επιστροφή της στο σπίτι, ένα “όργανο της τάξης”, ένας “αστυνομικός” που πραγματικά δεν κάνει τη δουλειά του, παρά μόνο αποζητά ανθρώπους να καταγγείλει για ένα έξτρα παράσημο από τους πουλημένους ανώτερους του, αποφάσισε να την σταματήσει, πεζή, για να την ελέγξει. Η αδελφή μου, έχοντας την ιδιαιτερότητα της, φοβήθηκε. Για την ακρίβεια τρομοκρατήθηκε και έπαθε κρίση πανικού μπροστά στα μάτια του. Αυτός ως κατακάθι που είναι, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Δεν παρείχε, ούτε την παραμικρή βοήθεια για να την καθησυχάσει. Αντιθέτως, της έδωσε πρόστιμο. Ο λόγος ήταν επειδή βρισκόταν 500 μέτρα έξω από το σπίτι της χωρίς μήνυμα. Αυτοί είναι. Ντροπή και αίσχος».

Η αδελφή της νεαρής που είναι αργυρή παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, τόνισε πως θα πρέπει να επιδεικνύεται κατανόηση στα άτομα με ιδιαιτερότητες. «Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν αντιδρούν όπως οι υπόλοιποι. Ιδιαίτερα από την στιγμή που αυτό το άτομο πιθανότατα να το σκέφτεται για μέρες και να κλαίει. Να κατηγορεί τον εαυτό του και να επηρεαστεί η υγεία του».

Το κάλεσμα της αστυνομίας

Μετά την ανάρτηση το θέμα πήρε διαστάσεις. Οι δύο αδελφές και η μητέρα τους κλήθηκαν στην Αστυνομία. Αυτή ανέφερε πως το μέλος δεν διαπίστωσε την αναπηρία της νεαρής. Η Αστυνομία εισηγήθηκε στην οικογένεια να αποστείλει επιστολή για διαγραφή του εξώδικου. Επίσης, η αδελφή της νεαρής, μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, διέγραψε την ανάρτηση.

Νεαρή με νοητική αναπηρία: Τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χρήστος Ανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας «το μέλος της Αστυνομίας σταμάτησε χθες για έλεγχο πεζή νεαρή κοπέλα. Εκείνη εμφανισιακά δεν φαινόταν να παρουσίαζε οποιοδήποτε πρόβλημα. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός ζήτησε από τη κοπέλα να δει το μήνυμα που απέστειλε για να κυκλοφορήσει. Αυτή του απάντησε ότι δεν είχε στείλει. Το μέλος της Δύναμης ανέφερε πως διαπράττει αδίκημα. Έτσι, της εξέδωσε πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας».

Πρόσθεσε για το συμβάν με τη νεαρή με νοητική αναπηρία «η κοπέλα έλαβε το εξώδικο και αναχώρησε. Επίσης, στη συνέχεια είδαμε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το συμβάν από συγγενικό της πρόσωπο. Ανταποκριθήκαμε άμεσα μόλις έγινε αντιληπτή η ανάρτηση στα ΜΚΔ και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου κάλεσε τις δύο κοπέλες στο γραφείο του ώστε να δοθούν εξηγήσεις».

Ωστόσο σημείωσε ο κ. Ανδρέου «κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνομιλίας του αστυνομικού με την καταγγέλλουσα, δεν έγινε οποιοδήποτε επεισόδιο από μέρους της ή έπαθε κρίση πανικού. Επίσης η συνομιλία δεν ήταν μεγάλης διάρκειας ώστε ο αστυνομικός να αντιληφθεί πως η κοπέλα αντιμετώπιζε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά ούτε η ίδια η νεαρή του ανέφερε οτιδήποτε».

Νεαρή με νοητική αναπηρία: Τι είπε στο τέλος των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Σημείωσε επίσης ότι «ζητήσαμε από την κοπέλα όπως σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, σε περίπτωση που είχε οποιοδήποτε θέμα, να ετοιμάσει μια επιστολή. Η κοπέλα έκανε σήμερα την επιστολή και θα αποσταλεί στην Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων για θέματα Λοιμοκάθαρσης, προκειμένου να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, εάν δικαιολογείται η μη ποινική δίωξη της».

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, «η συγκεκριμένη Επιτροπή συστάθηκε από την πρώτη στιγμή που λήφθηκαν τα μέτρα για τη Λοιμοκάθαρση. Στην Επιτροπή αποτείνονται γραπτώς όσοι καταγγέλλονται από την Αστυνομία και θεωρούν πως έγινε άδικα η εναντίον τους καταγγελία, είτε πως υπήρξε υπερβολική αυστηρότητα, είτε πιστεύουν ότι υπό τις περιστάσεις που καταγγέλθηκαν δεν θα πρέπει να οδηγηθούν στο Δικαστήριο».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News