ochi-i-iera-synodos-den-anakoinose-pos-oi-anemvoliastoi-pistoi-kai-iereis-prepei-na-emvoliastoyn-i-na-kanoyn-rapid-test-14564
16:11

Όχι, Η Ιερά Σύνοδος δεν ανακοίνωσε πως οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς πρέπει να εμβολιαστούν ή να κάνουν rapid τεστ

16:11
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ ανακοίνωσε πως η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών σε ιερούς ναούς θα γίνεται μόνο με rapid ή PCR τεστ

Αναθεώρηση άρθρου στις 5 – Νοεμβρίου – 2021:

Advertisement

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο «Η Εκκλησία ξεκαθαρίζει την θέση της: Οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς να εμβολιαστούν αλλιώς θα κάνουν τεστ», στις 4 Νοεμβρίου 2021. 

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 5 – Νοεμβρίου – 2021 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Η Εκκλησία ξεκαθαρίζει την θέση της: Οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς να εμβολιαστούν αλλιώς θα κάνουν τεστ», είναι αναληθές.

Advertisement

Ο τίτλος μας άλλαξε σε – «Όχι, Η Ιερά Σύνοδος δεν ανακοίνωσε πως οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς πρέπει να εμβολιαστούν ή να κάνουν rapid τεστ». 

Advertisement

Με αφορμή την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ύστερα από παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς με την προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο ή έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Ως εκ τούτου, αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας δούμε τι ισχύει.

Τι ισχύει

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων της COVID-19 σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Τα εν λόγω μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Advertisement

Ισχυρισμός

Η Ιερά Σύνοδος, μέσω της εγκυκλίου που κοινοποίησε, καθιστά σαφές πως οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς εφόσον έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid τεστ για την COVID-19.

Συμπέρασμα

Advertisement

Όπως προκύπτει από την επίμαχη εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει αλλά δεν επιβάλλει στους ανεμβολίαστους πιστούς να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους προτού εισέλθουν στον ιερό ναό.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

Ενώ, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους λατρείας, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως. Εννοούμε είτε rapid test, ή τεστ PCR.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στους ιερούς ναούς δεν προϋποθέτει την διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε χώρους λατρείας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Κατόπιν συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την 3η Νοεμβρίου, κοινοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας σχετική εγκύκλιος με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Χαρακτηριστικά, η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως η επίσκεψη των πιστών στους ιερούς ναούς θα πρέπει να γίνεται με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει – “πρoτρέπουσα πατρικώς” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο – τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους προτού εισέλθουν στην εκκλησία.

Αναλυτικά το σημείωμα της ΙΣ:

Πρός

τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί

τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 3ης μηνός Νοεμβρίου ἐ.ἔ., καί ἐξ ἀφορμῆς τῆς ἐξάρσεως τῶν κρουσμάτων τοῦ κορωνοϊοῦ, γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς, ἀπεφάσισεν ὅπως, εἰς ἐπίμετρον τῶν σχετικῶν Ἐγκυκλίων Αὐτῆς, ἀπευθύνῃ ὑμῖν ἔκκλησιν, καί δι’ ὑμῶν παντί τῷ Κλήρῳ καί εὐλαβεῖ λαῷ, ὥστε κατά τήν προσέλευσιν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς νά τηρῶνται ἐπακριβῶς ἅπαντα τά μέτρα προστασίας διά τήν ἀποφυγήν ἐξαπλώσεως τοῦ κορωνοϊοῦ, προτρέπουσα δέ ὑμῖν πατρικῶς διά τήν πραγματοποίησιν, ἐλευθέρως καί ἀβιάστως, τοῦ ὑποδεδειγμένου ὑπό τῆς ἰατρικῆς κοινότητος ὡς οὐσιαστικοῦ μέτρου προστασίας κατά τῆς πανδημίας ἐμβολιασμοῦ, ὡς καί τήν διενέργειαν, ὑπό τῶν μή ἐμβολιασθέντων εἰσέτι, διαγνωστικῶν ἐλέγχων (rapid test ἤ μοριακοῦ).

Ὡσαύτως, ὑπενθυμίζομεν τήν ὑποχρέωσιν διενεργείας, ἰδίᾳ δαπάνῃ, δύο διαγνωστικῶν ἐλέγχων (rapid test ἤ μοριακοῦ) ἑβδομαδιαίως, ὑπό πάντων τῶν διακονούντων ἐν τοῖς Ἱεροῖς Ναοῖς (Κληρικῶν, Ἱεροψαλτῶν, Νεωκόρων κ.λπ. ἐργαζομένων), οἵτινες δέν ἔχουν προβῆ εἰς ἐμβολιασμόν κατά τοῦ κορωνοϊοῦ, ὡς καί ὑποβολῆς τῶν ἀποτελεσμάτων αὐτῶν τῇ οἰκείᾳ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀρχῇ, ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς τηρήσεως τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων.

Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου

Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

Ὁ Ὠρεῶν Φιλόθεος

Επομένως, και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικών διαγνωστικών τεστ αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των χώρων λατρείας και όχι τους πιστούς.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η Ιερά Σύνοδος ουδέποτε έθεσε την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για την COVID-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στους ιερούς ναούς. 

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Συνόδου, υπάρχει σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr

Εγκύκλιο εξέδωσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος, με την οποία καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Παράλληλα, προτρέπει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο test την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος των τεστ θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας και ύστερα από αυτά που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως κι έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ.

Σημειώνεται ότι, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr