patra-ti-akrivos-einai-i-oysia-troponini-poy-legetai-oti-vrethike-sta-ypsi-stin-9chroni-tzortzina-56911
12:04

Πάτρα: Τι ακριβώς είναι η ουσία Τροπονίνη που λέγεται ότι βρέθηκε στα ύψη στην 9χρονη Τζωρτζίνα

12:04
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Στην τελική ευθεία για τη λύση του μυστηρίου των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα βρίσκονται οι αρχές, με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας να αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, μια ένδειξη από τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», δείχνει μία ουσία η οποία βρίσκεται στα ύψη.

Advertisement

Πρόκειται για την ένδειξη «τροπονίνη», ουσία της καρδιάς, που έπρεπε να ήταν έως 15 και εμφανίζεται στο…485!

Τι είναι η ουσία τροπονίνη που λέγεται ότι βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύες.

Advertisement

Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.

Advertisement

Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης. Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός.

Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθούν οι καρδιακές τροπονίνες

Οι καρδιακές τροπονίνες μποροεί να αυξηθούν σε:

Advertisement

  • Χρήση καρδιοτοξικών φαρμάκων (χημειοθεραπεία, αλκοόλη).
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Δερματομυοσίτιδα.
  • Νεφρική νόσο.
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου (σε ποσοστό 20-40% των ασθενών με στηθάγχη και με ελάχιστημυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς ανάσπαση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ενδεικτική μυοκαρδιακής βλάβης, παρατηρείται αύξηση της τροπονίνης).
  • Μυοκαρδίτιδα.
  • Περικαρδίτιδα.
  • Πολυμυοσίτιδα.
  • Πνευμονική εμβολή.

«Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο», εξήγησε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο Star.

«Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

Advertisement