Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Πιο «τσουχτερές» από ποτέ οι τιμές για το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Απλησίαστες μοιάζουν πολλές από τις τιμές των αγαθών, τα οποία διαχρονικά βρίσκουν θέση στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου αρτοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, πρόκειται για μια αύξηση 10% έως και 50%. «Μετά από τέσσερα χρόνια σταθερών τιμών, στα 2 ευρώ/τεμάχιο, φέτος οι καταναλωτές θα προμηθευτούν την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα σε τιμή από 2,20 ευρώ/τεμάχιο έως και 3 ευρώ/τεμάχιο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αρτοποιού.
«Στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 10-20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καν καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις. Το 69,5% τουλάχιστο, επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε επίσης η κ. Κουκουμέρια, ο νομός Θεσσαλονίκης μετρά κατά 30 λιγότερα αρτοποιεία και πρόσθεσε ότι από τα εναπομείναντα 616 «τα 50 φυτοζωούν, βρίσκονται στο κόκκινο».

«Φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών για τη Σαρακοστή

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές φέτος για τη Σαρακοστή.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εκτίμησε ότι θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού.

Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αναγραφόμενες τιμές ανάγονται στις αντίστοιχες μονάδες μέτρησης.

Όπως σημειώνεται η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%).

Όπως προκύπτει, οι τιμές στα ζαρζαβατικά και τις γαρίδες έχουν πάρει.. ύψος όπως οι χαρταετοί που θα υψωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Έτοιμη λαγάνα, κομμένη στα δύο.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής. Οι αναγραφόμενες τιμές ανάγονται στις αντίστοιχες μονάδες μέτρησης.

Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού της Καθαράς Δευτέρας 2019 ανέρχεται σε 60,40 €, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49€ και 107,40 €.

Σημειώνουμε ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν, προφανώς, εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές. Επίσης αναφέρουμε ότι στο καλάθι κατηγοριοποιήσαμε τα είδη για λόγους εύληπτης κατανόησης των αποτελεσμάτων.

Εύκολα γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως πολλοί Έλληνες καταναλωτές θα αρκεστούν στα απολύτως απαραίτητα για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας και θα στερηθούν πολλά από τα προϊόντα, τα οποία η ελληνική παράδοση θέλει να βρίσκονται στα τραπέζια των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News