Enimerotiko.gr

Πολυτεχνείο: Συγκλονίζει η Ειρήνη Μουστάκα – «Με πυροβόλησαν, ήμουν ετοιμοθάνατη, κρατάω ακόμη την σφαίρα»

Tags:
Πολυτεχνείο

Η Ειρήνη Μουστάκα, το «κορίτσι με τη σφαίρα» που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Πολυτεχνείο, προχώρησε σήμερα σε μία συγκλονιστική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Την Ειρήνη Μουστάκα την πυροβόλησαν από το κτίριο του ΟΤΕ ενώ εκείνη βρισκόταν σε τηλεφωνικό θάλαμο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου και τηλεφώνησε στους γονείς της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε δέχθηκε τον πυροβολισμό στο πρόσωπο και τη σφαίρα, με την οποία την χτύπησαν στο Πολυτεχνείο, την κράτησε.

Πολυτεχνείο: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ειρήνης Μουστάκα

Η ίδια δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήμουν μαθήτρια τότε και είχα κατέβει στην Αθήνα για φροντιστηριακά μαθήματα. Φύγαμε από το φροντιστήριο κάποια στιγμή και πήγαμε προς Κάνιγγος και Ομόνοια, όπου μαζευόταν ο κόσμος, καθώς ακούσαμε ότι γίνεται εξέγερση».

«Εκεί υπήρχαν μπλόκα αστυνομικών και η παρέα διασπάστηκε. Έμεινα μόνη μου. Έβλεπα τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξύλο και να κυνηγούν κόσμο. Έφτασα στην πλατεία Βικτωρίας για να πάρω τον συρμό για να επιστρέψω σπίτι. Φοβόμουν. Ήμουν μικρή, μαθήτρια», προσθέτει η Ειρήνη Μουστάκα.

Η ίδια συνεχίζει: «Εκεί άκουγα τις σφαίρες να… σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι μου. Σκέφτηκα όμως, ότι έπρεπε να ειδοποιήσω τους γονείς μου και ότι κάτι πρέπει να κάνω». Και προσθέτει: «Πήγα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο που υπήρχε στην πλατεία Βικτωρίας και πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου. Ο πατέρας μου μού είπε “μείνε εκεί που είσαι και έρχομαι να σε πάρω”. Με το που πήγα να βγω, είχα μια ζεστή αίσθηση στο μάγουλο, έναν βόμβο μέσα στο στόμα και είδα να βγαίνει ένας πίδακας αίματος. Με είχαν πυροβολήσει από την ταράτσα του ΟΤΕ με στρατιωτικό όπλο».

Βάσω Λασκαράκη: Το θεόρατο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που φτάνει ως το ταβάνι και το λάθος που την εκνεύρισε

Όπως είπε η Ειρήνη Μουστάκα η οποία είναι δικηγόρος «αυτή τη σφαίρα έδειξα στη δίκη του Πολυτεχνείου το 1975. Ήταν ένα φοβερό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς αμφισβητείτο τότε όπως και σήμερα από κάποιους ότι υπήρξαν θύματα ή ότι έριχναν αληθινές σφαίρες». Συνεχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων η δικηγόρος αναφέρει ότι όταν κατάλαβε το αίμα, έπειτα από λίγο λιποθύμησε. Πριν λιποθυμήσει, είδε κόσμο να πετάγεται στην πλατεία. «Κόσμος που ήταν κρυμμένος», όπως περιγράφει.

Ειρήνη Μουστάκα: Οι εικόνες από το νοσοκομείο

Κάποιοι από αυτούς την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί, όπως αφηγήθηκε είδε αιμόφυρτους ανθρώπους να κάθονται στα σκαλιά.

Όπως σημειώνει, «με πήγαν στο δωμάτιο. Το πρόσωπό μου ήταν άμορφη μάζα. Κι εκεί μπήκε κάποια στιγμή αστυνομικός με καπαρντίνα και περίστροφο στο χέρι για να με ελέγξει και να με συλλάβει. Φυσικά οι γιατροί του είπαν “ποια να συλλάβεις; Δεν βλέπεις πώς είναι;” Ήμουν ετοιμοθάνατη. Η σφαίρα είχε καθίσει κάτω από τη γλώσσα, ανάμεσα στο γευστικό και κινητικό νεύρο. Αν είχε βγει από το λαιμό, θα είχα πεθάνει. Όπως θα είχα πεθάνει εάν δεν είχε κάνει τόσο καλή δουλειά και ο χειρουργός, που είχαν καλέσει ο πατέρας μου και η μητέρα μου, οι οποίοι ήρθαν από την Κηφισιά με τα πόδια».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News