Enimerotiko.gr
Ελλάδα Κύριες ειδήσεις

Ολικό lockdown: Τι περιμένει η κυβέρνηση για να πάρει πιο σκληρά μέτρα – Πάμε για απαγόρευση πριν τις 21:00

Lockdown: Η χθεσινή αύξηση στα κρούσματα σήμανε «κόκκινο» συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς. Η ανησυχία στην κοινωνία είναι επίσης έκδηλη. Αυτό, διότι βλέπει πως η εξάπλωση από τον COVID-19 έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πως πλέον είναι πολύ πιθανό να έχουμε αυστηροποίηση του lockdown που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ενδεχομένως να σημάνει πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα πάει νωρίτερα από τις 21:00 που είναι αυτή τη στιγμή.

Lockdown: Κρούσματα και εισαγωγές

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε πως τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην χώρα έφτασαν τα 1.261. Πλέον το επόμενο 48ωρο είναι πολύ κρίσιμο. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως θα υπάρξει νέα αύξηση σήμερα και φτάσουμε μέχρι και αύριο τα 1.500, ίσως και παραπάνω, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα πως στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής οι επιτροπή των ειδικών θα προτείνει αυστηροποίηση των μέτρων.

Το πόσο αυστηρά θα είναι αυτά, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει ακόμα. Μπορεί να πάμε σε κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων. Μπορεί να πάμε ακόμα και σε αυστηρό lockdown, με την χώρα να βάζει καθολικό λουκέτο ξανά.

Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση στη ζυγαριά για να ληφθεί η απόφαση, θα μπει και το κομμάτι της οικονομίας. Αυτό, διότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν.

Lockdown: Σκληρά κάθετα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές

Κάθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αυτό θα γίνει, αν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Αυτό ισχυρίζονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτοί παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία από χθες μέχρι και την επόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Εάν δηλαδή σήμερα και αύριο τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία πάνω από τα 1500-1700 κρούσματα. Τότε, δεν αποκλείεται να πάμε σε σκληρότερο lockdown. Αυτό, διότι το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως η κατάσταση ξεφύγει και φτάσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου .

Ο δείκτης μεταδοτικότητας και ο προβληματισμός της κυβέρνησης:

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και αρκετό καιρό.

Φυσικά το θέμα των μεταλλάξεων του ιού, τόσο του Βρετανικού, όσο και του Νοτιοαφρικανικού τύπου, προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν πειστικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περνούν απαρατήρητες οι δηλώσεις των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες στα μέσα Μαρτίου μπορεί τα κρούσματα να έχουμε φτάσει και τα 2000 την ημέρα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

Lockdown: Οι δηλώσεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη – Τι θα γίνει, με τα σχολεία

Ο καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον οποίο αποδίδεται και η δήλωση για τα 2000 κρούσματα τάχθηκε υπέρ ενός σκληρού lockdown πρίν η κατάσταση πάρει ανεξέλεγκτη τροπή: «Αν κάνουμε ένα σκληρό lockdown, ένα πραγματικό lockdown 3 εβδομάδων, έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν ότι πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα ανάσχεσης -θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαστικό να μιλάμε πάντα με τη λογική του lockdown ή των περιορισμών τα οποία προφανώς είναι χρήσιμα για να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο- να πάρουμε μέτρα στην κατεύθυνση που εδώ και καιρό συζητάμε όπως για παράδειγμα να διευρύνουμε την τηλεργασία, να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα απολυμάνσεις στα λεωφορεία, στο μετρό».

Σε ότι αφορά τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να κλείσουν τελευταία στην περίπτωση που ληφθούν πιο σκληρά μέτρα. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για το λιανεμπόριο αφού φαίνεται να συζητείται ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο από την τηλεόραση του «Star» και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News