pigainan-gia-chares-tha-kanoyn-kideia-nekro-neogennito-vrefos-den-ypirche-meso-gia-ti-metafora-tis-miteras-toy-145284
15:36

Πήγαιναν για χαρές, θα κάνουν κηδεία: Νεκρό νεογέννητο βρέφος, δεν υπήρχε μέσο για τη μεταφορά της μητέρας του

15:36
Δανάη Σολανάκη

Σοκάρει η καταγγελία από την Κέρκυρα, με την 28χρονη έγκυο που δε μπορούσε να μεταφερθεί στην Αθήνα και μετά από ακατάσχετη αιμορραγία απέβαλε.

Οι γιατροί έκαναν αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσουν την ίδια και το βρέφος. Επί δυόμιση ώρες αναζητούσαν πτητικό μέσο για την μεταφορά της. Οι συγγενείς της 28χρονης επεσήμαναν πως γιατροί και νοσηλευτές έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να σώσουν και τους δύο. Οι γιατροί εκτίμησαν πως η 28χρονη θα έπρεπε λόγω της κατάστασής της να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας απάντησε, όπως υποστηρίζουν, πως δεν υπάρχει διαθέσιμο εναέριο μέσο.

Advertisement

ΕΚΑΒ: Προκαταρκτική έρευνα για διακομιδή εγκύου που δεν πραγματοποιήθηκε

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν επακριβώς και με λεπτομέρειες όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με το αναφερόμενο αίτημα γιατρού- μαιευτήρα του Νοσοκομείου Κερκύρας για αεροδιακομιδή εγκύου από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας σε νοσοκομείο της Αττικής, αεροδιακομιδή η οποία ουδέποτε διενεργήθηκε, θα διατάξει άμεσα ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Advertisement

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για την 28χρονη μητέρα

Ανακοίνωση για το περιστατικό του βρέφους που γεννήθηκε νεκρό έδωσε το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Advertisement

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Στις 25/04/2023 και ώρα περίπου 18.00 προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γυναίκα 28 ετών ευρισκόμενη στην 28η εβδομάδα της κύησης, για αναφερόμενο πόνο. Η γυναίκα παρακολουθείτο από ιδιώτη ιατρό γυναικολόγο, ο οποίος σύστησε την μετάβασή της στο Νοσοκομείο. Η γυναίκα αντιμετωπίστηκε άμεσα από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο του Νοσοκομείου. Έγινε ο κλινικοεργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και συστήθηκε να παραμείνει για παρακολούθηση.

Επειδή, η 28χρονη γυναίκα παρουσίασε ήπια αιμορραγία, ο εφημερεύων ιατρός ζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μαζί με άλλη επίτοκο με δίδυμη κύηση, που ήδη είχε προγραμματιστεί να διακομιστεί. Αμφότερες λόγω του κινδύνου εξέλιξης εξαιρετικά πρόωρου τοκετού. Τέθηκε σε ετοιμότητα η εφημερεύουσα Παιδίατρος διότι σε περίπτωση αλλαγής της κλινικής τους εικόνας θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική στο νοσοκομείο μας.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της διακομιδής η μία εκ των δύο γυναικών εμφάνισε κολπική αιμορραγία οπότε και το πλάνο αντιμετώπισης άλλαξε. Θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική τομή προκειμένου να διασφαλισθεί η ζωή της γυναίκας και να μειωθούν οι πιθανότητες ενδομήτριου θανάτου του κυήματος».

Advertisement

Η επείγουσα καισαρική και οι προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Κέρκυρας

«Η 28χρονη μητέρα ενημερώθηκε από τους εφημερεύοντες ότι πρέπει να γίνει επείγουσα καισαρική σε μια εξαιρετικά πρόωρη ηλικία κύησης και για τους κινδύνους, που υπήρχαν, και τις ιδιαιτερότητες ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου με νησιωτικό χαρακτήρα.

Πριν την διενέργεια της καισαρικής τομής η εφημερεύουσα παιδίατρος λόγω της εξαιρετικής προωρότητας τέθηκε σε ετοιμότητα μηχανισμός επικείμενης διακομιδής εφόσον βέβαια η κλινική κατάσταση του νεογνού θα επέτρεπε την όποια μετακίνηση.

Στις 8:20 μ.μ. γεννήθηκε άρρεν νεογνό εξαιρετικά πρόωρο με χαμηλό βάρος γέννησης και σε πολύ βαριά κλινική κατάσταση που δεν επέτρεπε την οποιαδήποτε μετακίνηση.

Επί δυο ώρες οι παιδίατροι του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον εφημερεύοντα αναισθησιολόγο έκαναν εντατική ΚΑΡΠΑ με ταυτόχρονη συνδρομή νεογνολόγου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», όπου και είχε γίνει η αποδοχή του περιστατικού σε περίπτωση μετακίνησης.

Το νεογνό στις 10:20 μ.μ. απεβίωσε μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών.

Advertisement

Καθίσταται σαφές ότι σε κάθε σοβαρό περιστατικό πριν την μεταφορά του σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο απαιτείται να γίνεται πλήρης εκτίμηση και σταθεροποίηση προκειμένου να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ζωή του κάτι που στην περίπτωση της μητέρας αποδείχθηκε σωτήριο μια και η μητέρα με την εμφάνιση της κολπικής αιμορραγίας αντιμετωπίσθηκε σε μια δομημένη γυναικολογική κλινική και δεν βρέθηκε σε συνθήκες εναέριες ή μέσα σε ένα ασθενοφόρο.

Το ΓΝ Κέρκυρας έκανε τα πάντα για να σωθεί και η μητέρα και το νεογνό. Κατάφερε να σωθεί η μητέρα.

Το Νοσοκομείο διαθέτει ιατρικό και λοιπό προσωπικό υψηλής επιστημοσύνης και όλα τα μέσα που απαιτούνται για την παροχή της φροντίδας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι. Δεν καταγράφονται ελλείψεις σε πόρους.

Η Διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας λαμβάνει αποφάσεις και διοικεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ουδεμία ανομία επικρατεί».