ochi-sti-prosfygopoyla-koykla-eipan-ta-meteora-eimaste-thriskeytikos-proorismos-leei-o-dimarchos-41818
11:15

«Όχι» στη προσφυγοπούλα κούκλα είπαν τα Μετέωρα: «Είμαστε θρησκευτικός προορισμός», λέει ο δήμαρχος

11:15
Newsroom

Πανευρωπαϊκή περιοδεία για την κούκλα Αμάλ που θα περάσει από 70 πόλεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς τα εκτοπισμένα παιδιά. «Πόρτα έριξε» ο δήμος Μετεώρων στο καλλιτεχνικό δρώμενο της «Μικρής Αμάλ», της κούκλας-μαριονέτας, η οποία περνάει από 70 πόλεις της Ευρώπης και επρόκειτο να περάσει και από την περιοχή των Μετεώρων στις 29/8.

Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας 23/8, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο “The Walk” (μαριονέτα Αμάλ) -άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 ΌΧΙ και 5 ΝΑΙ.

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μετεώρων για την Αμάλ από το 1:41:40 και έπειτα:

Ποια είναι η Αμάλ;

Η Αμάλ είναι μία κούκλα 3,5 μέτρων, μιας νεαρής προσφυγοπούλας, δημιουργία της διακεκριμένης ομάδας Handspring Puppet Company. Αντιπροσωπεύοντας όλα τα εκτοπισμένα παιδιά του κόσμου, πολλά από τα οποία ζουν μακριά από τις οικογένειες τους, η Μικρή Αμάλ θα ταξιδέψει περισσότερα από 8.000 χλμ, μεταφέροντας το κατεπείγον μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε». Η «μικρή Αμάλ» μπορεί να διανύσει 8.000 χλμ. και να περάσει από 70 πόλεις μέχρι τον τελικό της προορισμό ανάμεσά τους και τα γειτονικά, στην Καλαμπάκα, Τρίκαλα αλλά η μόνη αντίσταση που συνάντησε μέχρι στιγμής ήταν το στοπ του δήμου Μετεώρων.

Αιτία ο κορωνοϊός;

Ο «σοβαρότερος» -όπως αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του δήμου- λόγος για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση ήταν η πανδημία. Σύμφωνα με τον δήμο Μετεώρων θα αποτελούσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού. Αντίθετα η μεγαλύτερη ένσταση που φάνηκε να υπάρχει ήταν η «προέλευση» της Αμάλ και οι «πραγματικές προθέσεις» των διοργανωτών.

Οι «φωνές», οι οποίες αντιδρούν, κάνουν λόγο για «μουσουλμάνα κούκλα» και για «ισλαμικό ομοίωμα» που ούτε λίγο ούτε πολύ λειτουργεί ως «δόλωμα» των ΜΚΟ με σκοτεινά κίνητρα(!). Η αρχική αντίδραση της τοπικής αρχής ήταν ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη αίτηση από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, γεγονός που δεν την συνιστούσε άκυρη καθώς χρειαζόταν άδειες από φορείς της περιοχής.

Στην επίσημη αίτηση δε, που εστάλη στον δήμο Μετεώρων από την POLYPLANITY Productions την διοργανώτρια εταιρία, αναφέρεται πως υπάρχει σχετική άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

«Είμαστε θρησκευτικός προορισμός», λέει ο δήμαρχος Μετεώρων

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις, επανέλαβε την αρχική τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.  «Ανησύχησα όταν έμαθα από τα τοπικά μέσα για τον ερχομό της Αμάλ, γιατί ένα ομοίωμα μουσουλμάνας κόρης έρχεται στην περιοχή μας. Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα».

Ενώ πρόσθεσε πως: «Ο δήμαρχος πρέπει να προσέχει την υγεία των δημοτών του και η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση». Ξεκάθαρος ήταν όμως ο κ. Αλέκος στο ότι «ο ίδιος, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και η πολίτες της Καλαμπάκας δεν είναι ρατσιστές και μισαλλόδοξοι όπως χαρακτηρίστηκαν από μέσα ενημέρωσης και τοπικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες όταν πήρε δημοσιότητα το θέμα».

Σε ερώτηση για την άποψη μέρους της τοπικής κοινωνίας αλλά και μελών του δημοτικού συμβουλίου ότι η κούκλα Αμάλ είναι ένα είδος… «δούρειου ίππου» και ότι πίσω της κρύβονται υπόγεια συμφέροντα ΜΚΟ, ο δήμαρχος είπε πως είναι ενήμερος για τις συγκεκριμένες απόψεις, αλλά δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.

Η τοποθεσία του δρώμενου

Το καλλιτεχνικό αυτό δρώμενο θα πραγματοποιούνταν στην περιοχή Μεσοχώρι του χωριού Καστρακίου. Πρόκειται για το παλαιό χωριό που βρίσκεται εντός οικισμού. Σχετικά με αυτό, υπήρξε μάλιστα μια συσχέτιση της διαδρομής της κούκλας με μονές που βρίσκονται στην περιοχή εκτός όμως οικισμού. Σε ερώτηση πως σχετίζονται αυτά τα δύο σημεία και η απαγόρευση που εξέδωσε η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων σε επιστολή του στο δήμαρχο, δεν υπήρξε απάντηση από την πλευρά του δημάρχου.