sokarismenoi-chiliades-astheneis-odontiatros-den-aposteirone-ta-ergaleia-amp-8220-kante-exetaseis-gia-ipatitida-amp-038-aids-amp-8221-212369
17:01

Σοκαρισμένοι χιλιάδες ασθενείς: Οδοντίατρος δεν αποστείρωνε τα εργαλεία -“Κάντε εξετάσεις για ηπατίτιδα & AΙDS”

17:01
Φώτης Γαλανόπουλος

Ένας οδοντίατρος στο Χερβούργο τέθηκε σε διαθεσιμότητα για σοβαρό παράπτωμα που αφορά τους κανόνες αποστείρωσης

Οδοντίατρος στη Γαλλία δεν αποστεiρωνε τα εργαλεiα του

Η αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου μόλυνσης, λέει ο Christophe Lambert, φαρμακοποιός και επίτιμος πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας για την Επιστήμη της Αποστείρωσης (SF2S).

Advertisement

Η αποτυχία αποστείρωσης του εξοπλισμού ενός οδοντιάτρου στο Χερβούργο, στο διαμέρισμα Manche, είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθούν πάνω από χίλια άτομα. Οι ασθενείς αυτοί εκτίθενται σε χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης της ηπατίτιδας Β και C, καθώς και του ιού HIV. Τον περασμένο Οκτώβριο, 5.000 ασθενείς του νοσοκομείου Tarbes-Lourdes στην περιφέρεια Hautes-Pyrénées κλήθηκαν επίσης να υποβληθούν σε έλεγχο μετά από σφάλμα οδοντιατρικής αποστείρωσης. “Όταν τα μέτρα επανεπεξεργασίας και οι πρακτικές υγιεινής που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας συμμορφώνονται με τις συστάσεις, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αποφευχθεί πλήρως”, λέει ο Christophe Lambert, φαρμακοποιός υπεύθυνος για την κεντρική αποστείρωση στο νοσοκομείο Chambéry στη Savoie και επίτιμος πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Επιστημονικής Αποστείρωσης (SF2S). Το franceinfo συνομιλεί μαζί του για τη σημασία της αποστείρωσης του ιατρικού εξοπλισμού για την πρόληψη της μόλυνσης.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο εν λόγω οδοντιατρείο στο Χερβούργο, η ARS κατέγραψε “πολλές σοβαρές παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης”. Και 1000 και πλέον πελάτες uποβάλλονται σε τεστ ηπατiτιδας και AΙDS

Advertisement

Η ARS δεν διευκρινίζει τη φύση αυτών των «παραλείψεων», αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Presse de la Manche, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν στο οδοντιατρείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν ήταν όπως θα έπρεπε αποστειρωμένος.

Η αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού

Στη Γαλλία προβλέπεται η επανεπεξεργασία επαναχρησιμοποιούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δηλαδή η αποστείρωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Το διάταγμα της 22ας Ιουνίου 2001 ορίζει την “ορθή νοσοκομειακή φαρμακευτική πρακτική” και “ισχύει για όλα τα ιδρύματα υγείας, είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά”, εξηγεί ο Christophe Lambert. Οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να ανατρέξουν στον οδηγό για την ορθή πρακτική αποστείρωσης που δημοσίευσε ο SF2S. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας”, τονίζει ο Christophe Lambert. Αν τα κείμενα αυτά τηρούνται σχολαστικά, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται σημαντικά, ακόμη και αν δεν υπάρχει ποτέ πλήρης απουσία κινδύνου”.

Advertisement

Αποστείρωση με ατμό για τουλάχιστον 18 λεπτά

Τα λεγόμενα “επεμβατικά” ή “κρίσιμα” ιατροτεχνολογικά προϊόντα υπόκεινται σε αποστείρωση. Πρόκειται για κάθε ιατρικό όργανο ή εξοπλισμό που “διεισδύει σε μια κοιλότητα που δεν είναι αποστειρωμένη, όπως το στόμα, ή που δημιουργεί τομή, δηλαδή διαπερνά το δέρμα”, εξηγεί ο Christophe Lambert. Στον οδοντίατρο, για παράδειγμα, “ο καθρέφτης, το τρυπάνι και ο καθετήρας θα πρέπει να αποστειρωθούν μεταξύ δύο ασθενών”.

“Ο εξοπλισμός μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστεί όλα τα στάδια επανεπεξεργασίας”, συνεχίζει ο Christophe Lambert. Τα στάδια αυτά είναι κατ’ αρχάς “η προεπεξεργασία, η οποία εμποδίζει την αποξήρανση ρύπων όπως το αίμα ή η βλέννα πάνω στα εργαλεία”. Στη συνέχεια, τα εργαλεία πλένονται, “είτε με το χέρι είτε σε ένα είδος πλυντηρίου που ονομάζεται “πλυντήριο-απολυμαντήριο”. Αφού πλυθούν τα εργαλεία, τοποθετούνται σε συσκευασία και αποστειρώνονται με ατμό στους 134 βαθμούς για τουλάχιστον 18 λεπτά, που είναι οι υποχρεωτικές παράμετροι στη Γαλλία”. Στη συνέχεια ο εξοπλισμός αποθηκεύεται στην αποστειρωμένη συσκευασία του μέχρι την επόμενη χρήση του.+

Ο κίνδυνος “διασταυρούμενης μόλυνσης” εάν η αποστείρωση είναι ανεπαρκής

Η πρόκληση της σωστής αποστείρωσης του ιατρικού εξοπλισμού είναι κυρίως η αποφυγή της λεγόμενης “διασταυρούμενης μόλυνσης”, δηλαδή η αποτροπή της ακούσιας μεταφοράς μικροβίων από τον ασθενή Α στον ασθενή Β. Αυτοί οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι συγκεκριμένοι ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης”, τονίζει ο Christophe Lambert. Στην οδοντιατρική περίθαλψη, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β είναι κυρίαρχος. Γι’ αυτό οι ασθενείς του οδοντιάτρου του Χερβούργου πρέπει να ελέγχονται ιδιαίτερα για την ασθένεια αυτή.

Εμφανίζονται επίσης λοιμώξεις που προκαλούνται στο νοσοκομείο. Οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι διαφορετικοί ανάλογα με το αν πρόκειται για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, γυναικολογική επέμβαση ή επέμβαση καταρράκτη”, εξηγεί ο Christophe Lambert. “Όταν γίνεται αντικατάσταση ισχίου, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από σταφυλόκοκκο, ο οποίος θα αναπτυχθεί στην πρόθεση.

Advertisement

Ελλιπής παρακολούθηση των στειρώσεων στη Γαλλία

Στα νοσοκομεία, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις παρακολουθούνται καλά, σύμφωνα με τον Christophe Lambert. Αλλά για τους ιδιώτες ιατρούς, “η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη”, λέει ο φαρμακοποιός. Σε περίπτωση μόλυνσης, ο ασθενής μπορεί να παραπέμψει το θέμα στον περιφερειακό οργανισμό υγείας (ARS), ο οποίος διαθέτει τμήματα επιθεώρησης που ελέγχουν τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. Η ARS διενεργεί επίσης τυχαίους ελέγχους. Αλλά “υπάρχουν πολύ λίγοι τέτοιοι στη Γαλλία, σε σύγκριση με την Ελβετία, για παράδειγμα”, τονίζει ο Christophe Lambert, “όπου όλα τα οδοντιατρεία ελέγχονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες”.

Μετά από έλεγχο της ARS Normandie, ο οδοντίατρος που ασκούσε το επάγγελμα στο Χερβούργο έπαυσε το δικαίωμά του να ασκεί το επάγγελμα και περισσότεροι από 1.100 ασθενείς του ιατρείου του ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C καθώς και για HIV.