Enimerotiko.gr
Ελλάδα

Πρεμιέρα για τα νέα μέτρα: Οι αλλαγές στις ζωές των ανεμβολίαστων στην καθημερινότητά τους

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, Δευτέρα, με σκοπό να μπει φρένο στη διασπορά του κορωνοϊού.

Ενώ οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε lockdown, η μία μετά την άλλη, η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει αυτό το σενάριο, επιβάλλοντας νέα μέτρα, τα οποία αφορούν σε αυτή τη φάση αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι από σήμερα αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους σε:

Εστίαση
Κέντρα διασκέδασης
Θέατρα
Κινηματογράφους
Μουσεία
Εκθέσεις
Συνέδρια
Γυμναστήρια
Γήπεδα

Με rapid test μπορούν να μπαίνουν μόνο σε:

Εκκλησίες
Λιανεμπόριο
Κομμωτήρια
Ανοιχτοί Χώροι Εστίασης

Τέλος, ελεύθερη είναι η πρόσβαση σε:

Σούπερ μάρκετ
Καταστήματα τροφίμων
Βενζινάδικα
Φαρμακεία

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά έως 4 ετών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ από 4 έως 17 ετών υποχρεούνται να προσκομίζουν self test.

Τι αλλάζει σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ με τα νέα μέτρα

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, ορίζεται νέο ωράριο για τα καταστήματα για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και συγκεκριμένα έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00 στις εξής περιφέρειες και δήμους:

Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,
στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μαγαζιά θα ανοίγουν αργότερα, με σκοπό να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ειδικότερα, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, κάθε μέρα.

Στο ΦΕΚ προβλέπεται ακόμα:

Στα καταστήματα τροφίμων τηρείται, κατά παρέκκλιση, η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.

Πραγματοποιείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07:00 μεχρι τις 09:30 και θα εφαρμόζεται σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί, θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα.

Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το πρωτο κύμα στις 07:00 π.μ

Το δεύτερο κυμα στις 07:30π.μ.

Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.

Το τεταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποχωρούν σε κύματα ως εξής:

Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.

Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.

Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.

Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.

Rapid test στις εκκλησίες για τους ανεμβολίαστους πιστούς, με self test οι ανήλικοι, σύμφωνα με τα νέα μέτρα

Το ΦΕΚ σημειώνει πως οι πιστοί εισέρχονται προκειμένου να συμμετέχουν σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι ηλικίας 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Σημειώνεται πως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες – αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

«Τσ σχέδιο «Β» για να σωθούν τα Χριστούγεννα εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα»

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει αναχαίτιση της διασποράς τις επόμενες δύο εβδομάδες θα θέσει σε εφαρμογή ένα «plan Β» στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους όπως για παράδειγμα ο καθολικός αποκλεισμός τους από την εστίαση και ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τις εκκλησίες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική της δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους ωστόσο είναι εμφανές ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις τροφοδοτούνται από τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι από τους 590 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι και μόνο 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είναι γνωστό τις επόμενες ημέρες ξεκινάει νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό αλλά και μια εκστρατεία που θα γίνει πόρτα – πόρτα για να ενισχυθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής και τα προγνωστικά μοντέλα οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε -μετά και τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη προχθές- την πιθανότητα νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες το επόμενο διάστημα, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», όπως είπε.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News