nekroi-sto-everest-oi-pente-ellines-oreivates-poy-chathikan-gia-panta-sta-8-chiliades-metra-51989
16:46

Νεκροί στο Έβερεστ: Οι πέντε Έλληνες ορειβάτες που χάθηκαν για πάντα στα 8 χιλιάδες μέτρα

16:46
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Οι πέντε Έλληνες ορειβάτες που άγγιξαν τον ουρανό με τίμημα την ζωή τους

Την τελευταία του πνοή στο βουνό Νταουλαγκίρι, στην οροσειρά των Ιμαλαίων, άφησε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης, σε ηλικία 60 ετών.

Advertisement

Ο σπουδαίος ορειβάτης ένιωσε αδιαθεσία ενώ κατέβαινε το βουνό, κι «έφυγε» σε ύψος 7.400μ, σύμφωνα με ανάρτηση. Μαζί με τον οδηγό του Dawa Sherpa ο οποίος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένει τα σωστικά συνεργεία, σκαρφάλωσαν το βουνό ύψους 8.167μ, τη Δευτέρα.

Η τραγωδία σημειώθηκε «σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Advertisement

Advertisement

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης

Γεννημένος τον Μάιο του 1962 και έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Κονή.

Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε , με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Advertisement

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe.

Επίσης ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Είναι ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Advertisement

Οι πέντε Έλληνες ορειβάτες που άγγιξαν τον ουρανό με τίμημα την ζωή τους

Στο Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό του κόσμου, έχουν λάβει χώρα πολλές τραγωδίες. Τουλάχιστον 309 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο στο βουνό, με θανάτους να σημειώνονται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020, καθώς δεν εκδόθηκαν ορειβατικές άδειες λόγω της πανδημίας.

Ανάμεσα στα θύματα, και πέντε (πλέον) Έλληνες ορειβάτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αποστολών. Ο λόγος για τους Νίκο Παπανδρέου, Μπάμπη Τσουπρά, Χρήστο Μπαρούχα, Ζαχαρία Κυριακάκη και Αντώνη Συκάρη.

Ο Νίκος Παπανδρέου είχε σκοτωθεί την 1 Μάϊου του 1998 στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Ο 44χρονος έμπειρος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε. Ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους.

Ο Μπάμπης Τσουπράς είναι ο δεύτερος Έλληνας ορειβάτης που σκοτώθηκε στα Ιμαλάια, με το τραγικό συμβάν να λαμβάνει χώρα στις 2 Οκτωβρίου του 1998 σε ηλικία 36 ετών μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι, όπως δηλαδή και ο Αντώνης Συκάρης.

Ακόμη δύο νεκροί ορειβάτες

Ο Χρήστος Μπαρούχας, 35 χρόνων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αθήνας και ορειβάτης, πέθανε στις 6/10/2003, από πνευμονικό οίδημα, κατεβαίνοντας από την κορυφή Τσο Γιου (Cho Oyo) των Ιμαλαΐων. Δύο ημέρες πριν είχε κατακτήσει μια από τις υψηλότερες κορυφές (8.000 μέτρα) του Έβερεστ.

Ο Χρήστος Μπαρούχας αναχώρησε, μαζί με επτά άλλους ορειβάτες, από την Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα έφτασε αεροπορικώς στην Ινδία και από εκεί οδικώς στο Νεπάλ. Η ανάβαση ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου. Η ανάβαση δεν ήταν εύκολη. Χιονοθύελλες και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν είχαν αναγκάσει την ομάδα να παραμείνει στα 7.000 μέτρα για ημέρες.

Όταν κατάφεραν να ανέβουν ακόμη 500 μέτρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Μπαρούχας αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις. Οι υπόλοιποι ορειβάτες τού πρότειναν να μη συνεχίσει την ανάβαση. Ωστόσο ο ίδιος επέμενε. Κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή. Ξαφνικά, κατά τη κατάβαση, ο ορειβάτης έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Λίγο μετά, άφησε την τελευταία του πνοή.

Στις 21 Μαΐου του 2010 αποστολή, η οποία αποτελούνταν από επτά μέλη και ισάριθμους οδηγούς βουνού, άρχισε τη σταδιακή ανάβαση για την κορυφή στα Ιμαλάια, χωρισμένη σε δύο ομάδες. Τέσσερις μέρες αργότερα, η διεθνής αποστολή ανέβηκε στην κορυφή. Κατά την κατάβαση, ωστόσο, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν στις χαμηλότερες κατασκηνώσεις δεν είχαν κανένα σημάδι του Ζαχαρία Κυριακάκη.

Η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον Έλληνα ορειβάτη και γιατρό στο νοσοκομείο της Ρόδου κράτησε μέχρι και τις 28 Μαΐου. Ο Κυριακάκης μόλις είχε καταφέρει να ανεβεί σε μια ακόμα μεγάλη κορυφή, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο κατά την κατάβασή του. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που σκαρφάλωσε στο Μακαλού (8.463 μ.), αλλά και ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε συνολικά τέσσερις διαφορετικές κορυφές άνω των 8.000 μ.