o-fonikos-kaysonas-toy-amp-8217-87-1-300-oi-nekroi-atafoi-anthropoi-pantoy-kai-ptomata-se-vagonia-psygeia-toy-ose-84580
14:31

Ο φονικός καύσωνας του ’87: 1.300 οι νεκροί, άταφοι άνθρωποι παντού και πτώματα σε βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ

14:31
Newsroom

Ο φονικός καύσωνας του 1987 ήταν καταστροφικός για την Ελλάδα. Στις 22 Ιουλίου η θερμοκρασία ξεκίνησε να ανεβαίνει πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην Αθήνα το πρόβλημα εντάθηκε, λόγω του νέφους. Ήταν που για πρώτη φορά, ο δροσερός αέρας δεν ερχόταν, ούτε κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Η θερμοκρασία άγγιζε τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ο φονικός καύσωνας ήταν διαρκής. Περίπου για 8 ημέρες, η θερμοκρασία βρισκόταν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα νέα», το οποίο ανέφερε: «Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία».

Advertisement

Ωστόσο, και πάλι δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία. Αυτό, διότι τα άτομα που οδηγήθηκαν στο θάνατο, αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση ξεκίνησε να ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια. Οι γραμμές του ΟΣΕ στράβωσαν από τον φονικό καύσωνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μετακινήσεις των τρένων.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου σημειώθηκαν και άλλοι θάνατοι. Ωστόσο, δεν ήταν ανησυχητικός, ο αριθμός των θυμάτων. Πάντως, η διακοπή του νερού και του ρεύματος, έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της Ελλάδας. Δύο μέρες αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Η χώρα βρισκόταν πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Advertisement

Ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 300 και παρουσίαζε αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι θάλαμοι των νεκτροτομείων είχαν γεμίσει από νεκρούς και δεν είχαν επιπλέον χώρων. Τα γραφεία κηδειών δεν προλάβαιναν να πραγματοποιούν κηδείες και οι νεκροί έμεναν άταφοι για 24ωρα.

Advertisement

Επίσης, οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμη και σε ψυγεία των τρένων του ΟΣΕ. Μετά το πέρασμα και της έβδομης ημέρας, η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέφτει. Ωστόσο, ο απολογισμός ήταν τρομακτικός. Ο φονικός καύσωνας «θέρισε» την Ελλάδα, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 1.300. Μάλιστα, οι 1.115 βρισκόντουσαν στην Αττική.

Κάποιες πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.500, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανεπιβεβαίωτες. Πάντως, ο φονικός καύσωνας του 1987 αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες τρραγωδίες στην ιστορία της Ελλάδας.

Φονικός καύσωνας: Φωτογραφίες από δημοσιεύματα της εποχής

Advertisement

Advertisement