Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Ο ψηλός και ο κοντός: Οι ληστές των Ελληνικών τραπεζών που έγιναν σύνθημα στα γήπεδα και κατέληξαν στη φυλακή

Ο ληστής είναι ένα  επάγγελμα που στην εποχή μας καλά κρατεί. Ο επαγγελματίας  ληστής χρειάζεται και αυτός τον βασικό του εξοπλισμό όπως κάθε επαγγελματίας που θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Όμως, δεν αρκούν  μόνο το οργανωμένο σχέδιο, η μάσκα, ένα τζόκεϊ τα γυαλιά ηλίου και το πιστόλι.

Τα σύγχρονα όπλα του ληστή

Ο ληστής της εποχής μας πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος, αίλουρος και βέβαια να τα πηγαίνει καλά με την τεχνολογία, τα συστήματα ασφαλείς και τους συναγερμούς είτε αφορούν σε τράπεζες και ΑΤΜ, είτε σπίτια.

Το αχτύπητο δίδυμο του ψηλού και του κοντού που άφησαν εποχή στις ληστείες

Η σωματοκατασκευή τους δεν άφηνε περιθώρια να τους μπερδέψεις με άλλους συναδέλφους τους. Οι μαρτυρίες υπαλλήλων και πελατών που τους συνάντησαν ήταν ξεκάθαρες. «Ένας ψηλός κι ένας κοντός ήταν», έλεγαν όλοι, υποστηρίζοντας ότι το ύψος του ενός, εκείνου που έδειχνε να είναι το κυρίαρχο μέλος  έφτανε το 1.60, ενώ αυτό του συνεργού του, που ξεκάθαρα ήταν το… νούμερο 2, μπορεί και να ξεπερνούσε το 1.80.

O κοντός ληστής είχε ύψος 160 και ο ψηλός 1.80. Οι δύο τους αποτέλεσαν αχτύπητο δίδυμο και μαζί έκαναν 15 ληστείες σε τράπεζες ενώ η λεία τους έφτασε το αστρονομικό ποσό της εποχής που πλησίαζε τα 75 εκατομμύρια δραχμές.

Η στολή τους και ο τρόπος που έκαναν έφοδο στις τράπεζες

Οι ληστές είχαν πάντοτε το ίδιο στυλ αμφίεσης. Ήταν δε εφοδιασμένοι με δύο 45άρια, καπέλο, γυαλιά ηλίου και… δύο παπάκια, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διαφυγή τους.

Ο ψηλός ήταν αυτός που έκλεβε την παράσταση

Πάντα πρώτος έμπαινε ο ψηλός, που λόγω ύψους δημιουργούσε… καλύτερη εντύπωση και πίσω του ακολουθούσε ο κοντός, ο οποίος έδινε κοφτές εντολές προκειμένου να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι υπάλληλοι να αντιδρούν γρήγορα.

Το καρφί και η σύλληψή τους

Την εποχή της δράσης τους οι κάμερες ασφαλείας είχαν μόλις ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους.Έτσι πήγαν κυριολεκτικά καρφωτοί καθώς η επικήρυξή τους (οι πρώτοι ληστές για τους οποίους δόθηκε ποτέ αμοιβή) με 30.000.000 δραχμές είχε παίξει τον ρόλο της για να «κελαηδήσει» ο άνθρωπός -“κλειδί”.

Το δίδυμο στην τσιμπίδα του νόμου

Η αστυνομία συνέλαβε πρώτα τον κοντό. ο οποίος μετά από ανάκριση έσπασε και ομολόγησε τη δράση του και το συνεργό του.

Who is Who

Ο κοντός λεγόταν Φλώρος Θόδωρος Βασιλακάκης. Ήταν 46 χρονών, είχε ύψος 1.60. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και στο παρελθόν διέθετε δική του επιχείρηση με έπιπλα. Ο ψηλός ήταν 24 ετών. Ονομαζόταν Μάριος Χατζής ήταν άνεργος και σύμφωνα με όσα είπε στην απολογία του ο συνεργός του, στην αρχή είχε ενδοιασμούς για την δράση τους.

Ο εγκέφαλος της δράσης ήταν ο κοντός

Ο Φλώρος πήρε πάνω του όλη την ευθύνη ενώ είχε δηλώσει πως ο σκοπός τους ήταν αποκλειστικά οι ληστείες και όχι να υπάρξουν θύματα.

Η δικαστική απόφαση

Το δικαστήριο δεν έκανε διακρίσεις και οι δύο ήκτισαν κανονικά την ποινή τους χωρίς ελαφρυντικά.

Το δίδυμο που έγινε σύνθημα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού

Ως… δίδυμο συνέχισε για λίγο να υφίσταται, αλλά σαν… σύνθημα! Ένα από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά μετά τη σύλληψή τους και αφορούσε τον κοντό ήταν πως στα νιάτα του είχε περάσει ένα φεγγάρι ως ποδοσφαιριστής στους πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού. Οι ποιητές της εξέδρας δεν άργησαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πληροφορία προκειμένου να σκαρώσουν ένα σύνθημα που -ως συνήθως- κατέληγε να βρίζει τον αιώνιο αντίπαλο.

«Και ο ψηλός και ο κοντός

ΠΑΟ ολέ ολέ

Ήταν Παναθηναϊκός

ΠΑΟ ολέ ολέ

Τι κι αν τους κλείσαν φυλακή

ΠΑΟ ολέ ολέ

μπιπ μπιπ Ολυμπιακοί»…

Αφού για πολύ καιρό, ακόμη κι όταν το θέμα δεν ήταν πια ήταν στην επικαιρότητα, το τραγουδάκι ακούστηκε κατά κόρον, οι οργανωμένοι έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές, προχωρώντας σε νέες διασκευές.

Παράδοξο ή μη έμειναν στην ιστορία ….

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News