o-tolmiros-kapetanios-poy-anakalypse-to-nayagio-ton-antikythiron-alla-pethane-paralytos-kai-chreokopimenos-66974
17:52

Ο τολμηρός καπετάνιος που ανακάλυψε το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», αλλά πέθανε παράλυτος και χρεοκοπημένος

17:52
Newsroom

Ο Συμιακός καπετάνιος Δημήτρης Κοντός ανακάλυψε με το πλήρωμα του το περίφημο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στην περιοχή «Πινακάκια». Η πρώτη ανέλκυση του ναυαγίου έγινε την περίοδο 1900-1901. Ήταν η πρώτη μεγάλη ενάλια έρευνα. Την επιχείρηση καθοδήγησε ο καπετάνιος Δημήτρης Κοντός. Επίσης, το πλήρωμα του ανέσυρε στην επιφάνεια, ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα. Φυσικά, όλα έγιναν και με τη συνδρομή των πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.

Advertisement

Τη Μεγάλη Τρίτη 4 Απριλίου, ο Δημήτρης Κοντός βρήκε το ναυάγιο. Στην συνέχεια έβαλε σημάδια στη θέση του και συνέχισε το ταξίδι του. Μετά από έξι μήνες, συζήτησε, με τους δημογέροντες του νησιού και αποφάσισε να ενημερώσει την Ελληνική κυβέρνηση.

Advertisement

Στις 7 Νοεμβρίου 1900, η απάντηση ήταν άµεση και θετική. Μάλιστα, υπογραφόταν από τον Υπουργό Σπυρίδωνα Στάη. Ο Υπουργός ενηµέρωσε τον καπετάνιο ότι το κράτος ήταν πρόθυµο να συνδράµει µε την αποστολή πολεµικού πλοίου και µε οποιοδήποτε άλλο µέσο προκειµένου να ανελκυθούν από τον πυθµένα τα αρχαία αγάλµατα.

Advertisement

Στις 8 Ιανουαρίου 1901, σε τηλεγράφημα αναγγέλθηκε η ανέλκυση του «Έφηβου των Αντικυθήρων». Οι Έφοροι Αρχαιοτήτων είχαν µεταβεί στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες του Δημήτρη Κοντού και των δυτών. Όλα τα αντικείμενα που ανασύρονταν από το βυθό, συντάσσoνταν σε κατάλογο και αποστέλλονταν στο υπουργείο.

Advertisement

Δημήτρης Κοντός: Η απόφαση για αποζημίωση του καπετάνιου

Στις 26 Φεβρουαρίου 1901, ο Αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας γνωστοποίησε προς το υπουργείο την διάθεση να καταβάλει 500 δραχμές σε καθένα από τους επτά δύτες. Οι οικονομικές οφειλές προς τους δύτες τακτοποιήθηκαν σύντομα.

Δημήτρης Κοντός: Το απελπισμένο γράμμα στον πρωθυπουργό για βοήθεια

Στις 24 Μαΐου 1914, ο καπετάνιος συντάσσει μια επιστολή και την αποστέλλει στο Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο. Σε αυτή ανέφερε πως είχε ζημιωθεί 14.500 χρυσές δραχμές.

Ήταν τόσα πολλά τα έξοδα της ανέλκυσης, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να ανακάμψει ξανά οικονομικά, ο Δημήτρης Κοντός. Επίσης, όταν επέστρεψε στο επάγγελμα του σπογγαλιέως, κατά τη διάρκεια κατάδυσης με σκάφανδρο υπέστη παράλυση. Η απάντηση ήλθε μετά από 6 μήνες. Στις 29 Δεκεμβρίου 1914, έγγραφο ανέφερε πως δεν ήταν δυνατόν να προσφέρει συμπληρωματική αποζημίωση

Advertisement

Καμία αρχαιολογική ανακάλυψη δεν θα είχε συμβεί, χωρίς τον καπετάνιο Δημήτριο Κοντό, το πλήρωμά του και τους δύτες του. Ο θησαυρός των Αντικυθήρων θα βρισκόταν ακόμη στο βυθό της θάλασσας. Όλοι διακινδύνευσαν τις ζωές τους, στην πρώτη προσπάθεια να διασώσουν αντικείμενα από ένα βυθισμένο πλοίο. Μια τολμηρή περιπέτεια από την οποία δεν επέστρεψαν όλοι.