nekrotafeio-faliroy-oi-1-500-alysodemenoi-skeletoi-kai-i-mayri-istoria-piso-apo-aytoys-77363
14:05

Νεκροταφείο Φαλήρου: Οι 1.500 αλυσοδεμένοι σκελετοί και η μαύρη ιστορία πίσω από αυτούς

14:05
Newsroom

Αρχαίο νεκροταφείο: Ένας ομαδικός τάφος 1.500 σκελετών απέχει επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι ήταν αλυσοδεμένοι και χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Όλοι οι νεκροί πετάχτηκαν, με τα πρόσωπα προς τα κάτω.

Αυτό είχε να κάνει με τα ήθη στην Αρχαία Ελλάδα. Το 30% των σκελετών βρισκόντουσαν μέσα σε πιθάρια. Από την άλλη, το 5% των νεκρών ήταν αποτεφρωμένοι. Επίσης, ένας νεκρός είχε τοποθετηθεί επάνω σε ένα φέρετρο.

Advertisement

Advertisement

Αρχαίο νεκροταφείο: Η αιώνια ανασκαφή και οι σύγχρονες έρευνες

Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια και ονομάζονταν «οι αιχμάλωτοι του Φαλήρου». Το 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια ανασκαφών από την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη. Στην έρευνα συμμετέχουν και βιοαρχαιολόγοι, ειδικοί εκληματολόγοι – ανθρωπολόγοι, ενώ επικεφαλείς είναι οι Πανεπιστημιακοί, Τζέιν Μπιούικστρα και Παναγιώτης Καρκάνας.

Advertisement

Επιστήμονες αφαιρούν σκελετούς μέσα από ασφαλείς συνθήκες, ενώ υπάρχει και ακριβής χαρτογράφηση της περιοχής. Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με τον καθαρισμό και την ανάλυση των σκελετών για την εξακρίβωση των στοιχείων τους αλλά και των αιτιών του θανάτου τους.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, λόγω του μεγάλου αριθμού των σκελετών, αλλά και των προβλημάτων χρηματοδότησης. Πάντως, για την ώρα, η ανασκαφή στηρίζεται στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Advertisement

Αρχαίο νεκροταφείο: Τα μυστικά των αλυσοδεμένων σκελετών

Το δέλεαρ είναι μεγάλο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η ανασκαφή μπορεί να φανερώσει μια κρίσιμη στιγμή από την Αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της. Όλα αυτά λίγο πριν τη δημιουργία των πόλεων – κρατών.

Αρχαίο νεκροταφείο: Οι τέσσερις στόχοι της ερευνητικής ομάδας για τη διατήρηση των σκελετών:

– Να διερευνήσουν, αν οι σκελετοί αποτέλεσαν θύματα κάποιας μεγάλης πολιτικής αναταραχής.

– Να μελετήσουν τις ταφές των παιδιών, οι οποίες γίνονταν σε δοχεία και να μάθουν περισσότερα πράγματα γι’ αυτό.

– Να βρουν στοιχεία για τη διατροφή των ανθρώπων στο αρχαίο λιμάνι της πόλης και για το αν οι κάτοικοι υπέφεραν ή πέθαιναν από ναυτικούς και ταξιδιώτες.

– Να μάθουν για τις ταφές των χαμηλών κοινωνικών τάξεων της αρχαίας Αθήνας.

Διαβάστε επίσης

Δε «φταίει» η Μύκονος: Η μπριζόλα Kobe κοστίζει 600 ευρώ το κιλό και προέρχεται από μοσχάρια που μεγαλώνουν με μασάζ και μπύρα

Zara: Η επιτυχία του καλοκαιριού που φοριέται σε κάθε γάμο και κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ

Διάσημος κομμωτής μεταμορφώνει κυρία με μακριά μαύρα μαλλιά σε πανέμορφη ξανθιά με καρέ

Advertisement