pos-einai-simera-ta-meri-poy-gyristikan-istorikes-tainies-toy-ellinikoy-kinimatografoy-82330
21:06

Πως είναι σήμερα τα μέρη που γυρίστηκαν ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

21:06
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Οι περισσότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου “αν όχι όλες” γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό, με τον χρόνο, οι περιοχές που γυρίστηκαν οι ταινίες αυτές αλλάζουν. Δημιουργήσαμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών για το πως ήταν και πως είναι πλέον τα μέρη αυτά.

Σκηνικά ελληνικών ταινιών:

Έχουν αλλάξει πολύ τα σημεία που γυρίστηκαν ορισμένα πλάνα του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι κλασικές κωμωδίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, έχουν χαραχτεί βαθιά στο ελληνικό DNA και δεν παλιώνουν ποτέ, όσες φορές και να τις δείτε.

Advertisement

Ατάκες, σκηνές και πρωταγωνιστές χαρίζουν πηγαίο γέλιο. Σε ποιο σημείο όμως έκανε βόλτα με το ποδήλατο η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν καταταγεί στο Ναυτικό; Που γύρναγε ο Θανάσης Βέγγος διδάσκοντας μας Έξω φτώχεια και καλή καρδιά και που έπινε τον καφέ του ο Κώστας Βουτσάς και η Ζωή Λάσκαρη στο Μερικοί το Προτιμούν Κρύο.

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Φωτογραφίες από μέρη γυρισμάτων 

Στην ταινία “Κρεβατομουρμούρα”, βλέπουμε την υπηρέτρια της Μάρως Κοντού, να διασχίζει την οδό Κριεζή. Τότε υπήρχαν λίγα αυτοκίνητα σε εκείνο τον δρόμο. Η υπηρέτρια πηγαίνει στο περίπτερο της γωνίας Κασσαβέτη και Κυριαζή, με την μεγάλη διαφημιστική πινακίδα σαπούνια Ερμής.

Advertisement

Advertisement

Η Κριεζή, η Κασσαβέτη και ο Πύργος Βάρσου, αποτέλεσαν «σκηνικά» της Κρεβατομουρμούρας, αλλά και διαφόρων άλλων ταινιών της εποχής. Ο πύργος μάλιστα, παλαιότερα ονομαζόταν Μεγάλη Βρετανία. Λεγόταν πως καθεμιά από τις σμιλευμένες πέτρες του κόστιζε μια περιουσία και έχει κριθεί διατηρητέος από το 1982.

Όσο για τους δρόμους αυτούς, ενώ κάποτε σπάνια συναντούσε κανείς αυτοκίνητο, σήμερα έχουν μετατραπεί στο εμπορικότερο σταυροδρόμι της Κηφισιάς.

Advertisement

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Η γέφυρα του Κεφαλαρίου και το Πεντελικό στο Κεφαλάρι

Η διάσημη γέφυρα του Κεφαλαρίου με την γάργαρη πηγή από κάτω αποτέλεσε για χρόνια κάτι σαν την Fontana di Trevi. Όποιος κάτοικος καθόταν εκεί, συνήθιζε να ρίχνει δυο κέρματα και έκανε μια ευχή. Αν το ένα καπάκωνε το άλλο η ευχή ήταν σίγουρο πως θα πραγματοποιηθεί.

Σ’ αυτή τη γέφυρα η Άννα Φόνσου φωτογραφίζει τον Θανάση Βέγγο στην ταινία «Ποιος Θανάσης». Επίσης, ο Κώστας Βουτσάς με την Χλόη Λιάσκου στο “Μερικοί το Προτιμούν Κρύο”, παλεύουν για ένα φιλί μπροστά στη λίμνη στην οποία εντέλει κατά λάθος βουτούν.

Advertisement

Ο Μίμης Φωτόπουλος στέκει με τα χέρια στη μέση προσπαθώντας να πείσει τον Χρήστο Ευθυμίου να μπουν στο σπίτι που θα τους κάνει να κερδίσουν 2.000 λίρες. Αν και ο Μανωλάκης αρνείται απαντώντας του στην ερώτηση «ξέρεις που θα μας οδηγήσει αυτό το σπίτι;» «Στην Ψειρού», τελικά και οι δύο μπαίνουν και φεύγουν τρέχοντας.

Το σπίτι που πρωταγωνιστεί στην ταινία «ο Άγνωστος», με τις πολλαπλές σοφίτες παραμένει ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Δίνει έτσι την εντύπωση στον επισκέπτη πως, θα εμφανιστούν οι τότε πρωταγωνιστές να μας χαρίσουν γέλιο, διαφωνώντας για την κομπίνα.

Στην πρώτη ταινία της παραγωγής ταινιών «Θου Βου» «Ένας τρελός τρελός Βέγγος», ο δικός μας άνθρωπος φτάνει με την παραδοσιακή άμαξα της Κηφισιάς στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο Πεντελικό στο Κεφαλάρι. Μπαίνει μέσα φουριόζος με την νύφη αγκαλιά. Το ξενοδοχείο δεσπόζει σήμερα στο ίδιο σημείο με διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, κατά των ανακαινίσεων που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια.

Πριν καταταγεί στο Ναυτικό η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ποδηλατάδα της με τις φίλες της περνά από την ειδυλιακή οδό Όθωνος. Ο τότε κατάφυτος χωματόδρος αν και ασφαλτοστρωμένος σήμερα έχει την παραμυθένια εικόνα του χθες.

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Στον ίδιο δρόμο, έχουν γίνει γυρίσματα και από άλλες ταινίες

Εκτός από την Αλίκη είχε φιλοξενήσει και τον Γιώργο Πάντζα με την Άννα Μαντζουράκη σε μια ρομαντική βόλτα με την παραδοσιακή άμαξα στο «Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος».

Αλλά και τον Ντίνο Ηλιόπουλο με την Τζένη Καρέζη οι οποίοι κατέστρωναν τα μελλοντικά σχέδιά τους καθήμενοι στις βαλίτσες τους στην ταινία «Χριστίνα».

Το διάσημο στην εποχή του Roller Kefalari αποτέλεσε άλλο ένα σκηνικό για την λίγο πιο πρόσφατη ταινία «Το Λύκειο με τις Τρελές». Σήμερα η πίστα για τα ροδάκια έχει μετατραπεί σε εστιατόριο γνωστής αλυσίδας.

Το Έντελβαις, το στέκι των Βορείων Προαστίων της δεκαετίας του ’70 αποτέλεσε ένα ακόμα κινηματογραφικό πλατό. Δυστυχώς, δεν σώζεται στις μέρες μας. Μεσοτοιχία με το διάσημο Εντελβάις βρισκόταν κάποτε το κέντρο Γωνιά. Μια γνωστή ταβέρνα της εποχής όπου το 1963 αποτέλεσε σκηνικό για τα γυρίσματα της ίδιας ταινίας. Δεν έχει διατηρηθεί ούτε αυτό το κέντρο. Στη θέση τους υπάρχει απλώς η προέκταση γνωστού ξενοδοχείου.

Στο κέντρο του Κεφαλαρίου υπήρχε το θρυλικό καφενεδάκι Αλάσκα. Φιλοξένησε πλειάδα διασήμων ηθοποιών της εποχής και αποτέλεσε σκηνικό πολλών ταινιών.

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Το κτήριο της Αλάσκας

Στην «Ψεύτρα» ο Γιώργος Πάντζας καθόταν σε ένα από τα τραπέζια της Αλάσκας όταν συναντιόταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Βουτσά.

Στο αντίστοιχο Hollywood της Ελλάδας, καθόταν επίσης και η Μάρθα Καραγιάννη με τον Αντρέα Ντούζο στο «Κορίτσια για Φίλημα» όπως και η Χλόη Λιάσκου με τον Κώστα Βουτσά πίνοντας τον καφέ τους στο «Μερικοί το προτιμούν Κρύο» σε τραπεζάκι φτιαγμένο από κορμό πεύκου.

Και η Δεσποινίς Διευθυντής, Τζένη Καρέζη, με την ξαδέρφη της, Λίλλυ Παπαγίάννη συζητώντας για τον κύριο Σαμιωτάκη με τον κύριο πρόεδρο Δημήτρη Νικολαϊδη να παρεμβαίνει στην συζήτησή τους… Στην Αλάσκα γυρίστηκαν ακόμα η «Βουλευτίνα», με την Ρένα Βλαχοπούλου και η «Βίλα τον Οργίων» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Σήμερα το κτίριο της Αλάσκας αν και βρίσκεται στο ίδιο σημείο είναι εγκαταλελειμένο και μόνο ότι έχει απομείνει από το μπαρ, τη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο και τους πέτρινους τοίχους του θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του.

Στο Hotel Dimitrakopoulos, ήταν που ο Κώστας Βουτσάς έβγαινε στο μπαλκόνι και κορόιδευε τους τρεις κυρίους που τον κυνηγούσαν. Εκτός από το «Το πρόσωπο της ημέρας» του 1970, με τον Κώστα Βουτσά και τον Γιάννη Γκιωνάκη, είχε φιλοξενήσει στα δωμάτια του και σκηνές από άλλες ταινίες της εποχής. Σήμερα παραμένει ίδιο αλλά ερημωμένο…

«Έξω φτώχεια και καλή καρδιά» μας έλεγε ο Θανάσης Βέγγος στην ομώνυμη ταινία του 1964, καθώς έκανε το γύρο της πλατείας στην Κάτω Κηφισιά και προσπαθούσε να κάνει οτοστοπ κάτω από την ταμπέλα που μας κατεύθυνε προς την απομακρυσμένη Αθήνα.

Σκηνικά ελληνικών ταινιών: Μερικές ακόμα τοποθεσίες

Αν και τα αυτοκίνητα σε σχέση με τότε σήμερα είναι πολύ περισσότερα, καθώς και τα μαγαζιά πέριξ της πλατείας και κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην Εθνική με κατεύθυνση το κέντρο η εικόνα της πλατείας με το κλειστό συντριβάνι, δεν είναι πολύ διαφορετική από τότε.

Χτισμένο από το 1928 το ξενοδοχείο Σεμίραμις αποτέλεσε κινηματογραφικό σκηνικό ταινιών διαφόρων δεκαετιών. Στον «εpαστή της γυναίκας μου», του 1989, ο Σωτήρης Μουστάκας εισερχόταν σχεδόν ημίγυμνος να μνηστευτεί το κορίτσι του ενώ ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ένας άφραγκος Ωνάσης» έκανε καταδύσεις στην πισίνα του με τον κατάλληλο πάντα εξοπλισμό….

Ο επιβλητικός Πύργος, ένα από τα παραδοσιακότερα σπίτια των Βορείων Προαστίων φιλοξένησε πολλές από τις σκηνές της ταινίας «Μια κυρία στα Μπουζούκια» με την ζωή Λάσκαρη, την Μαίρη Χρονοπούλου την Μάρθα Καραγιάννη τον Κώστα Βουτσά και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Στα πολυτελή σαλόνια του η μάγκισσα ιδιοκτήτρια χόρευε γοητεύοντας τα πλήθη ενώ η υπηρέτρια της Μάρθα Καραγιάννη υποδεχόταν το μνηστήρα της υποδυόμενη την πάμπλουτη κυρία της…

Ο παραδοσιακός τροχονόμος δεν βρίσκεται σήμερα εντός του βαρελιού του παρόλο που η κίνηση παρουσιάζεται αυξημένη. Την περίοδο των εορτών, το βαρέλι αυτό γέμιζαν οι καταστηματάρχες με δώρα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο του.

Αν και το όνομα βέβαια στο συγκεκριμένο ύψος της Λεωφόρου Κηφισίας διατηρείται μέχρι και σήμερα, το ίδιο και το ριγέ αδειανό βαρέλι του, το αστικό τοπίο παρουσιάζεται διαφοροποιημένο κατά πολύ. Το πως ήταν κάποτε το σημείο αυτό βλέπουμε στην ταινία «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές».

Στην ταβέρνα του Μπόκαρη όπου πρωτοτραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης είχαν γυριστεί πολλές ταινίες. «Η κυρία Δημάρχος» με πρωταγωνίστρια την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη σέρβιρε τα μεζεδάκια της και οργάνωνε τις προεκλογικές της ομιλίες μέσα στην διάσημη για την εποχή Ταβέρνα των Καλοφαγάδων.

Ρεπορτάζ : Νίκη Παπάζογλου