o-ilias-mamalakis-xekatharizei-i-pragmatiki-katagogi-toy-kokoretsioy-kai-allon-fagiton-17401
18:31

Ο Ηλίας Μαμαλάκης ξεκαθαρίζει: Η πραγματική καταγωγή του κοκορετσίου και άλλων φαγητών

18:31
Εύη Κουρίδου

Θέση πήρε ο Ηλίας Μαμαλάκης για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το ποια καταγωγή έχει το κοκορέτσι και αν είναι ελληνικό ή τουρκικό.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης φιλοξενήθηκε στο «Μεσημέρι και Κάτι» και έδωσε την απάντηση για την «πατρότητα» του εδέσματος.

Advertisement

«Το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας του σπληνάντερου και στο κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800. Το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση».

Δείτε το βίντεο

Advertisement

Advertisement

Ο Ηλίας Μαμαλάκης συνέχισε να εξηγεί πως «Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι χωρίς έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), τη ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς».

«Είναι πολύ μεγάλες διαφορές των δυο πιάτων.

Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόμοιες διενέξεις σημείωσε ο κ.Μαμαλάκης έγιναν και για το ιμάμ και για το τζατζίκι», συμπλήρωσε.

Advertisement

Η κυπριακή κουζίνα

Μιλώντας για την κυπριακή κουζίνα, ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια λέγοντας πως το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, ειδικά το κρέας, είναι μοναδικό.

Δεν έχω δει πουθενά στην Ελλάδα σούβλα όπως την κυπριακή και γιαούρτι. Θα πω όμως ότι κακοποιείτε πολύ το ψάρι!

Κληθείς να διαλέξει τρία προϊόντα της κυπριακής γαστρονομίας, είπε ότι στην κατηγορία των ποτών θα έβαζε οπωσδήποτε τη ζιβανία και τη μπίρα (την παλιά της ΚΕΟ ας πούμε).

Αναφορικά με το φαγητό θα έβαζε τη σούβλα, το ελιόψωμο, τα αμπελοπούλια.. έχω πολύ καιρό να φάω όμως, είπε ο γνωστός σεφ όταν του υποδείχθηκε ότι πλέον είναι παράνομα από την ΕΕ.

Advertisement

«Επίσης μου αρέσει πολύ το πλιγούρι όπως το φτιάχνετε. Εγώ προτιμώ την παραδοσιακή κουζίνα στην Κύπρο παρά την έντεχνη!», είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης κλείνοντας.