Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Νίκος Τζανάκης: «Αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, αλλα καπνίζουν και πίνουν χωρίς ενδοιασμό»

Νίκος Τζανάκης

Νίκος Τζανάκης: Στην εκπομπή “Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την αποκλιμάκωση της πανδημίας, αλλά και για τα όσα ακούγονται για το εμβόλιο AstraZeneca.

Νίκος Τζανάκης: Όσα δήλωσε στην εκπομπή

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα όσα ακούγονται για το εμβόλιο AstraZeneca, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά: «Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής τόνισε πως υπάρχει αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας και πως μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως.

«Όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κλπ όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα. Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300», εξήγησε στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού, υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης όμως. Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800 θα δούμε και ‘’τριάρια’’. Θα αρχίσουμε να μην βλέπουμε 3.000 (σ.σ.κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο».

Νίκος Τζανάκης: Εμβολιασμός στους νέους

Ο καθηγητής σχολίασε πως υπάρχει θετική ανταπόκριση στις ηλικίες 30 με 39 για τον εμβολιασμό. Όπως είπε, έχουν φρέσκα μυαλά στιγματίζοντας την «πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πολλές φορές με ευθύνη πολιτικών και άλλων αναρμόδιων κύκλων με εγκληματικές συνέπειες, καθότι κινδυνεύει να αναπροσαρμοστεί προς τα χειρότερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών χωρών. Αυτό είναι το μεγάλο κακό και το εγκληματικό, καθότι θα θρηνήσουμε θύματα σοβαρές νοσήσεις…»

Επισήμανε στη συνέχεια, πως οι πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Και προσθέτει με παραδείγματα από αρνητές. Συγκεκριμένα, είπε: «Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι παρότι αρχές Μαρτίου του προσφέρθηκε ο εμβολιασμός δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του, τι να του πεις εκείνη την ώρα, συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά… Του προσφέρθηκε το εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές χωρίς επιβάρυνση τους προσφέρθηκε οργανωμένα, και δυστυχώς δεν έστερξαν να το κάνουν, με επίχειρο ενάντια στην υγεία τους και την οικογένειά τους με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό».

Νίκος Τζανάκης: Εμβολιασμός σε εγκύους

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε στο εμβόλιο ό,τι μας συμβεί από εδώ και στο εξής. Πιθανώς συνδέεται με μια ας το πούμε σοβαρή επιπλοκή της τάξης των 4 ανά εκατ. πολλοί λένε από 1 στις 100.000 μέχρι 4 στο εκατ. Αυτό είναι ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Την ίδια στιγμή αυτοί που αρνούνται και δε θέλουν να το κάνουν για αυτή την πιθανότητα καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παράγοντες που θα επιφέρουν κακό στην υγεία τους. Γυναίκες που αρνούνται το εμβόλιο παίρνουν αντισυλληπτικά που συνδέονται σε ποσοστό μισό έως ένα της χιλίοις με θρομβώσεις. Επομένως θα πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική… Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες», τόνισε.

Νίκος Τζανάκης: «Θα συνεχίσουν τα sms;»

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα συνεχίσουν τα SMS, ο καθηγητής διερωτήθηκε δηκτικά «ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δε συμβαίνει».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News